Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας και πως μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές μας επιδόσεις. Παρόλα αυτά κάποιοι ίσως να αγνοούν τις επιδράσεις ή ίσως να μην τις έχουν αντιληφθεί ακόμη!
Έχετε αναλογιστεί ποτέ τους πραγματικούς λόγους που καταναλώνουμε αλκοόλ; Το απολαμβάνουμε πραγματικά; Είναι θέμα συνήθειας ή μήπως είναι ένα δεκανίκι για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δυσκολίες; Και τι γίνεται όταν το ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα γίνεται δύο ή περισσότερα;
Γεγονός είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται συνήθεια, μια συνήθεια που όταν την ξεκινήσετε δύσκολα έπειτα την αποχωρίζεστε.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι το αλκοόλ;
Το αλκοόλ είναι η τέταρτη ενέργεια που περιέχει θρεπτικά συστατικά μετά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος. Περιέχει 27kj ανά γραμμάριο, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το λίπος, το οποίο περιέχει 37 kj ανά γραμμάριο. Είναι σχετικά υψηλό σε ενέργεια και αναγνωρίζεται στον οργανισμό ως τοξίνη, η οποία υποβάλλεται σε πέψη πριν από τα άλλα τρία θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν τρως όταν πίνεις, ο οργανισμός είναι τόσο απασχολημένος στο να κάψει το αλκοόλ που «αγνοεί» το φαγητό, γι’ αυτό αλκοόλ και αύξηση βάρους πάνε μαζί.
Αλκοόλ και ποδηλατική απόδοση
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα οι ημέρες μας να είναι μη παραγωγικές, ο ύπνος να είναι βαρύς και να ξυπνάμε κουρασμένοι και ελαφρώς ζαλισμένοι. Τείνουμε στο να συσσωρεύουμε κιλά σε βάθος χρόνου πράγμα που όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμο για την υγεία μας αλλά είναι καταστροφικό για κάθε αθλητή που κουβαλά στο σώμα του λιπώδη μάζα.
Ειδικά όταν πρόκειται για την ποδηλασία η κανονική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τρία καίρια θέματα. Πρώτον και ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, αν και αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε και στα ποτά που επιλέγετε. Τα συμπυκνωμένα ποτά, κρασί και μπύρα θα οδηγήσουν σε απώλεια υγρών όταν αυτά καταναλώνονται σε πολύ ποσότητα. Τώρα εάν επιθυμείτε κάποιο ποτό μετά την προπόνηση, τα καλά νέα είναι ότι τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή ποτά που τα αναμειγνύεις, με σόδα για παράδειγμα, δεν έχουν αυτή την επίδραση.
Το επόμενο που θα πρέπει να γνωρίζετε όταν καταναλώνετε αλκοόλ και προπονείστε είναι ότι εάν έχετε κάποιο τραυματισμό ή υπάρχει μια χρόνια φλεγμονή, αντί να μειωθεί η ροή του αίματος που βοηθά στη γρήγορη επούλωση, η κατανάλωση του αλκοόλ θα αυξήσει τη ροή του αίματος και θα επιβραδύνει το χρόνο επούλωσης. Έτσι, αν έχετε τραυματιστεί ή έχετε ένα χρόνιο τραυματισμό που μολύνεται εύκολα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε τα ποτά στην άκρη, ειδικά αν έχετε μπροστά σας κάποιον αγώνα.
Τέλος, η κατανάλωση περισσοτέρων από δύο ποτών έχει ως αποτέλεσμα πιο αργούς χρόνους αντίδρασης, δηλαδή αργά αντανακλαστικά. Για αυτό το λόγο, το πολύ αλκοόλ δεν ενδείκνυται στην ποδηλασία και στην οδήγηση γενικά.
Πόσο και τι είδους αλκοόλ να πίνετε;
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, για τους ενήλικες η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2 ποτά την ημέρα, με πλήρη αποχή από αλκοόλ 2 ημέρες τουλάχιστον την εβδομάδα. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Η μπύρα εμπεριέχει έναν υψηλό αριθμό θερμίδων για την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε και η γλυκιά γεύση του κρασιού μπορεί να σας ξεγελάσει και να πιείτε πολύ περισσότερο. Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι πιο συμπυκνωμένα και μπορείτε να βάλετε πρόσθετα με χαμηλές θερμίδες ώστε να μειωθεί το περιεχόμενο των θερμίδων συνολικά.
Γενικά, αν πίνετε μόνο περιστασιακά δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα απαιτητικοί για το τι θα πιείτε. Αντιθέτως, αν πίνετε συχνά, τότε ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και λίγες θερμίδες, θα ήταν ή καλύτερη επιλογή για εσάς.
Πώς να πίνετε με μέτρο;
Τα καλά νέα είναι, όπως συμβαίνει και με όλους τους τομείς της διατροφής, μπορεί να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης, της υγείας, του έλεγχου του βάρους, και των αθλητικών επιδόσεων όταν μιλάμε για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ. Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μικρά ποτήρια για το ποτό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι πίνεις αισθητά λιγότερο με ένα ψηλό, στενό ποτήρι από ότι με ένα κοντό και φαρδύ.
Έπειτα, πάντα να τελειώνετε το ποτό σας πριν αρχίσετε να πίνετε το επόμενο. Με αυτό τον τρόπο ελέγχετε την ποσότητα. Αν προτιμάτε τα οινοπνευματώδη, να τα αναμειγνύετε πάντα με πρόσθετα χαμηλών θερμίδων όπως το λάιμ, η σόδα, τα αναψυκτικά διαίτης.
Τέλος το πιο σημαντικό είναι αν κάνετε προπόνηση και έχετε συχνά αγώνες, να έχετε πάντα στο μυαλό σας τις επιδράσεις του αλκοόλ στις επιδόσεις σας και να επιλέγετε το σωστό ποτό, στη σωστή ώρα και στη σωστή ποσότητα. Μόνο τότε μπορείτε να απολαύσετε κάνα δύο ποτά αλλά και το άθλημά σας.
0 Σχόλια