Με ρεκόρ συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena 2021», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, όπου αναδείχτηκε ως καλύτερο ελαιόλαδο ένα ιταλικό, ενώ η ανερχόμενη τάση στην αγορά υπαγορεύει αρωματισμένα ελαιόλαδα και γηγενείς ποικιλίες ελιάς.
Η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, υπό την προεδρία του Ισπανού José María Penco, απένειμε συνολικά 369 μετάλλια εκ των οποίων τα 109 ήταν για ελληνική συμμετοχή: 38 Διπλά Χρυσά (τα 9 ελληνικά), 144 Χρυσά (τα 49 ελληνικά), 101 Αργυρά (τα 52 ελληνικά) και 86 Χάλκινα (τα 51 ελληνικά).
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 575 ελαιόλαδα (+25% σε σχέση με πέρυσι) τα 297 από την Ελλάδα και τα 278 από 22 άλλες χώρες. Η αθρόα συμμετοχή ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.
Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος επιλέχθηκε η Λέσβος και συγκεκριμένα το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην Αγία Παρασκευή. Το εντυπωσιακά ανακαινισμένο κοινοτικό ελαιουργείο φιλοξένησε τη διαδικασία αξιολόγησης και οι 25 κριτές από 12 χώρες βιώσαν την πρωτόγνωρη εμπειρία να δοκιμάζουν και να βαθμολογούν ελαιόλαδα εν μέσω ιστορικών εκθεμάτων ελαιοπαραγωγής.
Ιταλικό το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού
Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη ένα ιταλικό, από το Λιβόρνο της Τοσκάνης. Πρόκειται για το Il Cavallino Special Edition της εταιρείας Azienda Agricola Il Cavallino di Salvadori Romina, που παράγεται από την ποικιλία ελιάς Leccio del Corno.
«Στα έξι χρόνια που διεξάγεται ο ΑΤΗΕΝΑ είναι ολοφάνερη η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ελαιολάδων, με όλο και περισσότερα χρυσά μετάλλια αλλά και Διπλά Χρυσά, που αποτελούν την ύψιστη διάκριση. Το 2016 ούτε ένα ελληνικό ελαιόλαδο δεν κατάφερε να αποσπάσει βαθμολογία πάνω από το 95/100 (Διπλό Χρυσό), φέτος το κατόρθωσαν εννέα!», δήλωσε με ικανοποίηση η Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια του διαγωνισμού και διαπιστευμένη δοκιμάστρια ελαιολάδου.
Μία άλλη τάση που αξίζει να επισημανθεί είναι η σταθερή αύξηση των διαφορετικών ποικιλιών ελιάς που συμμετέχουν στο διαγωνισμό και μάλιστα η ανάδειξη κάποιων εξ αυτών που είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Φέτος στον ΑΤΗΕΝΑ συμμετείχαν, μέσω των ελαιολάδων, 146 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς με τη συντριπτική πλειονότητα των δειγμάτων να είναι μονοποικιλιακά ελαιόλαδα (403) και όχι χαρμάνια από διάφορες ποικιλίες. Τρανή απόδειξη, το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος, το Laurel και Flame της AMG Karabelas από την Αρχαία Ολυμπία, παράγεται από τη σπάνια ποικιλία Τσαμπιδοελιά, ενώ το 2018, από την ίδια περιοχή είχε διαπρέψει η Νεμουτιάνα.
Την πρωτοκαθεδρία συμμετοχών από ελληνικές ποικιλίες κρατά η Κορωνέικη, με 151 δείγματα, τα 6 από Βραζιλία, Ισραήλ και Τυνησία. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού η υψηλότερη βαθμολογία ελαιολάδου από Κορωνέικη πήγε εκτός Ελλάδας, στο βραζιλιάνικο Prosperato Exclusivo Koroneiki, αναγνωρίζοντας περαιτέρω τη διεθνή σταδιοδρομία της σπουδαίας αυτής ποικιλίας.
Μεταξύ των ελληνικών ελαιολάδων από Κορωνέικη, την υψηλότερη βαθμολογία με Διπλό Χρυσό μετάλλιο απέσπασε το Terra Creta από το Κολυμβάρι Χανίων. Σημαντικές και συνεχόμενες είναι επίσης οι διακρίσεις που κερδίζουν τα ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα, τα οποία τείνουν να αναδειχθούν σε ηγέτιδα δύναμη της κατηγορίας αυτής, δεδομένου του πλούτου της χώρας μας σε φρούτα, βότανα και μπαχαρικά με τα οποία ευφάνταστοι ελαιοπαραγωγοί εμπλουτίζουν ελαιόλαδα για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα γαστρονομίας. Έτσι, φέτος στον ΑΤΗΕΝΑ, ένα από τα εννέα ελληνικά Διπλά Χρυσά μετάλλια αφορά το Laconiko Lime, με άρωμα μοσχολέμονο, που ήταν και το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Από τα 62 τέτοια ελαιόλαδα που συμμετείχαν, τα 50 ήταν ελληνικά, εκ των οποίων βραβεύθηκαν τα 30.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η επιλογή της Λέσβου για τον ATHENA 2021 αποδείχθηκε κορυφαία, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την 3η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της χώρας με το 20% της εγχώριας παραγωγής και τις σχετικά άγνωστες ποικιλίες ελιάς Κολοβή και Αδραμυτινή, αλλά και γιατί εξαιρετικός ήταν ο τρόπος που οι εμπλεκόμενοι φορείς αγκάλιασαν και υποστήριξαν το διαγωνισμό, που φέτος ήταν συνδιοργάνωση της εταιρείας Vinetum που τον δημιούργησε, με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Νέο ραντεβού στη Σητεία
Την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού ανακοινώθηκε πως η Σητεία θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τον ΑΤΗΕΝΑ τον Απρίλιο του 2022 και μάλιστα ο αντιδήμαρχος Σητείας, Νίκος Μακρυνάκης, παρέλαβε από τον αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Στρατή Ζαφείρη, τη «σκυτάλη», που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα ομοίωμα αρχαίου αμφορέα για την αποθήκευση ελαιολάδου, επάνω στον οποίο, ανάμεσα σε μία παράσταση της Αθηνάς και σε μία άλλη με δρομείς, αναγράφονται όλες οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει το διαγωνισμό. Η Σητεία θα κρατήσει τον αμφορέα στο δημαρχείο της για ένα χρόνο, μέχρι να τον παραδώσει στην επόμενη πόλη που θα φιλοξενήσει τον ΑΤΗΕΝΑ.
0 Σχόλια