Με απόφασή της η κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων Λιβαδειάς-Θήβας προβαίνει σε καθημερινή μετακίνηση τριών αναισθησιολόγων, ένας κάθε μέρα για τρεις μέρες την εβδομάδα (Τρίτη,Τετάρτη και Πέμπτη).
Η πιθανότητα επίσης εξαμηνιαίας απόσπασης δεν είναι καθόλου μακρινή. Μετά από πολλά χρόνια το αναισθησιολογικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου Λιβαδειάς εδέησε να στελεχωθεί με τέσσερις επιτέλους αναισθησιολόγους και τώρα λόγω αντίστοιχης αποχώρησης τριών αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Θηβών η κοινή διοίκηση αποφασίζει την καθημερινή μετακίνηση για τρεις ημέρες από το νοσοκομείο Λιβαδειάς.
Για πάνω από έξι χρόνια ο αριθμός των αναισθησιολόγων στη Λιβαδειά ήταν 3, οι εφημερίες δεν ήταν ποτέ καλυμμένες όλο το μήνα και οι εφημερεύοντες των άλλων ειδικοτήτων αγωνιούσαν για τον τρόπο που θα υποστήριζαν τα περιστατικά τους.
Αν και το νοσοκομείο Λιβαδειάς αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο όγκο περιστατικών έχοντας εξαρτήσει εξαιρετικά μεγάλο για τις δυνατότητές του και τη στελέχωσή του πληθυσμό αναφοράς που φτάνει από τα γεωγραφικά όρια της νότιας Φθιώτιδας, της ίδιας της περιοχής των Θηβών αλλά και την Ανατολική Φωκίδα, ποτέ μα ποτέ οι συνάδελφοι αναισθησιολόγοι που εφημέρευαν στο νοσοκομείο Θηβών εάν και κλήθηκαν δεν θέλησαν να συνδράμουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης στο νοσοκομείο Λιβαδειάς ώστε αυτό να γίνει πλήρες και να εξυπηρετείται όλος αυτός ο πληθυσμός αναφοράς.
Στο νοσοκομείο Θηβών μετά το μεσημέρι δεν μπορεί να γίνει κανένα χειρουργείο. Το παραγόμενο χειρουργικό έργο από το νοσοκομείο Λιβαδειάς είναι απείρως μεγαλύτερο από αυτό του νοσοκομείου Θηβών και φυσικά δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητες των συναδέλφων που το στελεχώνουν αλλά με την μεγαλύτερες ελλείψεις που υπάρχουν εκεί. Έχοντας μείνει μία αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Θηβών νομικά, επιστημονικά και δεοντολογικά οφείλει η διοίκηση να τη συνδράμει και με κάποιον άλλον προκειμένου το έργο της να παραμείνει ασφαλές.
Το θέμα βέβαια είναι ότι η περιοχή της Θήβας έχει κοντά της το ολοκαίνουργιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Χαλκίδας με πολύ ικανή στελέχωση και δυνατότητες να αντιμετωπίζει ασθενείς της περιοχής Θηβών, απέχει άλλωστε μόλις 24 km.
Διερωτάται κανείς αν και φαντάζει ηθικά αναγκαία η απόφαση της μετακίνησης αναισθησιολόγου από τη Λιβαδειά, για ποιο λόγο αυτή έγινε και τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Μπορούν οι ασθενείς που έχουν επείγον χειρουργικό πρόβλημα να καταφεύγουν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας που είναι και πολύ πιο κοντά και φυσικά η εναπομείνασα συνάδελφος να αντιμετωπίζει μόνο τα επείγοντα προβλήματα στο χώρο των επειγόντων περιστατικών χωρίς να μπαίνει σε χειρουργική αίθουσα. Αυτό μπορεί να γίνεται μέχρι να στελεχωθεί εκ νέου το αναισθησιολογικό τμήμα, αν στελεχωθεί ποτέ.
Χρόνια τώρα ζητούμε παραστατικά από το παραγόμενο έργο του νοσοκομείου Θηβών, κυρίως αυτό του χειρουργικού τομέα (αριθμό, είδος και βαρύτητα χειρουργείων), για να εκτιμηθεί πόσο τελικά θα προσφέρει αυτός ο αναισθησιολόγος που θα μετακινηθεί διαταράσσοντας τη δική μας καθημερινότητα εδώ στη Λιβαδειά. Και από τις αιτούμενες ανάγκες κάλυψης αιμοδοσίας φαίνεται ότι ο αριθμός των παραγομένων εκεί χειρουργείων είναι ελάχιστος και η βαρύτητα τους πολύ χαμηλή.
Ποια η αναγκαιότητα λοιπόν της μετακίνησης του αναισθησιολόγου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όταν τα περιστατικά που διεκπεραιώνονται εκεί (τώρα με τη μείωση λόγω κορονοιου είναι μόλις 20% αυτών που γίνονταν) είναι πραγματικά ελάχιστα και μπορούν να διεκπεραιωθούν εδώ στο νοσοκομείο Λιβαδειάς.
Τέθηκε άμεσα η πρόταση στην κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων τα ταχτικά περιστατικά του Νοσοκομείο Θηβών να προσέλθουν και να διεκπεραιωθούν εδώ. Με μεγάλη χαρά θα το κάνουμε.
Η διοίκηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αφορά εμάς τους γιατρούς που η επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς μας το καλύτερο δυνατό. Το ότι είναι αδύνατο δύο νοσοκομεία στον ίδιο νομό να έχουν επαρκή και αξιόπιστη στελέχωση το ζούμε από τη στιγμή των εγκαινίων του νοσοκομείου Θηβών. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανόητη πολιτική ιδέα της συνύπαρξης δύο νοσοκομείων στο νομό και κράτα 20 χρόνια φέρνοντας σε δύσκολη θέση γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό, αυτοί άλλωστε το δημιούργησαν και αυτοί καλούνται να το λύσουν. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε φυσικά η τωρινή δεν φαίνεται διατεθειμένη να λειτουργήσει με σοβαρότητα αν και τής είναι πλήρως γνωστοποιημένο ως πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν το λύνουν οι μετακινήσεις συναδέλφων, πολύ περισσότερο όταν οι συνάδελφοι επιλέγουν το νοσοκομείο Λιβαδειάς με πραγματική διάθεση προσφοράς, παραμονής και υπηρεσίας σε αυτό.
Σε καμία περίπτωση κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να μετακινηθεί και είναι χρυσή ευκαιρία το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Θηβών να το επιλύσει κεντρικά το αρμόδιο υπουργείο υποδεικνύοντας το ρόλο που μπορεί να έχει το Νοσοκομείο Θηβών εν μέσω άλλων μεγαλύτερων και πολύ πιο στελεχωμένων νοσοκομείων και που σίγουρα δεν μπορεί να είναι ίδιος με αυτόν του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Το γεγονός ότι οι πολιτικοί της περιοχής παρά το συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα και τις λύσεις που τους προτείνουμε, το μόνο που κάνουν είναι επερωτήσεις προβολής τους στη Βουλή. Συμπολίτες της ευρύτερης περιοχής να γνωρίζετε ότι σοβαροί συνάδελφοι με πραγματική διάθεση παραμονής με την ειδικότητα της αναισθησιολογίας ΔΕΝ πρόκειται να έρθουν πάλι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, είναι τύχη αγαθή που έχουμε πλέον τέσσερις με προοπτική παραμονής χρόνων.
Κανένας νέος συνάδελφος δεν επιλέγει πλέον υποστελεχωμένα, απαξιωμένα νοσοκομεία για να ξεκινήσει την καριέρα του όταν αυτή θα κινδυνεύει είτε νομικά από ελλείψεις άλλων ειδικοτήτων είτε την απειλή μετακίνησης - απόσπασης σε άλλους χώρους από αυτόν που έχει επιλέξει. Κανένας συνάδελφος αναισθησιολόγος δεν πρέπει να αποτελέσει λύση ενός προβλήματος που ο ίδιος δεν δημιούργησε και που κρατάει χρόνια. Έχουν μέγιστη ευθύνη οι πολιτικοί της δεκαετίας του 90 και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση επίλυσης από καμία κυβέρνηση ούτε πριν ούτε τώρα. Η συνεχής συγκάλυψη του προβλήματος, ενώ όλοι αποδέχονται ότι δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει πιθανότητα επαρκούς στελέχωσης και για τα δύο νοσοκομεία, συνιστά εγκληματική ενέργεια και τότε και τώρα σε βάρος της υγείας όλων μας. Η υγεία στο νομό Βοιωτίας δεν υπηρετείται, δεν εξασφαλίζεται με την ανάπτυξη νοσοκομείων χωρίς προσωπικό.
Αυτό δεν υπάρχει και αν υπάρξει επιλέγει πολύ πιο στελεχωμένα νοσοκομεία. Η στελέχωση μιας πραγματικά ωφέλιμης παραγωγικής νοσοκομειακής μονάδας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντέχει και να απορροφά και τις αναρρωτικές άδειες του προσωπικού αλλά και τις αναγκαστικές απώλειες λόγω αποχώρησης.
Ως γιατροί του νοσοκομείου Λιβαδειάς είμαστε αντίθετοι στη μετακίνηση των αναισθησιολόγων, οφείλει η διοίκηση να αντιμετωπίσει πλέον το πρόβλημα κατάματα. Οφείλουν οι πολιτικοί της περιοχής των Θηβών, είναι ευθύνη τους άλλωστε να αποκαλύψουν στους ψηφοφόρους τους το πόσο αδύνατο είναι να στελεχωθεί αποτελεσματικά το νοσοκομείο Θηβών και έχουν προτάσεις, στοχεύσεις και ρόλους γι αυτό πραγματικά ωφέλιμους!
0 Σχόλια