Ticker

6/recent/ticker-posts

Μέχρι 5,5 ευρώ πιάνει τιμή παραγωγού το ελαιόλαδο με πολλές φαινόλες

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (Evoo Trends) σε διαδικτυακό σεμινάριο.

Την Πέμπτη 24 /9/20 πραγματοποιήθηκε, με έδρα τη Ρώμη, διαδικτυακό σεμινάριο για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (EVOO Trends), με τη συμμετοχή από τη χώρα μας ως Προέδρου, του Καθηγητή Δρ. Απόστολου Κ. Κυριτσάκη, Προέδρου του Παραρτήματος Υγείας και Αγροτικών Προϊόντων του Διεθνούς παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη κι άλλων επιφανών Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Οι άλλοι Έλληνες συμμετέχοντες ήταν η Δρ. Ελένη Μέλλιου από το Τμήμα Φαρμακευτικής του  Πανεπιστημίου Αθηνών κι ο Ευτύχης Ανδουλάκης, παραγωγός του  ελαιολάδου Pamako, ενώ οι  ξένοι ομιλητές ήταν ο Dr Eugenio Luigi Iorio, Πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου του Οξειδωτικού Στρες, οι Καθηγητές Giovanni Scapagnini, Vincenzo Pizza, και Michele Vincenzo Sellitto, από την Ιταλία, ο Καθηγητής Mohamed Bouaziz, από την Τυνησία και  ο Dr.  Jon Dan Flynn, Διευθυντής του Κέντρου Ελιάς από την Αμερική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγιναν παρουσιάσεις για την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το Παρόν αλλά και για το Μέλλον του Ελαιολάδου καθώς και για τις Νέες Τάσεις για το Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο και τις σημαντικές υγιεινές αξίες του υγρού αυτού χρυσού που είναι η βάση  του μοντέλου της ονομαστής διεθνώς Κρητικής - Μεσογειακής Διατροφής.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της παρουσίας των φαινολικών ουσιών στο ελαιόλαδο που το καθιστούν ένα σπουδαίο βιολειτουργικό τρόφιμο αλλά και συμπλήρωμα Διατροφής, όπως αναφέρθηκε διεξοδικά και από τον κ. Ευτύχιο Ανδρουλάκη στην τεκμηριωμένη ομιλία του.

Από την πλευρά του ο Δρ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στην Ιστορία και τον Πολιτισμό που συνδέεται με την ελιά, αλλά ειδικότερα στην σημασία των νέων τεχνολογιών στην επεξεργασία του ελαιοκάρπου, όπως τα παλμικά ηλεκτρικά πεδία (ΠΗΠ) (Pulsed Electric Fields) και η εφαρμογή των  υπερήχων για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και τη βελτίωση της απόδοσης των  ελαιουργείων.

Ακόμη τονίστηκε από τον ίδιο, ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της τεχνολογίας της οπτικής επισκόπησης με τη χρήση κάμερας για τον διαχωρισμό του ελαιοκάρπου που προσκομίζεται στο ελαιουργείο, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης (ο άγουρος καρπός περιέχει περισσότερες φαινόλες), αλλά και τα μειονεκτήματα από διάφορες αιτίες, όπως προσβολή από δάκο, μύκητες κ.λπ. Αυτά εφαρμόζονται και στην περίπτωση της επιτραπέζιας ελιάς αλλά και σε πολλές ευαίσθητες κατηγορίες φρούτων. Οι τεχνικές αυτές συντελούν στην εξασφάλιση προϊόντων με υψηλό επίπεδο φαινολικού φορτίου, γεγονός που αυξάνει την αξία τους.

Τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Κυριτσάκη ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα Ελλήνων  παραγωγών και τυποποιητών που διαθέτουν στην Ελληνική και Διεθνή αγορά τέτοια υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ συμφέρουσες τιμές πώλησης.

Σημειώθηκε επίσης ότι παραγωγός στην Αμαλιάδα διαθέτει στην αγορά ελαιόλαδο με μεγάλη ποσότητα φαινολών και με τιμή πώλησης 5,5 ευρώ/κιλό. 

Η περίπτωση αυτή κι άλλες παρόμοιες επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνο η οξύτητα, αλλά κι άλλα συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι ελαιοπαραγωγοί, ιδιαίτερα οι νεότεροι.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα του ρόλου των φαινολικών ουσιών όλων των προϊόντων της ελιάς (ελαιόλαδο, επιτραπέζια ελιά, φύλλα ελιάς) στα τελομερή που αποτελούν τα  άκρα των χρωμοσωμάτων του ανθρώπινου σώματος και τα οποία μικραίνουν με τη γήρανση, ενώ αντίθετα κάποια φαινολικά συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου φαίνεται να προκαλούν επιμήκυνση των τελομερών επιβραδύνοντας έτσι τη γήρανση.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη διαφήμισης και προώθησης στο εξωτερικό του ελαιολάδου, ως βιολειτουργικό τρόφιμο και συμπλήρωμα διατροφής, πάντα με βάση την ευεργετική επίδραση των βιολειτουργικών συστατικών του.

Σημειώθηκε τέλος η ανάγκη για την καθιέρωση υψηλότερων τιμών για τα ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία όχι μόνο έχουν χαμηλή οξύτητα αλλά περιέχουν όλα τα φυσικά συστατικά (φαινόλες, αρωματικά κ.ά.), που τα καθιστούν ξεχωριστά και ωφέλιμα για τη διατροφή και την υγεία μας.

Το διαδικτυακό αυτό σεμινάριο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και συνοδεύτηκε με πολύ θετικά σχόλια και προβλέπεται να συνεχισθεί με τη συμμετοχή και άλλων εξαίρετων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια