Ticker

6/recent/ticker-posts

Πολύ χαμηλή ποιότητα Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Ελικώνα

 


Elliniki Ornithologiki Etaireia

Πριν λίγες εβδομάδες ενημερώσαμε για την (πολύ χαμηλή) ποιότητα ορισμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) που βρίσκονται σε διαβούλευση αυτό τον καιρό στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (https://bit.ly/2GWV2U6). Μία από αυτές ήταν και για τον Αιολικό Σταθμό «Ζαγαράς», που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην ανατολική κορυφογραμμή του Ζαγαρά στον Ελικώνα, ακριβώς πάνω από την περίφημη Κοιλάδα των Μουσών.

Τα προβλήματα της Μελέτης είναι αναρίθμητα, με αποκορύφωμα τα εξής:
 Η περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται εντός δάσους Κεφαλληνιακής ελάτης, ωστόσο ο μελετητής όχι απλά δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτό, αλλά υποστηρίζει πως «στη θέση εγκατάστασης του αιολικού πάρκου η βλάστηση είναι περιορισμένη»!
 Ο κατάλογος χλωρίδας - πανίδας είναι πανομοιότυπος (copy-paste) με άλλες 3 ΜΠΕ διαφορετικών ΑΣΠΗΕ και περιλαμβάνουν μόλις 8 είδη ποώδους βλάστησης και 10 είδη πουλιών!
 Στο κεφάλαιο της «Φωτογραφικής Τεκμηρίωσης», που είναι συμβατική υποχρέωση κάθε ΜΠΕ, υπάρχουν μόνο ψηφιακές εικόνες από το Google Earth!

 Οι σοβαρότατες ελλείψεις της ΜΠΕ επισημάνθηκαν από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ (και άλλους φορείς) στη δημόσια διαβούλευση μέσω της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (https://files.ornithologiki.gr/…/D11_ASPHE_ZAGARAS_ORNITHLO…).

‼️ Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη χτεσινή της συνεδρίαση (5/11) να γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο!
Θυμηδία προκαλεί, βέβαια, ότι η δημόσια διαβούλευση για το έργο έκλεισε μόλις 2 μέρες πριν (!), ενώ το θέμα της έγκρισης ή μη της ΜΠΕ είχε αρχικά εισαχθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 29/10 –τόσο είναι το ενδιαφέρον τους για την άποψη των πολιτών και των φορέων της κοινωνίας.
Δυστυχώς οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν περιθώριο άλλης ερμηνείας παρά το ότι πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για ΜΠΕ που έγιναν με... τηλε-εργασία.

 Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, ευτελίζεται και η σημασία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, που υποτίθεται θα αποτελούσε βασικό εργαλείο για την ενημέρωση και παρέμβαση του κοινού στα περιβαλλοντικά δρώμενα.
👉 Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η περιοχή του Ζαγαρά και της Κοιλάδας των Μουσών έχει και τεράστια αρχαιολογική αξία – αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης του Ησίοδου, που καταγόταν από την Άσκρη, στους πρόποδες του Ζαγαρά (https://www.hsiodos.gr/).

‼️ Καλούμε έστω και τώρα την Επιτροπή να περισώσει κάτι από το κύρος της και ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ την απόφαση έγκρισης της ανεκδιήγητης ΜΠΕ (όπως επιβάλλεται να κάνουν και οι υπόλοιπες γνωμοδοτούσες υπηρεσίες).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια