«Σιωπηλός δολοφόνος» χαρακτηρίζεται η αρτηριακή υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), καθώς συνήθως δεν έχει συμπτωματολογία, αλλά εμφανίζεται με ένα ξαφνικό και μεγάλο σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μάλιστα, εάν δεν υπήρχε η πάθηση, θα συνέβαιναν τα μισά ακριβώς αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΑ, Κωνσταντίνος Τσιούφης, σε διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2021).
Κύρια αίτια της αρτηριακής υπέρτασης είναι το σωματικό βάρος, η υπερβολική χρήση αλατιού, η απουσία άσκησης, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η επιβαρυμένη κληρονομικότητα.
Η Αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι κάτω από 140mmHg η μεγάλη και κάτω από 90mmHg η μικρή. Ακόμα χαμηλότερη πρέπει να είναι αν ο ασθενής είναι κάτω από 65 χρόνων.
Βλαβερή είναι όμως όχι μόνο η υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και η πολλή χαμηλή ειδικά σε άτομα που είναι κάτω από 65 ετών!
Επίσης υπάρχει σύνδεση μεταξύ υπέρτασης και υπνικής άπνοιας, οπότε θα πρέπει να υπάρχει διάγνωση μέσω μελέτης ύπνου.
«Όταν η ρύθμιση της πίεσης δεν επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή, τότε αξιοποιούμε τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Και αυτό θα γίνει για υπέρταση σε ασθενή που είναι πάνω από 16 η μεγάλη και πάνω από 9 η μικρή. Η φαρμακευτική αγωγή δεν αντικαθιστά έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την άσκηση, δρα συμπληρωματικά, πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πολύ τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας.
Σήμερα έχει αλλάξει η στρατηγική της θεραπείας και χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο που περιέχει 2-3 ουσίες για να διευκολύνουμε έτσι τη ζωή των ασθενών και να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η αρτηριακή υπέρταση είναι απαραίτητο να είναι ρυθμισμένη για μία σειρά από ασθένειες, όπως η κολπική μαρμαρυγή. Σε περίπτωση τέλος που σε κάποιους ασθενείς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την αρτηριακή πίεση με τα φάρμακα, υπάρχει η πρόταση της επεμβατικής αντιμετώπισης και συγκεκριμένα της Απονεύρωσης του Νεφρού, όπου με μια ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο κάποιοι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να πάρουν φάρμακα και ρυθμίζουν με αυτόν τον τρόπο την αρτηριακή τους πίεση», εξήγησε ο καθηγητής.
«Συγκαλυμμένη υπέρταση» και «υπέρταση λευκής μπλούζας»
Στη σύγχρονη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης αναφέρθηκε απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος ΟΕ Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Επιμελητής-Καρδιολόγος, Κυριάκος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι κεντρικό ρόλο παίζει η σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης όχι μόνο στο ιατρείο αλλά και εκτός ιατρείου.
«Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνονται και στο σπίτι ή με 24ωρη καταγραφή με ειδικές συσκευές. Πρέπει να τονιστεί ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών έχουν "συγκεκαλυμμένη υπέρταση", δηλαδή φυσιολογικές τιμές στο ιατρείο και υψηλές τιμές κατά την καθημερινή τους δραστηριότητα. Επιπροσθέτως ένα περίπου 7-10% των ασθενών με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο έχουν φυσιολογικές τιμές στο σπίτι, εμφανίζουν δηλαδή "υπέρταση της λευκής μπλούζας"», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Όπως ο ίδιος εξήγησε, σε κάθε υπερτασικό ασθενή θα πρέπει να γίνεται μελέτη για παρουσία βλάβης σε όργανα-στόχους της υπέρτασης (καρδιά, εγκέφαλος, νεφροί, αγγεία, οφθαλμοί). «Ιδιαίτερα κατά την πανδημία COVID-19 πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην αναγνώριση και παρακολούθηση των ασθενών με αρτηριακή υπέρταση καθώς έχει παρατηρηθεί μείωση των επισκέψεων στα ιατρεία με ακόλουθη αύξηση των περιστατικών οξείας αύξησης της αρτηριακής πίεσης και απορρύθμισης της ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης η οποία μπορεί να συνοδεύεται με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο», υπογράμμισε.
0 Σχόλια