Ticker

6/recent/ticker-posts

Νέοι διαγωνισμοί για Κτηματολόγιο σε Λιβαδειά ,Αθήνα, Λαμία και Βόλο

Βραχυκύκλωσαν τις διαδικασίες οι ατελείωτες προσφυγές
Νέους διαγωνισμούς για την κτηματογράφηση στον Δήμο Αθηναίων καθώς και σε Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά αποφάσισε να προκηρύξει η ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ατέλειωτες προσφυγές οδήγησαν σε αδιέξοδο, με συνέπεια να μπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Όσον αφορά τον νέο διαγωνισμό, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (16 εκατ. δικαιώματα), το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών είναι μεγάλο. Ως τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε έληξε η ημερομηνία υποβολής προσφορών, 20 μελετητικά σχήματα (εκ των οποίων τέσσερα ξένα) ενδιαφέρθηκαν για τις 28 μελέτες. Ωστόσο, ο κίνδυνος να βραχυκυκλωθεί η διαδικασία με προσφυγές είναι υπαρκτός, αν και με τη νέα νομοθεσία για την κτηματογράφηση μειώθηκαν τα στάδια του διαγωνισμού από τρία σε δύο.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΧΑ κ. Δ. Καλουδιώτη, εκτιμάται ότι από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η συμβασιοποίηση των πρώτων μελετών της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης και στις αρχές του 2015 θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων με στόχο το 2020 να εντάσσονται σε λειτουργία Κτηματολογίου οι τελευταίες περιοχές της χώρας.

Δεύτερη Γενιά Κτηματογράφησης: μόνο 13 μελέτες έχουν προχωρήσει

Όσον αφορά τη δεύτερη γενιά κτηματογράφησης η οποία ξεκίνησε το 2008 (22 μελέτες για 107 περιοχές), μόλις πρόσφατα υπογράφηκαν δύο μελέτες για Ασπρόπυργο, Ίλιον, Μάνδρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και για Άλιμο, Δάφνη, Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο, Υμηττό. Υπολογίζεται ότι σε περίπου ένα χρόνο θα γίνει η ανάρτησή τους. Επίσης συμβασιοποιούνται άλλες τρεις μελέτες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 για:

-  Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Παπάγου, Πεύκη, Ψυχικό
-  Άγιοι Ανάργυροι, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, Καματερό, Κρυονέρι, Φυλή
- Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη.

Σε διαγωνιστική διαδικασία (αφορούν συνολικά 13 περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής: Ανάβυσσο, Κερατέα, Σαρωνίδα, Βάρη Βούλα, Βουλιαγμένη κ.ά.) βρίσκονται άλλες δύο μελέτες. Οι υπόλοιπες 13 μελέτες της δεύτερης γενιάς κτηματογράφησης έχουν προχωρήσει (4 έχουν ολοκληρωθεί και 9 μελέτες είναι σε διαδικασία Ανάρτησης ή εκδίκαση ενστάσεων).

Για την Πάρνηθα αναμένεται υπογραφή σύμβασης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και συλλογή δηλώσεων το επόμενο φθινόπωρο.

Τρίτη γενιά κτηματογράφησης

Από την τρίτη γενιά κτηματογράφησης η οποία ξεκίνησε το 2011 και αφορά 268 περιοχές (21 μελέτες) έχει υπογραφεί μία μελέτη (Αργολίδα - Αρκαδία) και ξεκινά συλλογή δηλώσεων στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2014. Για τις υπόλοιπες 1.024 περιοχές (14 μελέτες) έχει υπογραφεί μία μελέτη για την Κοζάνη και ξεκινά συλλογή δηλώσεων στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου 2014.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 αναμένεται και η υπογραφή σύμβασης για τις 11 από τις υπόλοιπες 13 μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε οκτώ νομούς (περίπου 4 εκατ. δικαιώματα).

Οι πιο ώριμες από τις μελέτες αφορούν τους Νομούς Έβρου, Σερρών, Πέλλας, Τρικάλων και τις 11 περιοχές της μελέτης της Πάρνηθας. Θα ακολουθήσουν οι Νομοί Καβάλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Καρδίτσας και Λάρισας.

Τι λειτουργεί σήμερα

Σήμερα λειτουργούν 103 Κτηματολογικά Γραφεία τα οποία εξυπηρετούν 349 ΟΤΑ της χώρας (333 περιοχές της πρώτης γενιάς κτηματογράφησης και 16 περιοχές της δεύτερης κτηματογράφησης).

Πρόκειται για συνολικά 4 εκατ. ιδιοκτησίες και περίπου 7,5 εκατ. δικαιώματα που αντιστοιχούν σε 2,35 εκατ. δικαιούχους. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται οι περισσότερες πρωτεύουσες νομών ή μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα κ.ά.

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί σε λειτουργία Κτηματολογίου 16 μεγάλες πόλεις: Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθος, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ζάκυνθος, Πύργος και έξι πόλεις της Θεσσαλονίκης (Αμπελόκηποι, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Νέα Μαγνησία-Διαβατά).

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ενταχθούν 17 περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής (Άνοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Νέα Πεντέλη, Παλλήνη, Πεντέλη, Σταμάτα, Μαραθώνας, Ραφήνα, Νέα Μάκρη κ.ά.) και το 2015 θα ακολουθήσουν ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και 24 ακόμα περιοχές της χώρας.

Το κόστος του Κτηματολογίου

Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί για μελέτες 384.461.665 ευρώ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα έργα από τα οποία τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το αποθεματικό της εταιρείας, 350 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ και 200 εκατ. ευρώ θα συγκεντρωθούν από τα «κτηματόσημα».

Στο κόστος των 800 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και η κατάρτιση μελετών και η κύρωση δασικών χαρτών για το υπολειπόμενο 40% της έκτασης της χώρας. Ως σήμερα έχει κυρωθεί μόνο το 1% των δασικών χαρτών ενώ ένα 60% έχει εκπονηθεί ή βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια