Ticker

6/recent/ticker-posts

Οι πρώτοι πόροι για υπογειοποίηση καλωδίων και «έξυπνους μετρητές»




Στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται δύο εμβληματικά projects στον κρίσιμο – μετά και την επέλαση της «Μήδειας» – τομέα της Ενέργειας, το ένα εξ αυτών αφορά την αντικατάσταση των σημερινών αναλογικών μετρητών με «έξυπνους μετρητές», δηλαδή με νέα συστήματα ευφυούς μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος στη χαμηλή τάση, και το δεύτερο την εκτεταμένη υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπου τα «κλαδιά των πεύκων» συναντούν την «αστική κατοικία» (π.χ. βόρεια προάστια της Αθήνας, περιοχές της Βόρειας Αττικής).
Ταχύτατη έναρξη

Και για τα δύο projects – «Το Βήμα» έχει γράψει σχετικά: «Χρήμα για επενδύσεις που θα αλλάξουν την οικονομία», Ανάπτυξη, «Το Βήμα», Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020) – έχουν λάβει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του Ταμείου Ανάκαμψης και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ταχύτατη έναρξη της υλοποίησής τους. Οπως επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, η σχετική προετοιμασία για τους φακέλους των επενδύσεων είχε ολοκληρωθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και είχε προωθηθεί ένα σχέδιο για έργα υπογειοποίησης ηλεκτρικών καλωδίων σε περιοχές των βορείων προαστίων που συνορεύουν με την Πεντέλη, της τάξης των 17 εκατ. ευρώ – έργα για τα οποία είχε ζητηθεί η ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ.

Η επένδυση των 17 εκατομμυρίων ευρώ, παρότι ένα μικρό κομμάτι του εμβληματικού project, δείχνει τη διάθεση της διοίκησης υπό τον Τάσο Μάνο να επιταχύνει τις αναγκαίες και απαραίτητες διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της εκτεταμένης υπογειοποίησης των ηλεκτρικών καλωδίων που έχει λάβει το πράσινο φως για να ενταχθεί στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα απαιτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό αίτημα ήταν κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πιο κοντά στην τελική έγκριση είναι ένα ποσό χρηματοδότησης μεταξύ 130-150 εκατ. ευρώ.
Πανελλαδικό κέντρο

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε σχέση με την υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων απαιτεί η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών». Κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα και με την προετοιμασία που έχει γίνει, εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί ένα ποσό μεταξύ 700-800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι τα σχέδια για τις προδιαγραφές και τους σχετικούς διαγωνισμούς έχουν γίνει από μηδενική βάση! Ο διαγωνισμός που θα γίνει θα είναι ενιαίος και θα αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» σε όλα τα «ρολόγια» της χώρας, καθώς και ένα πανελλαδικό κέντρο τηλεμέτρησης το οποίο θα διαθέτει κεντρικό εξοπλισμό hardware-software αλλά και αντίστοιχο εξοπλισμό για την υποστήριξη κινητών συσκευών.
Προτεραιότητες

Και τα δύο εμβληματικά projects που βρίσκονται στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν και έναν διαφορετικό τόνο στις διαδικασίες αξιολόγησης του ΔΕΔΔΗΕ εν όψει και της μερικής ιδιωτικοποίησής του. Η αξία του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή, με παράλληλη εκχώρηση ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας, θα είναι πολύ διαφορετική για παλαιούς και νέους μετόχους.

Ειδικά, η τοποθέτηση των νέων «έξυπνων μετρητών» θα οδηγήσει σε σοβαρή εξοικονόμηση δαπανών, ενώ θα προσφέρουν τη δυνατότητα της παροχής δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης στους καταναλωτές με βάση και την πρόσφατη κοινοτική οδηγία, ενώ θα επιτυγχάνεται και ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών.

Τέλος, παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς πιστεύουν ότι η τοποθέτηση των «έξυπνων μετρητών» θα ενισχύσει και τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να αποκτούν πλέον τη δυνατότητα τιμολόγησης των πελατών τους σε πραγματικό χρόνο και με τιμές που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής και προμήθειας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια