Ticker

6/recent/ticker-posts

Με καπάρο τα τριφύλλια για πρώτη φορά φέτος λόγω έλλειψης, έως 30 λεπτά η τιμή!




Πρωτοφανής η συγκυρία στα τριφύλλια, με τους παραγωγούς να αναζητούν εναγωνίως προϊόν, ανεξαρτήτως καθαρότητας.


Μαίνεται η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους για τα τριφύλλια, τα αποθέματα των οποίων είναι ελάχιστα αυτή την περίοδο. Οι τιμές έχουν ξεφύγει, πιάνοντας ακόμα και τα 25-26 λεπτά το κιλό, φέρνοντας σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες αναγκάζονται σε προ-αγορές τριφυλλιών νέας εσοδείας. Σημειωτέον ότι εξαιτίας των ζημιών από τον Ιανό, πολλές εκτάσεις που σπέρνονταν τριφύλλια (όπως στην Καρδίτσα για παράδειγμα), έχουν βγει εκτός παιχνιδιού, καθώς τα λιμνάζοντα για αρκετές ημέρες ύδατα, έκαψαν πολλά τριφύλλια.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός τριφυλλιού από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, γίνονται πράξεις στα 23-24 λεπτά το κιλό και τα αποθέματα είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένα. Τριφύλλια από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας αγοράζουν Κρητικοί, Κυκλαδίτες, Δωδεκανήσιοι και Πελοποννήσιοι κτηνοτρόφοι, προσθέτει ο κ. Βάγκος, ο οποίος εκτιμά πως θα αυξηθούν οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα χρονιά λόγω του ότι πολύς κόσμος φεύγει από το βαμβάκι. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, οι εκκοκκιστές προσπαθούν να δελεάσουν τους παραγωγούς με τις αυξημένες βάμβακος στο πλαίσιο των προ-πωλήσεων που προσφέρουν, όμως υπάρχει μεγάλη στροφή των παραγωγών προς τα καλαμπόκια αλλά και τα τριφύλλια. Σύμφωνα με τον κ.Βάγκο στην περιοχή της Στερεάς, οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα σεζόν θα είναι αυξημένα από πέρσι 15% και στο καλαμπόκι τουλάχιστον 20%. Παράλληλα, όπως μας λέει ο ίδιος, η τιμή του δέματος άχυρου από κριθάρι είναι χαμηλά και συγκεκριμένα στα 2 ευρώ το δέμα, ενώ από σιτάρι στο 1,5 ευρώ το δέμα.
Μέχρι και 26 λεπτά οι τιμές στη Καρδίτσα

Ο κ. Αποστόλης Εκιζόγλου, καλλιεργεί τριφύλλι σε μια έκταση 300 στρεμμάτων στις Σοφάδες Καρδίτσας και όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η ζήτηση για το προϊόν είναι ιδιαίτερα έντονη, τα αποθέματα ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει, πιάνοντας και τα 25-26 λεπτά ανά κιλό. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόν από κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα ανεξαρτήτου καθαρότητας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι προ-αγοράζουν προϊόν νέας εσοδείας, κάτι που μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί...
Πολλά τα καμμένα χωράφια με τριφύλλια λόγω του Ιανού

Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα χρονιά δεν θα σημειώσουν αύξηση, λόγω του ότι πολλά κομμάτια γης με τριφύλλια κράτησαν για πολλές ημέρες νερά από τον Ιανό και έτσι δεν θα έχουν καμιά απόδοση καθώς κάηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, στα χωράφια αυτά, πρέπει να καλλιεργούν άλλα προϊόντα, για να ξανασπαρούν με τριφύλλια μετά από δυο χρόνια τουλάχιστον... Ο ίδιος εκτιμά ότι τα πρώτα χέρια στα τριφύλλια που δεν είναι και καθαρά θα ξεκινήσουν με υψηλές τιμές, της τάξης των 14-15 λεπτών, ενώ μετέπειτα είναι βέβαιο λόγω έλλειψης και ζήτησης πως θα πιάσουν τα 17-18 λεπτά.
Σταθερές εκτάσεις στην Κρύα Βρύση Πέλλας

Στην περιοχή της Κρύας Βρύσης Πέλλας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, δεν υπάρχουν πλέον τριφύλλια σε παραγωγούς, ούτε αποθήκες, ούτε για... δείγμα, ενώ η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, με το νέο έτος η ζήτηση ήταν τόσο έντονη, που έγιναν πράξεις ακόμα και στα 25 ή 30 λεπτά ανά κιλό. Στην εν λόγω περιοχή, τα πρώτα τριφύλλια της νέας σεζόν αναμένεται να βγουν στις 20 Απριλίου, μας λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένεται σταθερότητα στις εκτάσεις, αφού λίγοι είναι οι παραγωγοί και για λίγο διάστημα, που καρπώθηκαν υψηλές τιμές. Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι λόγω και της πολυπλοκότητας της δουλειάς με τα τριφύλλια, υπάρχει κόσμος, που τα εγκαταλείπει.
Σταθερές αναμένονται οι εκτάσεις στο Κάστρο Βοιωτίας, μεγάλες οι ελλείψεις, ανάγκη για μεγάλες μπάλες

Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης είναι έμπορος στο Κάστρο Βοιωτίας και διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της περιοχής. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τέτοιες έλλειψεις στα τριφύλλια είχε να ζήσει από τη δεκαετία του ‘80. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολύς κόσμος πήρε ζώα, έστω οικόσιτα λόγω και της καραντίνας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τροφές. Σύμφωνα με τον κ. Σερακιώτη, στην Καρδίτσα γίνονται πράξεις με 25 λεπτά, στις Σέρρες με 23 και στο Κάστρο με 23 λεπτά ανά κιλό. Ο έμπειρος έμπορος λέει επίσης ότι δεν αναμένεται αύξηση στις εκτάσεις τη νέα σεζόν, καθώς τα εργατικά με τις μικρές μπάλες είναι πολλά (8 λεπτά περίπου το κιλό). Ο κ. Σερακιώτης τόνισε τέλος ότι είναι ανάγκη να πάμε στις μεγάλες μπάλες με τριφύλλια, οι οποίες μεταφέρονται με κλαρκ, ώστε να μειωθούν τα έξοδα φόρτωσης.
Μπίκας Αλέξανδρος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια