Ticker

6/recent/ticker-posts

Επτά «ψηφιακά αμαρτήματα» και πώς να τα αποφύγετε

Συμβουλές για να μη πέσετε σε διαδικτυακές παγίδες
Καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εισχωρεί όλο και πιο βαθιά στις ζωές μας τα προσωπικά μας δεδομένα στον κυβερνοχώρο καθίστανται το ίδιο σημαντικά με τα υλικά αγαθά και ως εκ τούτου η ασφάλεια των δεδομένων αυτών γίνεται μείζον ζήτημα. Κι αυτό γιατί όσο πληθαίνουν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τόσο γίνεται πιο εμφανές ότι τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ευάλωτα σε κάθε είδους απειλές.


Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, οι χρήστες του Διαδικτύου στις ημέρες μας είναι συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι για το πραγματικό μέγεθος των κινδύνων συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια λάθη σχετικά με την ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο. Η ESET, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλειας του Διαδικτύου κατέγραψε επτά από τα βασικότερα λάθη που κάνουν οι χρήστες και προσφέρει πρακτικές συμβουλές για να αποφεύγονται. 


Ελέγξτε τα mail που λαμβάνετε


Αναφορικά με το email, η εταιρεία αναφέρει ότι οι τακτικές phishing μέσω email έχουν γίνει πολύ συχνές και οι κυβερνοεγκληματίες διαρκώς τις βελτιώνουν. «Για να προστατευτούν, οι χρήστες δεν πρέπει να αμελούν τον προσεκτικό έλεγχο κάθε email αναφορικά με τον παραλήπτη και το θέμα, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η αναζήτηση μέσω Google μπορεί να βοηθήσει πολύ σχετικά με την εγκυρότητα. Επίσης, να είναι προσεκτικοί με τα συνημμένα, ελέγχοντας τις επεκτάσεις αρχείων και ανοίγοντας μόνο αρχεία που θεωρούνται ασφαλή και από αξιόπιστες πηγές» αναφέρει η ESET.


Προσοχή στα social media


Tα social media έχουν γίνει το νέο αγαπημένο μέσο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, τη στιγμή που πολλοί χρήστες εξακολουθούν να εμφανίζονται απρόσεκτοι με τους λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2016 έδειξε ότι το 58% των χρηστών δεν γνωρίζει πώς να ενημερώσει τις ρυθμίσεις απορρήτου του. "Όπως και με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο χρήστης πρέπει να ελέγχει πάντα την αυθεντικότητα του αποστολέα, το μήνυμα και το σύνδεσμο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα δημοφιλή hashtags, καθώς πολλοί επιτήδειοι τα χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους χρήστες του Twitter και του Facebook, που προσπαθούν να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις", τονίζει η ESET. 


Ζήτημα κουλτούρας 



Κατά την ESET, η κουλτούρα είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ζήτημα με την ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Από απλούς χρήστες μέχρι διευθύνοντες συμβούλους, όλοι σκέφτονται το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή δεν θα συμβεί σε αυτούς κάτι κακό. «Ο εφησυχασμός αυτός είναι λανθασμένος, καθώς όλοι μας αποτελούμε στόχο και δυνητικό θύμα. Ωστόσο, εφαρμόζοντας μερικά βασικά, απλά βήματα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς», αναφέρει η εταιρεία. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η σωστή χρήση κωδικών πρόσβασης, οι τακτικές ενημερώσεις λογισμικού, η χρήση anti-virus, το password manager, το VPN και οι εφαρμογές κρυπτογράφησης είναι κάποια από αυτά τα βήματα. 


Κωδικοί πρόσβασης



Η ESET τονίζει ότι «αδύναμοι» κωδικοί πρόσβασης, όπως 123456, password, 12345678, qwerty, παραμένουν συνηθισμένοι και είναι πολύ εύκολο να «σπάσουν». Σύμφωνα με τη Forrester, το 80% όλων των επιθέσεων περιλαμβάνει κι ένα αδύναμο ή κλεμμένο κωδικό πρόσβασης. Ευτυχώς, ορισμένες υπηρεσίες αναγκάζουν πλέον τους χρήστες να δημιουργήσουν τυχαίους ή περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης. Μία εφαρμογή password manager, καθώς και η χρήση ενός «πολύπλοκου» password με γράμματα, αριθμούς και χαρακτήρες, αποτελούν επίσης πολύ καλές λύσεις. 


Απουσία ενημερώσεων



«Laptop και κινητά χρειάζονται τακτικά την εγκατάσταση των ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού σε εφαρμογές, στο λειτουργικό σύστημα ή στη λύση ασφαλείας», αναφέρει η εταιρεία. Σημειώνει δε ότι ενώ πολλοί χρήστες εκνευρίζονται από τις pop-up ειδοποιήσεις, που υπενθυμίζουν για τις ενημερώσεις, στην ουσία είναι εξαιρετικά σημαντικές: «Χωρίς ενημερώσεις, το λογισμικό και οι συσκευές είναι επιρρεπείς σε επιθέσεις, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία που δεν έχουν επιδιορθωθεί. Η επιλογή να γίνονται αυτόματα όταν εμπιστευόμαστε τον κατασκευαστή του λογισμικού ή της εφαρμογής, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε αυτή την περίπτωση». 


Ύποπτα Links



Η ESET εφιστά την προσοχή στα ύποπτα links, τονίζοντας ότι οι διευθύνσεις URL, εκτός από ενδιαφέροντες ηλεκτρονικούς προορισμούς, μπορεί να οδηγήσουν και σε κλοπές κωδικών και δεδομένων, ακόμα και επιθέσεις malware. «Πριν το κλικ σε αυτόν τον συντομευμένο σύνδεσμο, αναρωτιόμαστε αν εμπιστευόμαστε τον αποστολέα που μας το έστειλε ή την πλατφόρμα που το βρήκαμε, καθώς και τον προορισμό που υποτίθεται θα μας οδηγήσει. Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί θα πρέπει να είμαστε, όταν το Link αυτό συμπίπτει με σημαντικά γεγονότα (φυσικές καταστροφές, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις), καθώς οι κυβερνοεγκληματίες, συνήθως, τα εκμεταλλεύονται για να πετύχουν τους σκοπούς τους», τονίζει η εταιρεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια