Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση του Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου Αλιάρτου, κατά την οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών με θέμα: «Κατακαυχάται έλεος κρίσεως. Η Εκκλησία μέσα στην οικονομική κρίση».
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, μέλη της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και του Συλλόγου «Το κοινόν των Βοιωτών», κλήρος και λαός.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος εξήρε τις εκδηλώσεις και τις προσπάθειες του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου και ευχήθηκε να ξεπερνιούνται οι όποιες δυσκολίες για να πραγματοποιούνται αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ευχήθηκε, επίσης, καλή τεσσαρακοστή σε όλους και χαρακτήρισε τον Επίσκοπο Θεσπιών καλό ομιλητή με πολλές δυνατότητες, ενώ τόνισε πως κάθε ομιλία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Θηβών εξέφρασε την συγκίνησή του για την εκδήλωση και μίλησε για την προσπάθεια του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, ενώ έκανε λόγο για το ρόλο της Εκκλησίας κατά την διάρκεια της κρίσης.
Χαιρετισμούs στην εκδήλωση απηύθυναν ο βουλευτήs Βοιωτίαs κ. Νικόλαοs Θηβαίοs ο πρόεδροs του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάs Ελλάδοs κ. Γεώργιοs Ψυχογιόs και ο καθηγητήs Ιατρικήs κ. Βασίλειοs Γολεμάτηs.
Χαιρετισμούs στην εκδήλωση απηύθυναν ο βουλευτήs Βοιωτίαs κ. Νικόλαοs Θηβαίοs ο πρόεδροs του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάs Ελλάδοs κ. Γεώργιοs Ψυχογιόs και ο καθηγητήs Ιατρικήs κ. Βασίλειοs Γολεμάτηs.
Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ο Επίσκοπος Θεσπιών στην καίρια εμπεριστατωμένη ομιλία του ανέφερε ότι «η Εκκλησία είναι η Αγάπη, η Αγάπη φανερωμένη, η Αγάπη έμπρακτη, η Αγάπη σαρκωμένη, η Αγάπη στην καθημερινότητα, η Αγάπη στον τρόπο της ζωής μας» και προσέθεσε πως «το Ευαγγέλιο του Χριστού δεν είναι μία ιδεολογία, δεν είναι ένα φιλοσοφικό κατασκεύασμα, δεν είναι ένα διανοητικό δημιούργημα, αλλά είναι η έμπρακτη φανέρωση της Αλήθειας. Είναι εφαρμόσιμο το Ευαγγέλιο, δεν είναι ουτοπία, δεν είναι μία θεωρητική κατασκευή που δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ, δεν είναι ένα παραμυθάκι, για να παραμυθιάζει τον κόσμο και να τον κοιμίζει και να λειτουργεί σαν όπιο ή σαν ναρκωτικό ή σαν ο,τιδήποτε άλλο. Είναι μία πραγματικότητα χειροπιαστή, απτή, ψηλαφητή μέσα στην ιστορία, μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι η «η ιδιωτεία είναι ουσιαστικά εγκατάλειψη της λογικής, της πραγματικής και αληθινής ζωής. Ενώ η κοινωνία και η αγάπη είναι οι έννοιες της αληθινής ζωής. Μέσα, λοιπόν, στη ζωή της Εκκλησίας δεν υπήρξε διαλυσμός μεταξύ πράξεως και θεωρίας, μεταξύ λόγων και έργων..», ενώ επεσήμανε πως «η Εκκλησία μας καθημερινά με το έργο της στέλνει μήνυμα συμφιλίωσης και ενότητας ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, ανεξαρτήτως λαθών της ιστορίας, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων. Κοιτάει μπροστά και μέσα λοιπόν σε αυτό το πνεύμα της σύμπνοιας κινείται και σε αυτό το πνεύμα κινούνται οι δομές οι φιλανθρωπικές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αλλά και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, όπως και εδώ της τοπικής Εκκλησίας υπό την εμπνευσμένη Ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, που, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης, έχουν σηκώσει τα μανίκια ψηλά και προσφέρουν πολλά»
Κατόπιν, ο Επίσκοπος Θεσπιών αναφέρθηκε αναλυτικά στις δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και της Μητροπόλεως Θηβών, αλλά και των υπόλοιπων Μητροπόλεων κάνοντας λόγο για την στήριξη των Γενικών Φιλοπτώχων Ταμείων, τα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης, τα προγράμματα για παιδιά και τις στέγες γερόντων ή υποστηριζόμενης διαβίωσης, αλλά και τα δεκάδες κοινωνικά φαρμακεία, ιατρεία, φροντιστήρια, βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα διανομής φαγητού και ένδυσης.
«Στο πλαίσιο προσφοράς βοήθειας προς τον συνάνθρωπο λειτουργούν προγράμματα διανομής πακέτων για χιλιάδες οικογένειες. Το «Ιμάτιον» στα Σεπόλια είναι μία σύγχρονη μπουτίκ που προσφέρει ρούχα σε ανθρώπους που δεν έχουν να ντυθούν, στους γυμνούς αδελφούς μας που δεν έχουν ούτε ένα κουστούμι να κάνουν το γάμο τους ή να πάνε σε ένα γάμο. Και είναι εκεί η Εκκλησία τα προσφέρει όλα αυτά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Θεσπιών, ενώ αναρωτήθηκε «Τι πρέπει να κάνει η Εκκλησία, να πάρει κάμερες και να τις κουβαλάει, για να προβάλει το έργο αυτό; Ζούμε και αυτή τη σχιζοφρένεια στον τόπο μας. Από την μία κατηγορούν την Εκκλησία για σιωπή και από την άλλη, αν ομιλήσει, την κατηγορούν για προβολή. Ε, να διαλέξουν τι θέλουνε από τα δύο. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας έχει επιλέξει συνειδητά τη σιωπή, η οποία όμως είναι δημιουργική και πάνω από όλα παραγωγική. Ποιος είναι ο στόχος του έργου ο οποίος ετέθη από τον Μακαριώτατο; Να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος αν είναι δυνατόν, στο βαθμό που είναι δυνατόν, μέσα στα όρια της Αρχιεπισκοπής χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακο, χωρίς γιατρό, χωρίς ρούχο, χωρίς στέγη. Αυτός υπήρξε ο βασικός στόχος, διότι για να πετύχει ένα κοινωνικό προνοιακό έργο πρέπει να έχει στόχους συγκεκριμένους και πρακτικούς και φυσικά προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αξιοποιούνται τα τάλαντα όλων, τα χαρίσματα όλων για το κοινό καλό. Στην ίδια γραμμή πορεύονται και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις υπό την καθοδήγηση των οικείων Ποιμεναρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολυσέβαστος Ποιμενάρχης σας, Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο καλός ποιμένας της τοπικής Εκκλησίας της Βοιωτίας, με τα πολυάριθμα έργα αγάπης».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Επίσκοπος Θεσπιών τόνισε πως «αξίζει να δώσουμε προσοχή σε μία άποψη, την οποία ακούμε συχνά στον δημόσιο λόγο, την έχουμε ακούσει ακόμη και στο Κοινοβούλιο, ότι «είναι υποχρέωση της Εκκλησίας να κάνει κοινωνικό έργο, δεν κάνει και τίποτα το ιδιαίτερο η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο, αλλά κάνει το αυτονόητο καθήκον της. Δεν έχουν καταλάβει αυτοί που διατυπώνουν αυτήν την άποψη ότι η Εκκλησία είναι το πλήρωμα της ζωής, και αν τυχόν διατυπώνουν αυτήν την θέση κακοπροαίρετα, για να μειώσουν το έργο της Εκκλησίας και για να πούν ότι δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, αυτό εκθέτει τους ίδιους. Η Εκκλησία δεν είναι υποκατάστατο ούτε του Κράτους ούτε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε οποιουδήποτε άλλου φορέα» και σημείωσε ότι «η Εκκλησία δεν αγαπά από νομική η συνταγματική υποχρέωση. Η αγάπη της Εκκλησίας επίσης δεν είναι ένας ακτιβισμός, ούτε είναι μία καντιανή ηθική, η αγάπη της Εκκλησίας είναι η εν Χριστώ αγάπη, γιατί κριτήριο της σωτηρίας για ένα Χριστιανό είναι η αγάπη προς τον άλλο άνθρωπο. Η Εκκλησία του Χριστού αγαπά και θα αγαπά, διότι απλούστατα είναι του Χριστού και όχι του κόσμου τούτου».
Ο Θεοφιλέστατοs Επίσκοποs Θεσπιών κ. Συμεών συνεπήρε με τον λόγο του το κοινό τηs εκδήλωσηs και ήταν απόλυτα πειστικόs όταν αναφέρθηκε στο έργο τηs Εκκλησίαs μέσα στην οικονομική κρίση.
Μία εξαιρετική διάλεξη η οποία πληρούσε τουs όρουs που θέτει ο Αριστοτέληs στο '' Περί Ρητορικήs '', για την δημιουργία τηs πειθούs:
Πρώτον, το ήθοs του ομιλητή. Δεύτερον την ψυχική διέγερση. Και τρίτον την λογική ανάλυση.
Ο Θεοφιλέστατοs Επίσκοποs Θεσπιών κ. Συμεών συνεπήρε με τον λόγο του το κοινό τηs εκδήλωσηs και ήταν απόλυτα πειστικόs όταν αναφέρθηκε στο έργο τηs Εκκλησίαs μέσα στην οικονομική κρίση.
Μία εξαιρετική διάλεξη η οποία πληρούσε τουs όρουs που θέτει ο Αριστοτέληs στο '' Περί Ρητορικήs '', για την δημιουργία τηs πειθούs:
Πρώτον, το ήθοs του ομιλητή. Δεύτερον την ψυχική διέγερση. Και τρίτον την λογική ανάλυση.
Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ ο Μητροπολίτης Θηβών ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Θεσπιών για την ομιλία του και σχολίασε ότι σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η Εκκλησία κάνει τον αγώνα της, αλλά η Εκκλησία δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο. Μέσα στην Εκκλησία βλέπουμε, επίσης, την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και την ευθύνη μας για το κοινωνικό σύνολο. «Πρωτεύοντα ρόλο έχει η πνευματική ανάγκη του ανθρώπου, αλλά δε μπορούμε να αγνοήσουμε τις υλικές του ανάγκες» τόνισε ο Μητροπολίτης Θηβών.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και στην προσφορά των εθελοντών, τονίζοντας πως όλη αυτή η κοινωνική και φιλανθρωπική δράση της Αρχιεπισκοπής δεν είναι έργο του Αρχιεπισκόπου ή ενός ανθρώπου, αλλά όλων των που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια με τις δυνάμεις που μπορεί ο καθένας, φέρνοντας το παράδειγμα μίας άπορης γυναίκας από την Κύπρο, η οποία προσέφερε στην Αρχιεπισκοπή ένα οικογενειακό κειμήλιο, για να αξιοποιηθεί για το έργο της Εκκλησίας.
0 Σχόλια