Ticker

6/recent/ticker-posts

Ο γεωπόνος από την Λάρισα που έφτιαξε ένα blog- εγκυκλοπαίδεια για αγρότες και παραγωγούς

Δεν είχε γνώσεις προγραμματισμού, δεν διέθετε κάποιο αρχικό μπάτζετ, κι όμως όταν προέκυψε η ιδέα, αποφάσισε να την κάνει πραγματικότητα. Ο Γιώργος Κατσαντώνης είναι γεωπόνος, ζει στην Λάρισα, αλλά έχει καταφέρει να διαμοιράζει τις γνώσεις του σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Πως; Εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει δημιουργήσει –μόνος του- το blog Αγροτών Ανάγνωσμα. To οποίο είναι ένα ιστολόγιο με χρήσιμες πληροφορίες και tips για αγρότες και παραγωγούς.


Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα του… μέσω Facebook, εξηγεί πόσες ώρες αφιερώνει στο blog του, ενώ απαντά και στο αν ένα blog μπορεί να είναι το βασικό επάγγελμα κάποιου ή έστω να του φέρνει ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα.


Για να πιάσουμε όλο το story από την αρχή, πως προέκυψε η ιδέα για το blog σας;


Όλα ξεκίνησαν από την συμμετοχή μου σε διαδικτυακές ομάδες αγροτικού περιεχομένου στο Facebook, όπου χιλιάδες κόσμου, απάρτιζαν και απαρτίζουν με αύξων αριθμό, τα συνολικά μέρη κάθε τέτοιας θεματικής ομάδας (π.χ. ομάδες για δενδροκαλλιέργεια, ομάδες για θερμοκηπιακές καλλιέργειες κλπ). Η απόφαση μου να πατήσω το εικονίδιο »Γίνετε μέλος στην ομάδα » και η αποδοχή μου από τα αρμόδια ιδρυτικά μέλη κάθε ομάδας, θα μπορούσα να πω ότι αποτέλεσε το αισθητήριο έναυσμα για να καταλάβω εν ευθέτω χρόνω, ότι πλέον ο Έλληνας αγρότης – παραγωγός ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο για κάθε φύσεως αγροτικά θέματα.


Η ιδέα μου λοιπόν, ήταν αποτέλεσμα έντονης μακροχρόνιας παρατήρησης και διαπίστωσης ότι, μεγάλος όγκος θεμάτων γεωπονικής φύσεως παρουσιάζονται προς συζήτηση, προς ανταλλαγή γνώμεων και απόψεων – και αν φυσικά είναι εφικτό – προς επίλυση κάθε τέτοιου θέματος, από μεγάλη μερίδα αγροτών – μελών στην καθημερινή ροή όλων αυτών των θεματικών διαδικτυακών αγροτικών ομάδων.


Ως απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με επαγγελματική ενασχόληση με την ιδιότητα του γεωπόνου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η ιδέα ήταν σαφέστατη μετά την συνάθροιση όλων των παραπάνω, τη δημιουργία ενός blog καθαρά γεωπονικής πληροφόρησης και ενημέρωσης με κύριο αποδέκτη τον Έλληνα αγρότη – παραγωγό. Το όνομα του, Αγροτών Ανάγνωσμα blog.

Τι μπορεί να διαβάσει κάποιος σε αυτό;


Ο κάθε αναγνώστης του Αγροτών Ανάγνωσμα blog, εισερχόμενος στο blog θα συναντήσει γεωπονική θεματολογία. Αρθρογραφία δομημένη να πληροφορεί το αγροτικό κοινό – και όχι μόνο – αγροτικής οικονομίας, γεωργικής μηχανολογίας, παρουσίασης μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών εχθρών για τις κυριότερες καλλιέργειες στον Ελλαδικό χώρο, αρθρογραφία στηριζόμενη στην έννοια της λίπανσης και φυλλοδιαγνωστικής των καλλιεργειών, αρθρογραφία εξέφρασης προσωπικής γνώμης και άποψης καθώς και άρθρα στηριζόμενα στην αναλυτική παρουσίαση αρκετών καλλιεργειών. Η γεωπονική επιστήμη διαθέτει πολλούς » δρόμους » θεματολογίας και το μόνο σίγουρο αποτελεί το γεγονός ότι μελλοντικά, πληθώρα αρθρογραφίας θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον υλικό ανάγνωσης.


Εσείς είχατε κάποιες γνώσεις προγραμματισμού για να φτιάξετε το blog σας; Και με τι μπάτζετ περίπου ξεκινήσατε την προσπάθεια σας;



Όχι, δεν διέθετα απολύτως καμία γνώση πάνω στην έννοια του προγραμματισμού. Αυτό το οποίο έπραξα ήταν η διαρκής αναζήτηση πληροφοριών μέσα από το διαδίκτυο και το ενδελεχές ψάξιμο συμβουλών για το πως μπορείς κάποιος μόνος του να δημιουργήσει ένα ιστολόγιο (blog).

Διάβασα αρκετά, δοκίμασα αρκετά πράματα για την δημιουργία του και τελικά όταν , σύμφωνα με τις ελάχιστες γνώσεις μου πάνω στον προγραμματισμό, θεώρησα ότι έχω φτάσει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την επίσημη παρουσίασή του και έναρξη λειτουργίας του, την ανάρτηση αρθρογραφίας και την περαιτέρω δημοσίευση αυτής, άρχισα να το »τρέχω».


Φυσικά, ο χρόνος αποτελεί μεγάλο σύμμαχο συνεχής επιμόρφωσης για πρόσθεση και αφαίρεση λειτουργικών λεπτομερειών στο αρχικό δημιούργημα σου. Οπότε, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι το μοναδικό » μπάτζετ » το οποίο και διέθεσα ήταν όχι οικονομικό, αλλά διάθεσης χρόνου .
 
 
 
Πόσες ώρες εργάζεστε για το blog σας και από που αντλείτε όλες τις πληροφορίες που δημοσιεύετε; Οι οποίες ομολογουμένως είναι αρκετά εξειδικευμένες
Όταν ολοκλήρωσα την δημιουργία του blog και  ξεκίνησα την σύνταξη και μετέπειτα  ανάρτηση αρθρογραφίας του, πριν 1 χρόνο περίπου, οφείλω να ομολογήσω ότι ο προσωπικός χρόνος αφιέρωσης σε αυτό ήταν άφθονος. Την εβδομάδα εργαζόμουν περίπου 20 με 25 ώρες και με ένα πρόχειρο υπολογισμό, καταλαβαίνει κάποιος ότι στους αρχικούς μήνες λειτουργίας του, ο χρόνος που διέθετα πάνω από ένα πληκτρολόγιο,  για κάθε μήνα , μπορεί να έφτανε και να πλησίαζε κοντά στις 80 με 100 ώρες. Τα παραπάνω νούμερα που σας παραθέτω αποτελούν ώρες από τον ελεύθερό μου χρόνο. Εβδομαδιαία και μηνιαία, ήξερα ότι η επαγγελματική μου ενασχόληση θα μου απορροφούσε συγκεκριμένες ώρες. Όλο λοιπόν το » βάρος » και ο σχεδιασμός χρόνου για την σύνταξη αρθρογραφίας ήξερα ότι έπρεπε να οργανωθεί στον ελεύθερό μου χρόνο και μόνο εκεί. Και έτσι έπραξα. Με την πάροδο του χρόνου όμως και με την αυτονόητη εξοικείωση πλέον, οι διαθέσιμες ώρες για το Αγροτών Ανάγνωσμα blog μειώθηκαν. Αυτό όμως είναι φυσικά  αποτέλεσμα πολυπαραγοντικό, όπως το τι ελεύθερο χρόνο διαθέτω και το σύνολο της μηνιαίας αρθρογραφίας μου.
Εν κατακλείδι, τώρα που μιλάμε, εβδομαδιαία μπορεί να  αφιερώνω 5 με 10 ώρες φτάνοντας στον μήνα, τις 20 έως 40 ώρες.
Τα » δομικά υλικά » της αρθρογραφίας που παρουσιάζεται στο blog αποτελούν τα βιβλία της Γεωπονικής σχολής μου, πρακτικά και δικές μου χειρόγραφες σημειώσεις από την παρακολούθηση ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων που πραγματοποιούνται κατά καιρούς ( π.χ.  η 7η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας ) καθώς και πηγές από το διαδίκτυο.
Το βασικό target group σας είναι οι Έλληνες αγρότες και παραγωγοί. Αυτές οι επαγγελματικές ομάδες είναι εξοικειωμένες με το ίντερνετ και τα blogs; Το ρωτώ διότι βλέπουμε και πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να κάνουν αυτά τα επαγγέλματα
Ακριβώς. Το βασικό target group του blog μου αποτελούν οι Έλληνες αγρότες – παραγωγοί, γενικά ο αγρότης – παραγωγός. Φυσικά, η αρθρογραφία του blog χρήζει αποδοχής  και από άλλα group αναγνωστών όπως,  αγροτική δημοσιογραφία με περαιτέρω δημοσίευση αρθρογραφίας μου σε διάφορά ηλεκτρονικά ( site ) και έντυπα μέσα ( εφημερίδες ), από γεωπόνους κλπ. Το βασικό όμως target group του Αγροτών Ανάγνωσμα blog αποτελούν οι αγρότες – παραγωγοί. Η δημοσίευση των άρθρων μου γίνεται σε αρκετές διαδικτυακές αγροτικές  ομάδες διαφορετικής θεματολογίας και παρατηρώντας τα στατιστικά δεδομένα μέσα από το blog μου, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάγνωση κατά 87% λαμβάνει πράξη από κινητό τηλέφωνο. Αναφέρω το συγκεκριμένο νούμερο για να απαντήσω στο ερώτημα σας, για το  αν έχουμε εξοικείωση του αγροτικού κόσμου με το διαδίκτυο, τα blog και τα συναφή παράγωγα ενημέρωσης. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα , ότι το διαδίκτυο πλέον,  αποτελεί σύμμαχο για τον κάθε ηλικιακής βαθμίδας  αγρότη – παραγωγό για την δικιά του πληροφόρηση  και ενημέρωση . Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια διαδικτυακή γεωπονική πληροφόρηση και ενημέρωση, όπως αυτή που προσφέρει το Αγροτών Ανάγνωσμα  blog.


 




Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι του blogging, θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να είναι το βασικό επάγγελμα κάποιου ή έστω μια παράλληλη δραστηριότητα που να του φέρνει ένα καλό έξτρα εισόδημα;

Η απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση σας από την δικιά μου οπτική γωνία θα είναι διφορούμενη. Θεωρώ ότι η έννοια του blogging μπορεί να αποφέρει business » αύρα » σε κάθε απασχολούμενο με αυτό. Το θέμα είναι, ποιές είναι οι επιδιώξεις του καθενός . Πρωταρχικής σημασίας για εμένα και το πρώτο το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει ο κάθε blogger, είναι η αμετάκλητη και αμετακίνητη κεντρική ιδέα πάνω στην οποία θα κινείται το blog του. Χτίζεις το παραπάνω με γερά θεμέλια και μετέπειτα, αν το επιθυμείς φυσικά, μπορείς να αρχίσεις να κάνεις τις κινήσεις που θα αποφέρουν όπως προείπα και παραπάνω business » αύρα » στο δημιούργημά σου.


Οπότε, πρώτα εξασφαλίζεις »καθαρόαιμη» κεντρική ιδέα για το blog σου και ναι, αργότερα θεωρώ ότι με τις κατάλληλες κινήσεις που θα πράξει ο καθένας, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να αποτελεί ένα blog, το κύριο επάγγελμα κάποιου ή το extra μικρό ή μεγάλο εισόδημα του.

Έχετε το blog σας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει σε ένα χρόνο από σήμερα;

Στις 18/02/2019 συμπλήρωσα ένα ( 1 ) χρόνο λειτουργίας του με τις ετήσιες συνολικές προβολές του να φτάνουν τις 215,440 και αυτή τι στιγμή που μιλάμε να διαβάζω το νούμερο των 221.645 προβολών. Σε ένα χρόνο από τώρα, θα ήθελα πρωταρχικά, να συνεχίζω την γεωπονική πληροφόρηση προς τον κάθε αγρότη – παραγωγό και οποιοδήποτε αναγνώστη του Αγροτών Ανάγνωσμα blog και δευτερευόντως, θα προσπαθήσω – και όχι θα ευχηθώ – στην εξέλιξη του blog μου, από ένα γεωπονικό ενημερωτικό blog σε ένα γεωπονικό ενημερωτικό site.

Εξάλλου, » Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή». Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα λεγόμενα του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ.
 
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια