Ticker

6/recent/ticker-posts

Αλίαρτος: Δέση Λάστρας,τι είναι και ο ρόλος της στις δεκαετίες 1950-1960





Η Λάστρα είναι ένα κομβικό σημείο μεταξύ Αλιάρτου-Μαζίου ΒΑ της Αγ. Παρασκευής ,κοντά στα παλιά σφαγεία της πόλης μας.

Κατά την αναζήτηση ακριβής ονομασίας - ετυμολογίας σημαντική είναι η βοήθεια του Κου Γιώργου Μίχα μελετητή των Αρβανιτών και της γλώσσας τους τον οποίο και ευχαριστούμε.
Σύμφωνα με τον Κο Μίχα "Λιάστρα",  είναι μια ιδιωματική λέξη, που σημαίνει "προσήλιο" και "ηλιόλουστο" τόπο. Σε τέτοιες τοποθεσίες, συνήθως "λιάζονταν", ή έκαναν την "αποξήρανση" διαφόρων προϊόντων (καπνά, τριφύλλι κλπ)

Εκτίμηση και του γράφοντος είναι ότι το όνομα Λάστρα προέρχεται από τη λέξη ''Λιάστρα'' , αφού για όσους θυμούνται, δίπλα στα 50 μέτρα γινόταν ''πανηγύρι'' κατά τον θερισμό -αλωνισμό με δέματα κομμένα με δρεπάνι που έφθαναν σε πολύ μεγάλο ύψος.

 
Στη θέση αυτή παλιότερα σε μεγάλο βαθμό και λιγότερο τώρα διαμοιραζόταν το νερό προς τρείς κατευθύνσεις

α. Δυτικά προς τα αδελφομερίδια της περιοχής Βρύσης Μιχάλη και Βορειότερα.

β. Βορειοανατολικά ,προς το παλιό ΙΚΑ Αλιάρτου

γ. Βόρεια προς Μάνεση-Τσιγαρίδα.

Την εποχή αυτή  με φυσική ροή το νερό έφθανε εκεί από Κεφαλάρι -Λόφι και διαμοιραζόταν. Οι παλιότεροι έχουν να λένε για επικές αψιμαχίες μεταξύ των αγροτών που ήθελαν να ποτίσουν τις λιγοστές καλλιέργειες τους στη περιοχή για την σειρά ποτίσματος και άλλα ευτράπελα. Ακόμη και σήμερα που ποτίζουν με αντλίες υπάρχουν τέτοια προβλήματα γιατι χρησιμοποιούν τα ίδια κανάλια παροχής νερού.

Από την άλλη πλευρά του θέματος, ήταν η αιτία που πολλοί κάτοικοι ειδικά του Μαζίου, δεν ξενιτεύτηκαν όπως ήταν σύνηθες για την Αθήνα και παρέμειναν στο χωριό καλλιεργώντας μικρές εκτάσεις ζώντας φτωχικά στον τόπο τους.












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια