Ticker

6/recent/ticker-posts

Μήνυμα της Φανής Παπαθωμά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα με δημοσιεύματα, ομιλίες και εκδηλώσεις.
Για πολλές δεκαετίες οι γυναίκες αγωνίζονται για το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Μέρες σαν την 8η Μαρτίου όμως δεν είναι μέρες γιορτής αλλά μέρες περισυλλογής, που πρέπει να μας προβληματίσουν για το μέλλον του κόσμου.

Πώς μπορούμε να γιορτάζουμε τις μάχες που έχουμε κερδίσει, όταν υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν; Όταν εκατομμύρια γυναίκες, γίνονται θύματα πολιτισμικών και κοινωνικών «εθίμων»;
Πώς μπορούμε να γιορτάζουμε την ίδια στιγμή που χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο επιβιώνουν κάτω από τραγικές συνθήκες εξαθλίωσης, γυναίκες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τον πόλεμο και τη δίωξη».
Πώς μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία, ισότητα, ιδανικά και πάνω απ’ όλα, για ανθρώπινα δικαιώματα,
Ας παραδειγματιστούμε από τις νίκες των προηγουμένων γενιών γιατί στα βάθη της Ιστορίας της ανθρωπότητας, υπήρξαν γυναίκες, οι οποίες με τη ζωή και το έργο τους, με την τόλμη και το αίσθημα της αυταπάρνησης, με την ευαισθησία και κυρίως με ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο, άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο.
Υπήρξαν και κάποιες, των οποίων η αύρα από μόνη της ήταν τέτοια, ώστε να μείνουν ζωντανές, ακόμη και πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους..
Γυναίκες, οι οποίες δρώντας μπροστά από την εποχή τους, ξεχώρισαν, διέπρεψαν, κυριάρχησαν, εντυπωσίασαν, έγιναν αντικείμενο λατρείας και αποθεώθηκαν και αξίζει να θυμόμαστε.
Από τη Σούζαν Μπ. Άντονυ, που ήταν ένας πυλώνας του κινήματος των γυναικών κατά τον 19ο αιώνα και μαζί με την Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον αγωνίστηκε για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, την καταπολέμηση της δουλείας και τον περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ. Πάλεψε για την ισότητα, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που ανήκουν σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες.
Την Ίντιρα Γκάντι, μια γυναίκα σύμβολο της ελευθερίας, τη Μητέρα Τερέζα, που περιόδευε ακούραστα από περιοχή σε περιοχή βοηθώντας ανήμπορους συνανθρώπους μας ,την Εβίτα Περόν, την Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, που μίλησε ανοιχτά για τα εργατικά δικαιώματα, καθώς και για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή.
Από την Αρχιέρεια του Φεμινισμού Simone de Beauvoir, μέχρι τη σπουδαία Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ού αιώνα με πολύμορφη προσωπικότητα, κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας, σπουδαία ηθοποιό με διεθνή καριέρα και πολιτικό που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και τόσες γυναίκες ακόμα…
Κάθε γυναίκα, όπως και κάθε άνθρωπος, είναι μοναδική. Η ζωή και το έργο κάθε γυναίκας καθορίζει και επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας. Διαμορφώνει την ιστορία, όπως οι ζωές των γυναικών που αναφέραμε με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε κι εμείς το δικό τους αγώνα, όπως φαίνεται στην δήλωση της πρωτοπόρου του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα της Καλλιρόης Παρρέν :
«Είμαι ευτυχής και ήσυχη πλέον μπορώ να αναπαυθώ, εφ’ όσον αισθάνομαι ότι αφήνω μίαν ανθηράν βλάστησιν της σποράς, την οποίαν εμείς, αι ολίγαι πρωτοπόροι, εσπείραμεν εις την τότε άγονον και πετρώδη γην και είμαι βεβαία ότι από σας, καλαί μου συνεργάτιδες, θα δημιουργηθή η τελεία γυναίκα της αύριον».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια