Ticker

6/recent/ticker-posts

Επιτραπέζια ελιά: Θετικά τα μηνύματα για τη φετινή παραγωγή

Αισιόδοξες είναι οι φετινές εκτιμήσεις για την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Τη θετική πορεία της ελαιοκομικής περιόδου είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», στο πλαίσιο του οδοιπορικού της στις ελαιοκομικές μας περιοχές, όπου και αποτυπώθηκαν αναλυτικά όλες οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου.







Μεγάλο, όμως, είναι και το ενδιαφέρον για την πορεία της βρώσιμης ελιάς, η οποία, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, αναμένεται ως προς την παραγωγή να είναι αυξημένη.
Χαλκιδική

Αυξημένη έως και 30% αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στον σημαντικότερο ελαιοκομικό νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χαλκιδική. Οι περσινές ποσότητες άγγιξαν τους 60.000 τόνους και φέτος η εκτιμώμενη παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 80.000-100.000 τόνους. Ωστόσο, όπως τονίζουν ελαιοκαλλιεργητές, αυτή η αύξηση αναμένεται να έχει επίπτωση στην ποιότητα, σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ελιάς και ενδέχεται να ρίξει την τιμή του προϊόντος στα ψιλά μεγέθη.
Θεσσαλία

Σε μια πολύ καλή χρονιά εξελίσσεται η ελαιοκομική περίοδος στη Θεσσαλία. Στη Μαγνησία, οι πολύ καλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στον τετραπλασιασμό της επιτραπέζιας ελιάς. Έτσι, από τους 5.000 τόνους θα φθάσουμε τους 27.000. Στον Νομό Λάρισας, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ, τη χρονιά 2016-17 παρήχθησαν 500 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι περίπου 70.000-100.000 δέντρα, που κάηκαν πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή των Γόννων, παραμένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας.
Δυτική Ελλάδα

Όπως προκύπτει από την ΔΑΟΚ ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας για την περίοδο 2016/2017, από τα στοιχεία που έχει αποστείλει το 1/5 των μεταποιητικών μονάδων βρώσιμων ελαίων, η παραγωγή ανέρχεται σε 6.059 τόνους επιτραπέζιας ελιάς. Η εκτιμώμενη παραγωγή για την περίοδο 2017/2018 είναι 12.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η περσινή παραγωγή στον Νομό Αχαΐας. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ, οι επιτραπέζιες ελιές δεν ξεπέρασαν τους 20 τόνους. Η εκτιμώμενη παραγωγή για τη νέα περίοδο είναι 700 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς. Τα μηνύματα για τη φετινή περίοδο είναι περισσότερο αισιόδοξα σε σχέση με πέρυσι, λόγω των σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, αλλά και τη μη προσβολή από ασθένειες και δάκο.
Ήπειρος

Η περσινή περίοδος για τον Νομό Άρτας έκλεισε στους 2.474 τόνους βρώσιμης ελιάς. Φέτος, η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη και εκτιμάται στους 4.000 τόνους. Στον Νομό Πρεβέζης, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 80-100 τόνους βρώσιμης ελιάς. Στη Θεσπρωτία, η χρονιά πέρσι με 80.000 κιλά βρώσιμης ελιάς. Φέτος αναμένεται μικρή αύξηση της τάξεως του 10%-15%.
Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα, η πορεία της καλλιέργειας βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, με αναμενόμενη την αύξηση της παραγωγής. Σε αρνητική ή οριακή πορεία σε σχέση με πέρσι βρίσκονται οι ξερικές περιοχές, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της έλλειψης νερού. Η Φθιώτιδα για τη νέα περίοδο προβλέπει ανεβασμένη την παραγωγή. Η ελαιοποίηση του καρπού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της βρώσιμης ελιάς.

Στην Εύβοια, η παραγωγή ξεπέρασε πέρσι τους 1.200 τόνους και φέτος αναμένεται αύξηση της τάξεως του 25%, με την παραγωγή να ανέρχεται στους 1.500 τόνους. Σε θετική πορεία και η Φωκίδα, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ, το 2016-2017 η παραγωγή βρώσιμης ελιάς έφθασε τους 1.500 τόνους, με τις εκτιμήσεις φέτος να κάνουν λόγο για 2.000 τόνους, δηλαδή αύξηση κατά 30%.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Όλα δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή στη Θάσο θα είναι καλή. Όπως εκτιμά ο υπεύθυνος δακοκτονίας, Θόδωρος Μανιταράς, φέτος θα πλησιάσουν τους 1.500 τόνους σε βρώσιμη ελιά, όταν πέρσι η παραγωγή ήταν στους 800. Στον Νομό Ροδόπης, πέρσι η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ήταν 70 τόνοι. Εκτιμάται ότι η χρονιά θα είναι καλή.

Στον Νομό Έβρου πέρσι οι επιτραπέζιες ελιές έφτασαν τους 160 τόνους, και φέτος αναμένεται η παραγωγή από 90 έως 100 τόνους. Όπως και για το ελαιόλαδο, πρόκειται για τον νομό που αποτελεί εξαίρεση της θετικής εικόνας που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάποια μείωση, δε, αναμένεται και στον παραγωγικό νομό της Καβάλας. Συγκεκριμένα, η περσινή παραγωγή ήταν 25.000 τόνοι και φέτος αναμένεται να είναι γύρω στους 22.000, κατά προσέγγιση.
Πελοπόννησος

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προβλέψεις σε όλη την Πελοπόννησο για τη φετινή παραγωγή βρώσιμης ελιάς, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να δημιουργεί ανησυχία ή προβληματισμό.

Στη Μεσσηνία, η παραγωγή στην περιοχή της Καλαμάτας την περασμένη χρονιά ήταν 3.000 τόνοι περίπου και φέτος αναμένεται να φθάσει τους 3.500 τόνους, ενώ στην Τριφυλία αναμένεται αύξηση κατά 20% τουλάχιστον από την περσινή παραγωγή, που έφτασε τους 3.000 τόνους. Στη Λακωνία, όπου το 2016 η παραγωγή έφθασε τους 12.000 τόνους περίπου, φέτος αναμένεται να ανέλθει στους 18.000 τόνους.

Στην Αργολίδα, από την περσινή χρονιά των 250 τόνων, η πρόβλεψη είναι για 400 τόνους. Επίσης θετικά είναι τα μηνύματα και από την Αρκαδία, όπου η παραγωγή το 2016 έπεσε στους 1.400 τόνους και φέτος περιμένουν να φθάσει τους 2.500 τόνους.

Infographic : Εκτίμηση παραγωγής για την περίοδο 2017-2018

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιώργος Αργυρίου, Μαρία Αμπατζή, Γεωργία Μπόχτη







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια