Την αυτοπεποίθησή τoυ φαίνεται να ανακτά τη φετινή σεζόν ο κλάδος της μεταποίησης βιομηχανικής ντομάτας σε παγκόσμιο επίπεδο ανεβάζοντας, ύστερα από μια τριετία «αμυντικής» τακτικής, τον πήχη των ποσοτήτων πρώτης ύλης που σκοπεύει να απορροφήσει.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), οι βιομηχανίες του κλάδου αναμένεται να επεξεργαστούν 37,32 εκατ. τόνους ντομάτας μέσα στο 2019, ποσότητα που είναι μεγαλύτερη κατά 7,2% ή κατά 2,49 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι. Για την Ελλάδα ειδικά, το Συμβούλιο εκτιμά ότι θα απορροφηθούν περίπου 400.000 τόνοι, νούμερο που συνιστά επιστροφή στα επίπεδα του 2017 και αύξηση κατά 80.000 τόνους σε σύγκριση με το 2018 (320.000 τόνοι).
Οι δέκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας (Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Τουρκία, Ιράν, Χιλή, Ουκρανία, Ελλάδα) στοχεύουν να επεξεργαστούν φέτος κάτι λιγότερο από 30,7 εκατ. τόνους (+2,4 εκατ. τόνους), ήτοι το 82% της παγκόσμιας παραγωγής. Κατά 700.000 τόνους προσδοκά να αυξήσει τις παραλαβές η Κίνα, φτάνοντας τους 4,5 εκατ. τόνους, ενώ Ιράν και Τουρκία θα κινηθούν στα επίπεδα του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι ποσότητες θα διπλασιαστούν σε σχέση με πέρυσι (1,5 εκατ. τόνοι από 750.000 τόνους το 2018) ενώ στη δεύτερη της γειτονικής χώρας, οι παραλαβές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 46% φτάνοντας τους 1,9 εκατ. τόνους.
Πιο «μετριοπαθής» φαίνεται ότι θα είναι η άνοδος στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου, με την Ιταλία και την Ισπανία να αναμένουν αύξηση 6% (στους 4,95 εκατ. τόνους) και 4% (στους 2,9 εκατ. τόνους) αντίστοιχα. Ανοδικά συνεχίζει να κινείται και η Ουκρανία όπου οι βιομηχανίες του κλάδου εκτιμούν ότι θα παραλάβουν φέτος 850.000 τόνους, δηλαδή 16% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.
Κατεβάζουν ταχύτητα ΗΠΑ και Βραζιλία
Στον αντίποδα, μειώσεις αναμένονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου κατά 160.000 τόνους λιγότερες είναι οι ποσότητες που σχεδιάζουν να απορροφήσουν οι μονάδες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (απώλειες 1,4%). Πτωτικά κατά 4% (στους 432.000 τόνους) θα κινηθεί ο Καναδάς, ενώ υποχώρηση της παραγωγής κατά 5,6% και 14% αναμένεται επίσης σε Χιλή και Βραζιλία αντίστοιχα.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση 7,2% στις ποσότητες σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να χαρακτηριστεί «λελογισμένη», όμως το κρίσιμο σημείο, όπως σχολιάζουν παράγοντες του κλάδου, είναι κατά πόσο η παγκόσμια ζήτηση –η οποία τη σεζόν 2016-2017 είχε αποτιμηθεί στους 37,5 εκατ. τόνους περίπου– θα ακολουθήσει την αύξηση της προσφοράς.
Έπιασαν τόπο οι αυξήσεις στα τιμολόγια στη Θεσσαλία
Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις ενδείξεις από την πλευρά των καλλιεργητών ένα μήνα περίπου πριν τις φυτεύσεις, τα στρέμματα αναμένεται να κρατηθούν στα περσινά επίπεδα, της καλλιέργειας της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς που προκάλεσε η περσινή δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, έκανε λόγο για «παρότρυνση από τις ομάδες παραγωγών, αλλά και από τη βιομηχανία, που έδωσε κάτι παραπάνω προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει την καλλιέργεια». Ο ίδιος πάντως «υπενθυμίζει» ότι το 90% των περυσινών ζημιών δεν έχει αποζημιωθεί, καθώς τα αίτια θεωρήθηκαν δευτερογενή και δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί διεκδικούν να αποζημιωθούν μέσω των de minimis.
Στον αέρα χιλιάδες στρέμματα στην Ηλεία
Στην Ηλεία, η ανησυχία των καλλιεργητών που πρέπει να μπουν στα χωράφια μετά τις 15 Μάρτη εδράζεται στον ν. 4061/2012, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Νοέμβριο, βάσει του οποίου ακίνητα άνω των 100 στρεμμάτων που διαχειρίζεται το ΥΠΑΑΤ βγαίνουν σε δημοπρασία. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος, στη διάταξη αυτή εμπίπτει το 95% των χωραφιών στις λίμνες Αγουλινίτσας και Κάστας, που δίνουν το 35%-40% της βιομηχανικής του νομού. Ενώ μέχρι τώρα τα χωράφια δίνονταν κάθε χρόνο στους καλλιεργητές από τη ΔΑΟΚ, φέτος, εάν εφαρμοστεί η διάταξη ως έχει και δημοπρατηθούν, ενδέχεται να εκχωρηθούν σε ιδιώτες για οποιαδήποτε χρήση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δηλώσει στους παραγωγούς ότι το θέμα θα λυθεί με κατάτμηση των εκτάσεων άνω των 100 στρεμμάτων από τις περιφέρειες, «Εάν το θέμα ξεκαθαρίσει Απρίλιο-Μάιο και μπει τότε ντομάτα, δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός, θα έρθουν όλες οι ντομάτες μαζεμένες και θα σαπίζουν στους δρόμους», υπογραμμίζει.
0 Σχόλια