Ticker

6/recent/ticker-posts

ΕΚΠΑ : Επεκτείνεται και ανανεώνεται με 5 νέα πανεπιστημιακά τμήματα




Ακολουθώντας την παράδοση δυναμικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό σε ότι αφορά στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών τους σε γνωστικά αντικείμενα που παρακολουθούν νέες επιστημονικές ή τεχνολογικές εξελίξεις, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ίδρυσε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, πέντε νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε σύγχρονα θεματικά πεδία που εντάσσονται στο χώρο της εφαρμοσμένης επιστήμης και τεχνολογίας. Τα Τμήματα αυτά είναι:

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΏΝ ΠΟΡΩΝ


ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η ίδρυση των Τμημάτων αυτών, τα οποία σε λίγους μήνες ολοκληρώνουν το 2ο έτος εκπαιδευτικής λειτουργίας τους, εντάσσεται στον πολυετή σχεδιασμό επέκτασης και θεματικής ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα τα προσφερόμενα θεματικά πεδία καλύπτουν κενά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνδέονται άμεσα με εθνικές και διεθνείς πολιτικές στους τομείς της εφαρμοσμένης επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα νέα Τμήματα στεγάζονται στο Συγκρότημα Ευρίπου, δηλαδή την (δορυφορική) Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας (12 χλμ. βόρεια της Χαλκίδας) και λειτουργούν υπό το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και στα πρώτα 200 Πανεπιστήμια μεταξύ 10.000 σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Συγκρότημα Ευρίπου υποστηρίζεται από αίθουσες διδασκαλίας, εξειδικευμένα εργαστήρια και εργαστήρια πληροφορικής, βιβλιοθήκη και εστιατόριο, ενώ συνδέεται με λεωφορειακές γραμμές με την Αθήνα και τη Χαλκίδα. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών, έχει δεσμευθεί και ήδη επενδύεται ποσό ύψους 7 εκ ευρώ. Απώτερος στόχος του ΕΚΠΑ είναι το Συγκρότημα Ευρίπου να καταστεί κόμβος καινοτομίας και προηγμένης έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο κείμενο που ακολουθεί (στόχοι, βασικά χαρακτηριστικά των Προγραμμάτων Σπουδών, επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των νέων Τμημάτων, στοιχεία επικοινωνίας).

Άποψη της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά Ευβοίας.

Άποψη του κεντρικού αμφιθεάτρου

Άποψη αίθουσας διδασκαλίας Εργαστήριο Πληροφορικής

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (www.agro.uoa.gr) εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας.

Γιατί σπουδές στην Αγροτική Ανάπτυξη, την Αγροδιατροφή και τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις για εκπαίδευση στη Γεωργία Ακριβείας, στην Αγροδιατροφή και τη Διαχείριση Φυσικών Πόρων. Ειδικότερα καλύπτει όλες τις διαστάσεις του πρωτογενούς τομέα (οικονομική, τεχνολογική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτική), που παράγει όχι μόνο εμπορεύσιμα αγαθά αλλά και υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα καθώς και την αυθεντικότητα τροφίμων, την κυκλική οικονομία και τέλος την καινοτομία στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα Σπουδών

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών στην Αγροδιατροφή και στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων αποτελεί διεπιστημονική προσέγγιση έξι γνωστικών αντικειμένων: Οικονομικής Επιστήμης, Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωπονίας και Επιστημών Περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας (και της αυθεντικότητας) των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων ως βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας και εξαγωγικού χαρακτήρα, στη σύγχρονη διαχείριση των φυσικών πόρων στα πλαίσια της εφαρμογής της Γεωργίας Ακριβείας και της Κυκλικής Οικονομίας και του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Οι φοιτητές λαμβάνουν απαραίτητες γνώσεις Χημείας με έμφαση τα τρόφιμα και το περιβάλλον, Βιολογίας και Βιοχημείας με έμφαση στις μοριακές τεχνικές στα τρόφιμα, Φυσιολογίας φυτών και ζώων, Πληροφορικής με έμφαση στα ευφυή συστήματα και την ανάλυση μεγάλων βάσεων δεδομένων (Big Data Analysis), Επιστημών Περιβάλλοντος με έμφαση στην Κυκλική Οικονομία και Οικονομικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του τρίτου έτους παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να συμμετέχουν σε πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης σε επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα, συνδέοντας τις σπουδές τους με την αγορά εργασίας, ενώ στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών εκπονούν πτυχιακή εργασία, σε ερευνητικά πεδία συναφή με τα αντικείμενα του Τμήματος,

Ποιες επαγγελματικές προοπτικές διανοίγονται

Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές:

Στο Δημόσιο τομέα: Σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς (διαχειριστικές αρχές που εκπονούν και διαχειρίζονται προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, καινοτομίας και νέων τεχνολογιών).

Στον Ιδιωτικό τομέα: Σε επιχειρήσεις πρωτογενούς και αγροδιατροφικού τομέα με έντονη εξωστρέφεια και καινοτομία, σε εταιρίες συμβούλων στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, στη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών, στην πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση.

Στοιχεία επικοινωνίας: Καθηγητής Νικ. Θωμαϊδης, Πρόεδρος Τμήματος, ntho@chem.uoa.gr Γραμματεία Tμήματος: 22280-99525, axygkogianni@uoa.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια