Ticker

6/recent/ticker-posts

Η οικιστική οργάνωση της αρχαίας Αλιάρτου


Πάρις Βαρβαρούσης Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο γνωστός καθηγητής John Bintliff του Πανεπιστημίου Λέιντεν Ολλανδίας, παρουσιάζει σε μελέτη του την οικιστική οργάνωση της αρχαίας Αλιάρτου (βλ. σχέδιο). 

Στο ύψος του λόφου διακρίνονται ίχνη από την Ακρόπολη, το Ιερό της Αθηνάς και ο οχυρωματικός περίβολος. Στην πλαγιά του λόφου ήταν κτισμένη η κάτω πόλη, που στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο είχε μεγάλη οικονομική και εμπορική ανάπτυξη με πληθυσμό 6.000 κατοίκους περίπου. 

Στο βορειοανατολικό τμήμα του λόφου προσδιορίζεται η θέση της αρχαίας αγοράς. Από άλλες μελέτες είναι γνωστό η αρχαία Αλίαρτος ήταν «μια μεγάλη και πλούσια πόλη της Βοιωτίας» (Κορνήλιος Νέπως), ενώ ο ο Edward Dodwell (1819, 249) γράφει ότι η «αρχαία Αλίαρτος είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις τότε μεγάλες δυνάμεις και μετά τη Θήβα ήταν η ισχυρότερη πόλη της Βοιωτίας». 

Στην αεροφωτογραφία του Bintliff που σχεδιάστηκε με σύγχρονες γεωφυσικές τεχνικές διαφαίνεται η αρχιτεκτονική δομή της αρχαίας πόλης, τα συγκροτήματα οικιών με τους δρόμους και τα τείχη της.

Επίσης διακρίνεται ο Κηφισός με τον κάμπο της Κωπαΐδας, η σιδηροδρομική γραμμή και στο κάτω μέρος η Εθνική οδός Θήβας Λιβαδειάς.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια