Ticker

6/recent/ticker-posts

Κυκλοφοριακή αγωγή και ποδηλασία (Μέρος 1ο)

Η συμβίωση ενός ποδηλάτου με τα αυτοκίνητα δεν είναι εύκολη και πολλές φορές αρκετά επικίνδυνη. Οι συγκρούσεις δε μεταξύ ποδηλάτων και αυτοκινήτων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο απαιτεί όχι μόνο εκπαίδευση των αυτοκινητιστών αλλά και των ποδηλατιστών, μέσα από μία ολοκληρωμένη κρατική καμπάνια.
Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε αβοήθητοι στο χάος των δρόμων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δικαιώματα. Αντιθέτως το ποδήλατο έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα οχήματα. Ενας ποδηλάτης όταν κινείται στο δρόμο θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να σέβεται τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Και επειδή το ποδήλατο είναι το όχημα με τον μικρότερο όγκο καλό θα είναι να παίρνουμε πάντα τις προφυλάξεις μας ώστε να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

Ο κόσμος πιστεύει ότι τα περισσότερα ατυχήματα με ποδήλατα προκαλούνται από αυτοκίνητα που προσπαθούν να προσπεράσουν τον ποδηλάτη που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου. Αυτό όμως, όσο και αν δεν μας αρέσει, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμερική, περισσότερα από τα μισά ατυχήματα που γίνονται στην πόλη και τα 2/3 των ατυχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους οφείλονται σε υπαιτιότητα του ποδηλάτη.
Πιο συγκεκριμένα οι συνηθέστεροι λόγοι ατυχήματος είναι:
1. 25% η παράλειψη του ποδηλάτη να «δείξει» τις προθέσεις του όταν στρίβει ή όταν βρίσκεται σε διασταύρωση.
2. 17% η ποδηλασία στο αντίθετο ρεύμα ή ανάποδα σε μονόδρομο.
3. 17% η ποδηλασία στο πεζοδρόμιο.
4. 13% η παράλειψη του ποδηλάτη να «δείξει» τις προθέσεις του όταν αλλάζει λωρίδα.
5. 17% η έλλειψη προσοχής των οδηγών αυτοκινήτων ιδιαίτερα στις στροφές ή όταν ξανά-ξεκινούν από STOP.
Ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι περισσότεροι νέοι ποδηλάτες είναι να μη τους χτυπήσει αυτοκίνητο από πίσω. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι ότι 9 στα 10 ατυχήματα συμβαίνουν όταν το αυτοκίνητο είναι μπροστά και όχι πίσω τους και θεωρητικά το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τους σωστούς χειρισμούς.
Εν συντομία δηλαδή τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ο ποδηλάτης, λόγω έλλειψης ποδηλατικής αγωγής, κάνει κάποια ασυνήθιστη κίνηση. Ίσως να μη μας αρέσει πολύ η συγκεκριμένη οπτική γωνία αλλά αν αναλογιστούμε πόσες φορές έχουμε δει ποδήλατα ανάποδα στους δρόμους, σε πεζοδρόμια ή ακόμα και να πηγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα «για να βλέπουν καλύτερα τα αυτοκίνητα» τότε οι παραπάνω στατιστικές δεν απέχουν από την πραγματικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια