Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο πλοίου ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Μαύρη Θάλασσα. Οι ερευνητές βρήκαν σε βάθος περίπου 2 χλμ. ένα πλοίο σε άριστη κατάσταση και μάλιστα πανομοιότυπο με αυτό του Οδυσσέα.
Σύμφωνα με τον Gaurdian το πλοίο είναι περίπου 2.400 ετών και η έλλειψη οξυγόνου βοήθησε στην διατήρησή του σε αυτή την κατάσταση καθώς ανακαλύφθηκε με τους ιστούς, τα πηδάλια και τα κουμπιά.
Το πλοίο είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Οδυσσέα, όπως τουλάχιστον απεικονίζεται στο περίφημο «Βάζο Σειρήνων» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.
«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από την κλασσική περίοδο έως σήμερα και βρίσκεται κάτω από σχεδόν 2 χλμ θαλασσινού νερού ήταν κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι εφικτό», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς.
Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 60 ναυάγια από την κλασσική περίοδο, τη ρωμαϊκή εποχή έως και το 17ο αιώνα, στο πλαίσιο της τριετούς αποστολής θα προβληθούν σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πλοίου παραπέμπουν στην παράσταση που εικονίζεται στο «Βάζο των Σειρήνων» ένα αρχαιοελληνικό ερυθρόμορφο αγγείο που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Στην συγκεκριμένη παράσταση εικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος πάνω στο κατάρτι ενός παρόμοιου πλοίου, πασχίζοντας να αποφύγει το τραγούδι των Σειρήνων.
Ο αρχικός εντοπισμός του πλοίου έγινε από την αρχαιολογική ομάδα το 2017 και πρόσφατα ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν από βρετανούς επιστήμονες, εντόπισε το πλοίο σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από τις ακτές της Βουλγαρίας.
Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, δήλωσε επίσης ότι η ανακάλυψη θα δείξει πόσο μακριά μπορούσαν να φτάσουν οι Έλληνες έμποροι στη αρχαιότητα.
Όσο για την αιτία της βύθισης του πλοίου, αυτή πιθανολογείται ότι ήταν μία καταιγίδα, με το πλήρωμα πιθανότατα να μην πρόλαβε να βγάλει έγκαιρα τα νερά και να σώσει το πλοίο.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν, επίσης, ότι στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα περίπου 15 έως 25 ναυτών, λείψανα των οποίων μπορεί να έχουν διασωθεί σε διάφορα σημεία του πλοίου, αν και το πιθανότερο είναι να έχουν διαβρωθεί πλήρως από βακτήρια.
0 Σχόλια