Ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας, διοργανώνει εκδρομή στην Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια :
α) Επίσκεψη − ξενάγηση στο Μουσείο Γουναρόπουλου (G. Gounaro) και β) ξενάγηση στηνπαράλληλη έκθεση «Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα».
Επίσκεψη στη Βίλα Ζωγράφου και ξενάγηση στην έκθεση: «Χαράγματα μνήμης 1941 − 1944: Από τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου» που συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνωνκαι τον Δήμο Ζωγράφου.
Θέαση της Θεατρικής Παράστασης «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ στο «Θέατρο Κνωσός», με τον Λάμπρο Τσάγκα και την Άννα Γεραλή. Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου. Mουσική: Σταμάτης Κραουνάκης.
Πρόγραμμα εκδρομής
Ημερομηνία: 14 Απριλίου 2019
Ώρα αναχώρησης από Λιβαδειά: 13:00
Ώρα άφιξης στο Μουσείο Γουναρόπουλου: 15:00
Ξενάγηση στο Μουσείο και στην έκθεση σε 2 γκρουπ: 15:10 − 16:00
Μετάβαση και ξενάγηση στην έκθεση «Χαράγματα μνήμης 1941 − 1944»: 16:10 − 17:00
Διάλειμμα για καφέ κλπ 17:10 − 18:10
Ώρα αναχώρησης για το Θέατρο Κνωσός: 18:20
Θεατρική παράσταση: 7:30
Επιστροφή στη Λιβαδειά: κατ’ εκτίμηση 23:30
Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 22 € (συμπεριλαμβάνονται μετακίνηση και εισιτήριο στο Θέατρο)
Προκαταβολή κόστους: Μέχρι και την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019
Δήλωση συμμετοχής: Online στο site της Βιβλιοθήκης http://www.liblivadia.gr ή https://goo.gl/ZLRCMh ), ή διά ζώσης στη Βιβλιοθήκη (Κάδμου 7 – ώρες λειτουργίας)
Πληροφορίες: στα τηλ. 22610.89970, 22610.89979 & 22610.29216
======================================================
Λίγα λόγια για το Μουσείο Γουναρόπουλου
Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος, Γιώργος Γουναρόπουλος (G. Gounaro) γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1890 στην Σωζόπολη, μικρή παραθαλάσσια πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην Βουλγαρία. Την εποχή των αρχών του 1900 η Βουλγαρική Κυβέρνηση πιέζει τους Έλληνες να πολιτογραφηθούν Βούλγαροι. Η οικογένεια τότε αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο Γουναρόπουλος σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1919−1923 συνέχισε τις σπουδές του, με υποτροφία του Πολυτεχνείου, στο Παρίσι όπου το 1924 άνοιξε δικό του ατελιέ, το 1931 εγκαταστάθηκε και δούλεψε στην Αθήνα. Πέθανε στις 17 Αυγούστου 1977.
Το 1978 ο γιος του Ηλίας Γουναρόπουλος δώρισε την οικία − ατελιέ του ζωγράφου και 40 ελαιογραφίες και σχέδια στον ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ και δημιουργήθηκε το ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Λίγα λόγια για την έκθεση «Ποίηση: ζωγραφία λαλούσα»
Η έκθεση πραγματοποιείται στο «ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» του Μουσείου, και έχει ως θέμα τη σχέση των εικαστικών τεχνών και της ποίησης.
Περιλαμβάνονται κείμενα και έργα του Γουναρόπουλου, εικονογραφήσεις του ίδιου για ποιητικές συλλογές, καθώς και έργα των Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη κ.α.. Πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 130 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου και 40 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου.
Λίγα λόγια για την έκθεση «Χαράγματα μνήμης 1941 − 1944»
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Ζωγράφου και περιλαμβάνει σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια από την περίοδο της Κατοχής-Αντίστασης-Απελευθέρωσης. Περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως οι Βάσω Κατράκη, Α. Τάσσος, Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Λουκία Μαγγιώρου, Δημήτρης Μεγαλίδης, Κώστας Πλακωτάρης - δημιουργοί των, υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας, έργων της έκθεσης.
Λίγα λόγια για την παράσταση «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αρμπούζωφ
Η «Φθινοπωρινή Ιστορία» είναι μια τρυφερή ιστορία γεμάτη χιούμορ και ανατροπές που δείχνει πώς ο έρωτας και η ανάγκη για ζωή μπορεί να νικήσει το χρόνο και το βάρος του και να μας γεμίσει αισιοδοξία και κουράγιο.
Σκηνοθεσία − Μάνια Παπαδημητρίου | Μετάφραση − Παυλίνα Γαλανοπούλου.
Μουσική – Σταμάτης Κραουνάκης | Παίζουν οι − Λάμπρος Τσάγκας και Άννα Γεραλή.
==============================
Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
email: filoi.liblivadia@gmail.com
0 Σχόλια