Η 19η Μαΐου αναγνωρίσθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου (1916-1923). Η αναγνώριση αυτή, παρά τη μακρόχρονη καθυστέρησή της, αποτελεί μια ηθική δικαίωση και συνδέει το σύγχρονο Ελληνισμό με την ιστορική μνήμη και διαδρομή του.
Για τη διεθνή κοινότητα, η αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί, πλέον, μια ώριμη συμβολική πολιτική πράξη και μια συνεισφορά για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού στο μέλλον.
Σήμερα, η ίδια πολιτική που παρήγαγε τις γενοκτονίες των ιστορικών λαών της Μ. Ασίας (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι) συνεχίζεται, καθώς η Τουρκία κατέχει παράνομα τη μισή σχεδόν Κύπρο, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης με επεκτατικές διεκδικήσεις σε Θράκη και Αιγαίο, εισβάλει στη Συριακή γη.
Για το σύγχρονο Ελληνισμό, οι επιπτώσεις των εθνικών καταστροφών του προηγούμενου αιώνα σε Πόντο, Ιωνία, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο, οφείλουν να αποτελούν πεδίο περισυλλογής και προβληματισμού, πολιτιστικής και μορφωτικής αφύπνισης, στρατηγικού σχεδιασμού και δράσης για την ιστορική μας συνέχεια.
ΜΑΪΟΣ 2018
ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
0 Σχόλια