Με ξεκάθαρο τρόπο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χθες τη συζήτηση για τα προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Προανήγγειλε μάλιστα νομοθετική ρύθμιση για την παροχή προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.
Η συζήτηση για προνόμια σε όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο πλέον φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα που αυτό το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά.
Τη συζήτηση άλλωστε άνοιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το σχέδιο αυτό θα γίνει πραγματικότητα όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού με τα σκευάσματα από όλες τις εταιρίες, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.
«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης με την αναφορά αυτή θέλησε να δώσει και ένα μήνυμα προς τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία εμβολιασμού, ειδικά από την στιγμή που θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια.
Εκτός από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 18 έως 24, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο μήνα.
Οδηγός για την κυβερνητική πρόταση και την σχετική συζήτηση θα είναι και το πράσινο φως από την Επιτροπή Βιοηθικής, την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα θα θεσπιστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερη αξία η χθεσινή παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία τόνισε ότι «το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους». Η παρέμβαση της κας Σακελλαροπούλου έχει μια επιπλέον αξία ως πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του δικαστηρίου που κρίνει την συνταγματικότητα των νόμων.
Δεν θα είναι μόνο η εστίαση
Επισήμως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μόλις το σύνολο των εμβολίων γίνει διαθέσιμο και για τις ηλικίες 18 έως 24 ετών.
Μάλιστα, όπως είχε παρουσιάσει το in.gr προ ημερών, με το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους, για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
Όπως είναι αναμενόμενο, μία τέτοια επιλογή θα αποτελέσει κίνητρο ούτως ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα.
Τα εμβόλια θα «τελειώσουν» και τα self test
Την ίδια ώρα εκτός του να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων σε διάφορους χώρους, επίσης στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα.
Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Επίσης πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» είχε πει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
0 Σχόλια