Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
Μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζει έμπρακτα τον καθημερινό αγώνα των εθελοντών και ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για την σημασία της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού.
Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του γερμανού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Κάθε μέρα εκατοντάδες συνάνθρωποι μας χρειάζονται αίμα. Η ανάγκη τους αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την εθελοντική αιμοδοσία και τη συνεισφορά όλων. Κάθε ένας ξεχωριστά κι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη και μαζί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Κάθε άνθρωπος μεταξύ 18 και 65 μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, αφού πρώτα ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του, με τη λήψη ιστορικού, τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και της αιμοσφαιρίνης του.
Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με ειδική ταυτότητα που τον διακρίνει και τον βοηθά στην εξεύρεση αίματος και παραγώγων του όποτε τα χρειαστεί αυτός και οι πρώτου βαθμού συγγενείς του.
Η αιμοδοσία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ένας αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα κάθε 3 ή 4 μήνες. Το αίμα που συλλέγεται δεν είναι απλά χρήσιμο, είναι εξαιρετικά πολύτιμο.
Και αυτό, γιατί περιέχει παράγωγα όπως το πλάσμα, τα αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια, που έχουν ζωτική σημασία για την εξέλιξη της υγείας κάποιων ασθενών. Τα παράγωγα αυτά λαμβάνονται από το αίμα με ειδική επεξεργασία ενώ ορισμένα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελώντας μια παρακαταθήκη ζωής και ελπίδας.
Εκτός των άλλων, το πλάσμα αποτελεί και μια βασική πρώτη ύλη από την οποία μετά από ειδική βιομηχανική επεξεργασία παρασκευάζονται διάφορα φάρμακα, όπως η λευκωματίνη, οι ανοσοσφαιρίνες και οι παράγοντες πήξης.
Επιπλέον, κάθε μονάδα αίματος που συλλέγεται, ελέγχεται σχολαστικά για διάφορα μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα (ηπατίτιδα, σύφιλη, κλπ)και σε περίπτωση που διαπιστωθεί θετικότητα σε κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα, η αντίστοιχη μονάδα αίματος καταστρέφεται και ο αιμοδότης, με μια άκρως προσωπική και απολύτως εμπιστευτική διαδικασία, ειδοποιείται για επιπρόσθετες εξετάσεις.
Την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη λοιπόν, τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
- να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
- να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
- να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Αν και στη χώρα μας συλλέγονται περί τις 630.000 μονάδες αίματος το χρόνο, δεν είναι αρκετές να καλύψουν τη ζήτηση του γιατί :
Η περιστασιακή αιμοδοσία, του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών που το έχουν ανάγκη, καλύπτει το 52% της συνολικής ζήτησης αίματος, ενώ η Εθελοντική Αιμοδοσία καλύπτει μόνο το 45%. Το υπόλοιπο ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.
- Η διαχείριση του αίματος και των παραγώγων του απαιτεί αναδιάρθρωση.
- Υπάρχει μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνει τη ζήτηση για αίμα.
- Χρειάζονται 130.000 μονάδες αίματος το χρόνο για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με μεσογειακή αναιμία.
- Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και οργάνων απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του.
- Αιμοδοσία Λιβαδειάς
0 Σχόλια