Τέλος στον πόλεμο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έβαλαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας.
Ο Νικόλ Πασινιάν, με δήλωσή του ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή, μαζί με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας. Με την Αρμενία να χάνει εδάφη, ο Πασινιάν αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η συμφωνία και από την Ρωσία και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αγαπητοί συμπατριώτες, αδελφές και αδελφοί. Εγώ προσωπικά πήρα μια πολύ σκληρή απόφαση για μένα και όλους εμάς. Υπέγραψα μια δήλωση σχετικά με τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους Ρώσους και το Αζερμπαϊτζάν από τις 01.00 μ.μ. Το κείμενο της δήλωσης που έχει ήδη δημοσιευθεί είναι απίστευτα οδυνηρό για μένα και το λαό μας» αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.
Ο Πασινιάν επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη στη βάση στρατιωτικής ανάλυσης και τονίζει ότι έχει την πεποίθηση πως πρόκειται για την καλύτερη λύση έναντι της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.
Ρωσία και Τουρκία στέλνουν ειρηνευτική δύναμη
Ηδη η Ρωσία αναπτύσσει από τη νύχτα ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή με 1.960 στρατιωτικούς που μεταφέρονται αεροπορικώς στην διάρκεια της νύχτας. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Ειρηνευτική δύναμη θα υπάρχει και από την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος, σε δήλωσή του πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Κατά τον Πούτιν, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας). «Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν (Ιλχάμ Αλίεφ), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (Νικόλ) Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου ώρα Μόσχας», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αλίεφ: Τέλος στην κατοχή των εδαφών μας
Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ. «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα δίνεται τέλος, που επιλύεται η μακρόχρονη σύρραξη ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δίνεται τέλος στην κατοχή αζερικών εδαφών», υπογράμμισε ο Αλίεφ που χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», διαβεβαιώνοντας πως θα τερματίσει την αιματοχυσία και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.
Πασινιάν: Οδυνηρή συμφωνία
«Υπέγραψα μια δήλωση τερματισμού του πολέμου με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν η οποία έχει ήδη δημοσιευτεί. Πήρα αυτήν την απόφαση ως αποτέλεσμα μιας βαθιάς ανάλυσης της στρατιωτικής κατάστασης και της εκτίμησης των ανθρώπων που κατέχουν καλύτερα την κατάσταση. Βασισμένος επίσης στην πεποίθηση ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε. Θα απευθύνω ένα μήνυμα για αυτό τις επόμενες μέρες. Αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα έως ότου γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Δεν θα σκεφτούμε ποτέ τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό πρέπει να γίνει το σημείο εκκίνησης της εθνικής μας ενότητας, της εποχής της αναβίωσης. Πρέπει να αναλύσουμε τα χρόνια της ανεξαρτησίας μας ως ένα πλάνο για το μέλλον και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Γονατίζω μπροστά σε όλα τα θύματα, όλους τους στρατιώτες μας, αξιωματούχους, στρατηγούς, εθελοντές, που προστάτεψαν με την ζωή τους την πατρίδα τους. Εσωσαν το Αρτσάχ με την προσωπικότητά τους. Παλέψαμε ως το τέλος. Και θα κερδίσουμε. Το Αρτσάχ αντέχει. Ζήτω η Αρμενία, Ζήτω το Αρτσάχ», αναφέρει στην δήλωσή του ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν.
Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει έτσι τέλος, όπως όλα δείχνουν, στον πόλεμο που αιματοκύλησε την περιοχή για σχεδόν δύο μήνες. Τα τελευταία 24ωρα ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είχε ανακαταλάβει περιοχές όπως η Σούσα, με τον Πασινιάν να αποφασίζει να τερματίσει τον πόλεμο αναφέροντας πως «δεν είναι νίκη, αλλά δεν είναι και ήττα».
0 Σχόλια