Με 8 δόσεις σχεδιάζεται να γίνει η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθηθεί και φέτος το μοντέλο που εφαρμόστηκε με τα περσινά εκκαθαριστικά στις φορολογικές δηλώσεις 2021
Η πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα και οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί με έως και 8 δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 3% για όσα φυσικά πρόσωπα τις υποβάλλουν μέχρι τέλος Ιουλίου. Όσοι υποβάλλουν τέλη Αυγούστου δεν θα έχουν έκπτωση.
Εκτός απροόπτου η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα και οι δόσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν από το τέλος Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση τελευταία στιγμή θα έχουν διπλή δόση τον Αύγουστο και μετά μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021.
Βουνό εκκρεμοτήτων
Το άνοιγμα της πλατφόρμας του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να προηγηθούν αποφάσεις σχετικά με μια σειρά θεμάτων τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προαναγγείλει προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία, με σημαντικότερη κίνηση αυτή της μείωσης του ύψους των των τεκμηρίων.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν αναγκαία την παρέμβαση στο ύψος των τεκμηρίων προκειμένου να δοθεί λύση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που την περασμένη χρονιά βρέθηκαν με μοναδικό εισόδημα τα 534 ευρώ της αναστολής.
Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν σενάρια είτε αναλογικής φορολόγησης με βάση τη μείωση των εισοδημάτων τους μήνες που οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή, είτε πλήρους απαλλαγής από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα υπάρξουν προβλέψεις ώστε να μην φορολογηθούν οι πολίτες που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες: οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται, οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, οι εργαζόμενοι που είναι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου. Μπαίνει μια προϋπόθεση στη μια τουλάχιστον από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί σε βάση τα τεκμήρια.
Μειώνεται ο πήχης στις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο μέτωπο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Με δεδομένο οτι το παρατεταμένο lockdown δεν έχει επιτρέψει σε πολλούς φορολογούμενους να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Αργότερα και όταν η εικόνα της πορεία των δημόσιων οικονομικών είναι ευκρινέστερη, θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος. Μόνο δεδομένο είναι ότι για φέτος, οι λιγοστές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν κέρδη για το 2020 δεν θα δουν να παγώνει στο 100% η προκαταβολή φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις, εάν δρομολογηθούν, θα είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να υπάρξουν καλύτερα νέα για το τέλος επιτηδεύματος καθώς στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
Αρκετά αργότερα μετατίθεται η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης καθώς με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).
0 Σχόλια