Ticker

6/recent/ticker-posts

7 άγνωστα θαύματα του κόσμου!

Όλοι έχουμε ακούσει για το Κολοσσαίο, το Σινικό Τείχος, το Ταζ Μαχάλ και τα υπόλοιπα... γνωστά θαύματα του κόσμου. Υπάρχουν όμως και θαύματα που είναι άγνωστα ή καλύτερα δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά... ακόμα.



Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν επτά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του κόσμου, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν «κρυμμένα» και σας τα παρουσιάζουμε.







1. Το Παλάτι της Βουλής, Βουκουρέστι

Χτίστηκε το 1984 από τον Νικολάε Τσαουσέσκου, έχει 3.100 δωμάτια και έκταση 330.000 τ.μ.. Επίσης είναι μεγαλύτερο από την Πυραμίδα του Χέοπα, η οποία έχει χωρητικότητα 2.550.000 κυβικά μέτρα, ενώ το Παλάτι της Βουλής είναι μεγαλύτερο κατά 2%.



Όταν χτιζόταν χρειάστηκε να ισοπεδωθεί το 1/5 του κέντρου της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ιστορικών περιοχών του, περισσότερες από 30 εκκλησίες και συναγωγές και περίπου 30.000 σπίτια.
 
2. Το Μεγάλο Τζαμί του Djenne, Μάλι
Χτισμένο το 1907, το Μεγάλο Τζαμί του Djenne είναι η μεγαλύτερη κατασκευή στον κόσμο, φτιαγμένη από λάσπη. Είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από πήλινα τούβλα ψημένα στον ήλιο, άμμο και λάσπη με βάση το κονίαμα και τον γύψο. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αρχιτεκτονικής Sudano-Σαχέλ και καταχωρήθηκε ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1988.

3. Το Φρούριο Derawar, Πακιστάν
Οι σαράντα προμαχώνες της Derawar είναι ορατοί από πολλά μίλια στην έρημο Cholistan. Οι τοίχοι έχουν περίμετρο 1.500 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό. Ακόμα και πολλοί Πακιστανοί δεν το γνωρίζουν ή δεν το έχουν επισκεφθεί ποτέ.



4. Chand Baori, Ρατζαστάν, Ινδία
Ένα από τα πιο λιγότερο γνωστά μνημεία βρίσκεται στην Ινδία. Το Chand Baori είναι ένα εντυπωσιακό τετράγωνο κλιμακοστάσιο, με βάθος 13 ορόφων, με επενδεδυμένα τοιχώματα σκάλες που κατεβαίνουν σχεδόν 30 μέτρα στον πυθμένα του πηγαδιού, όπου υπάρχουν πανέμορφα σμαραγδένια νερά.
Ο μαγευτικός αυτός λαβύρινθος με τα 3.500 σκαλιά, φαίνεται σαν μία συνεχή και ατελείωτη πορεία προς τα κάτω και θεωρείται ένα από τα βαθύτερα και το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Λόγω της δομής του, το κάτω μέρος του παραμένει ψυχρότερο από την επιφάνεια, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα αντίθεση στο καυτό, άνυδρο τοπίο του Rajasthan.




5. Η γέφυρα Στάρι Μοστ στην πόλη Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Παλιά Γέφυρα (Old Bridge) ή Στάρι Μοστ, όπως είναι γνωστή στους ντόπιους βρίσκεται στην πόλη Μόσταρ και διασχίζει τον ποταμό Νερέτβα. Με πλάτος 4 μέτρα, μήκος 30 μέτρα και ύψος 24 μέτρα, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της χώρας και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής στα Βαλκάνια.
Την δεκαετία του 1990, η γέφυρα καταστράφηκε από βοσνιακές δυνάμεις Κροατών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Μετά τον πόλεμο, η πόλη - και η γέφυρα - ξεκίνησε την ανοικοδόμηση, η οποία κράτησε σχεδόν 10 χρόνια. Έτσι τον Ιούλιο του 2004, μία νέα «παλιά γέφυρα» ήταν ανοιχτή και πάλι. Οι ντόπιοι μάλιστα, κρατάνε σαν παράδοση να βουτάνε από την γέφυρα στα παγωμένα νερά του Νερέτβα για να αναδείξουν την ανδρεία και την ικανότητά τους.



6. Το Σινικό Τείχος της Ινδίας
Συχνά αναφέρεται ως το Τείχος Kumbhalgarh ή απλώς Φρούριο Kumbhalgarh και αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό φρούριο στην Ινδία. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος τείχος στον κόσμο, μετά το Σινικό Τείχος της Κίνας.
Το τείχος που περιβάλλει το αρχαίο φρούριο Kumbhalgarh είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στην Ινδία, και ίσως στον κόσμο. Προστατεύοντας ένα τεράστιο φρούριο που περιέχει πάνω από 300 αρχαίους ναούς, το τείχος κατασκευάστηκε πριν από μισή χιλιετία. Σε κάποια σημεία του φτάνει τα 4.5 μέτρα πάχος, εκτείνεται για 36 χιλιόμετρα και έχει επτά οχυρωμένες πύλες.




7. Το Τζαμί Sheikh Lotfollah, Ιράν
Το εκπληκτικά κομψό τζαμί βρίσκεται στην πλατεία Naghsh-i Jahan στην πόλη Ισφαχάν και χτίστηκε μεταξύ 1603 και 1619 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σάχη Αμπάς Ι. Θεωρείται ένα από τα πιο ασυνήθιστα τζαμιά, καθώς δε διαθέτει κανένα μιναρέ και καθόλου αυλή, πιθανώς επειδή δεν προοριζόταν για κοινή χρήση, αλλά ως τόπος λατρείας για τις γυναίκες του χαρεμιού ​​του Σάχη. 
Τα πλακίδια από ελεφαντόδοντο αλλάζουν χρώμα κατά την διάρκεια της ημέρας, αντανακλώντας όμορφες ροζ αποχρώσεις στο ηλιοβασίλεμα.



topiatoukosmou

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια