Ticker

6/recent/ticker-posts

Το πολεμικό μέτωπο της χιονισμένης Κηφισιάς (Επίκαιρο)

Ο εκλεκτός συνάδελφος και φίλος Αντιστράτηγος ε.α. κ Λάμπρος Τζούμης, με άρθρο του, αναλύει την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα μας από πλευράς «Πολιτικής Προστασίας», με μοναδική σαφήνεια και ακρίβεια.

Εγώ τώρα τι γυρεύω; Προκαταβολικά να πω, ότι έχω χρηματίσει υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας (ΠΠ) στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ΝΑΔ) επί 3 1/2 χρόνια και είμαι καθηγητής από το 2004 στην Σχολή ΠΣΕΑ, στην οποία εκπαιδεύονται σε θέματα Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) αλλά και ΠΠ, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται (ή θα έπρεπε να ασχολούνται) με το αντικείμενο. Άρα διαθέτω εμπειρία  ώστε να ενισχύσω τις απόψεις του κ. Τζούμη. Να λοιπόν μερικά παραδείγματα, αφού προκαταβολικώς τονίσουμε ότι οι θέσεις ΠΣΕΑ και ΠΠ είναι θέσεις ψυγεία και ο νοών νοείτω.

Όταν ανέλαβα τα προαναφερθέντα καθήκοντα στην ΝΑΔ, είδα ότι ο προκάτοχος είχε στείλει σε υπουργείο δύο Σχέδια για έγκριση. Επειδή, ήδη είχε παρέλθει εξάμηνο και το υπουργείο δεν είχε επιστρέψει τα Σχέδια, τηλεφώνησα στον αρμόδιο, ο οποίος σημειωτέον εθεωρείτο αυθεντία  στο αντικείμενο. Αφού έγιναν άλλα δύο τηλεφωνήματα (τα βρήκα, δεν τα βρήκα κ.λπ.), η «αυθεντία» με ρωτάει: «Εκεί στη Δωδεκάνησο στις εκλογές δεν βγήκε άλλος Νομάρχης;»

- Ναι, του απαντώ.

- Τότε πρέπει να μας τα ξαναστείλετε με τις υπογραφές του καινούργιου Νομάρχη!

- Μα αγαπητέ μου το Σχέδιο έχει εκδοθεί με την ταυτότητα της Νομαρχίας και όχι το όνομα του Νομάρχη. Δηλαδή κάθε φορά που αλλάζει ο Α/ΓΕΕΘΑ θα αλλάζουν και όλα τα (σχεδόν αναρίθμητα) Σχέδιά του;

Στάθηκε αδύνατον να πεισθεί η «αυθεντία». Ήθελε να ξανασταλούν τα Σχέδια με την υπογραφή του νέου Νομάρχη και επειδή τα θερία δεν παλεύονται, έτσι και έγινε…

Σε μία Νομαρχία είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του τμήματος ΠΣΕΑ ένας αξιωματικός, ενώ στην αντίστοιχη θέση στην Περιφέρεια, ένας συμμαθητής του από την  ΣΣΕ. Κάποια μέρα του χειμώνα, ειδοποιούνται ότι επίκειται ισχυρή χιονόπτωση και να λάβουν τα μέτρα τους. Πράγματι οι δύο συμμαθητές συνεργάστηκαν άψογα, διέσπειραν τα μηχανήματα (εκχιονιστικά και άλλα) που είχαν, σε επίκαιρα σημεία και όταν πράγματι το μπόλικο χιόνι τους επισκέφθηκε, αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικότατα.

Λίγες μέρες μετά, αρμόδιος υπουργός επισκέφθηκε την Νομαρχία και ρώτησε τον Νομάρχη πώς τα πήγαν με την κακοκαιρία, με τον Νομάρχη να απαντά

- Κύριε Υπουργέ, εμείς εδώ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα διότι και εγώ (η Νομαρχία), αλλά και η περιφέρεια έχουμε αξιωματικούς, οι οποίοι χειρίστηκαν άριστα το θέμα.

Και ο υπουργός απαντά:

- Μη το λες αυτό και παίρνουν θάρρος οι χουντικοί !!!

Και ένα τελευταίο. Επισκέφθηκα επιστήμονα (δεν θα πω την ειδικότητά του), για να συζητήσουμε τον τρόπο, που θα πρέπει να προετοιμάσει την Υπηρεσία του ώστε σε περίπτωση πολέμου να μην έχει προβλήματα. Ο άνθρωπος ευγενέστατος, συνεργάστηκε μαζί μου άψογα για πάνω από 3 ώρες διατυπώνοντας εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Όμως το καλό, το φύλαγε για το τέλος. Ξεπροβοδίζοντάς με λοιπόν μου κάνει την ερώτηση – φαρμάκι:

- Στρατηγέ γιατί μου τα λέτε αυτά; Πρόκειται να συμβεί κάτι;

Ο άνθρωπος απλώς σκέφθηκε Ελληνικά. Αν είναι να γίνει κάτι να τα φτιάξουμε. Αν όχι…

Τα παραπάνω γεγονότα είναι εντελώς πραγματικά και για τους…περίεργους υπάρχουν και ονόματα κ.λπ.

Βέβαια η συλλογή τέτοιων παραδειγμάτων είναι ατελείωτη. Αν μας δοθεί άλλη ευκαιρία, ευχαρίστως να τα ξαναπούμε.

Χρήστος Μπολώσης
Υποστράτηγος ε.α.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια