Ticker

6/recent/ticker-posts

Πυρκαγιές: Η αμέλεια καίει την Ελλάδα




Της Μαρίας Μουρελάτου


«Μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά, αλλά δεν μπορούμε να σβήσουμε τις τραγικές συνέπειές της. Γι’ αυτό δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά το καλοκαίρι. Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές, δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Δεν παίζουμε με τη φωτιά γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας. Πολιτική Προστασία…». Με το παραπάνω μήνυμα και με τις δραματικές εκκλήσεις των πυροσβεστών από τα ηχητικά αρχεία της υπηρεσιακής ενδοσυνεννόησης την κρίσιμη ώρα της πυρόσβεσης, η νέα ενημερωτική καμπάνια της Πολιτικής Προστασίας, μέσα από ένα σποτάκι στο Διαδίκτυο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στη χώρα που, βάσει στατιστικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη αμέλεια. Μόλις τον Μάιο, η πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη που έκαιγε για τέσσερις ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη πάνω από 71.000 στρέμματα γης – ανάμεσά τους και εκτάσεις παρθένου δάσους – ξεκίνησε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από καύσεις υλικών σε ελαιώνα.

Τα επίσημα στοιχεία της ΔΑΕΕ αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: για το 2020, σημειώθηκαν 12.827 αγροτοδασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος που οι αγροτοδασικές πυρκαγιές στο σύνολό τους ήταν 10.224. Μεταξύ των 368 κατηγορουμένων που εξέτασε η ΔΑΕΕ για τις πυρκαγιές του 2020, αριθμός επίσης αυξημένος σε σχέση με το 2019 κατά 80% (194 κατηγορούμενοι), πρόθεση αποδόθηκε μόνο στους 55, ενώ στην πλειοψηφία (στους 313) καταλογίστηκε αμέλεια. Τα ίδια νούμερα για το 2019 ήταν αρκετά διαφοροποιημένα: 61 οι περιπτώσεις που εντοπίστηκε πρόθεση και 133 οι υποθέσεις με αμέλεια, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα έτος οι πυρκαγιές από αμέλεια υπερδιπλασιάστηκαν. Και αυτό εξηγεί και τη βαρύτητα που δίνεται φέτος από την πολιτική ηγεσία στο κομμάτι της πρόληψης, τόσο επικοινωνιακά, με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης των πλέον αυτονόητων όπως το «δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα», όσο και επιχειρησιακά, με τα νέα σχέδια που τίθενται σε εφαρμογή, «για να προλάβουμε νέες τραγωδίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενόψει των σχεδίων για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Ενα εξ αυτών, το επιχειρησιακό σχέδιο «Δρυάδες», που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καλείται να φέρει εις πέρας τον καθαρισμό περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών και για τον λόγο αυτό κηρύχθηκαν προκαταβολικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, αφορά εργασίες καθαρισμών, απομάκρυνσης εύφλεκτων υλών και διάνοιξης και συντήρησης δρόμων πρόσβασης για τα οχήματα πυρόσβεσης σε 18 περιοχές της Αττικής, πάνω από τις οποίες πέταξαν πρόσφατα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς – όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «αυτό που είδαμε μας προκάλεσε τρόμο». Μεταξύ των 18, και περιοχές με νωπές τις μνήμες από τη φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, όπως η Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και ο Αγιος Ανδρέας, ενώ τρεις νέες περιοχές προστέθηκαν: το Τατόι που είχε να καθαριστεί 20 χρόνια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Υμηττός και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αντίστοιχα έργα πραγματοποιούνται στο Σέιχ Σου (που μόλις την περασμένη εβδομάδα δοκιμάστηκε από πυρκαγιά), την Αρχαία Ολυμπία και τη Χαλκιδική.
Συζητήσεις

Οσον αφορά τους καθαρισμούς ιδιωτικών εκτάσεων από τους ιδιοκτήτες τους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει για τους παραβάτες αυστηρές ποινές, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε δημόσια έκκληση: «Εχουμε πλέον μια νέα προσέγγιση, με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό. Σκοπός όλων μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, η αποτροπή του κινδύνου. Οχι η εκ των υστέρων μεμψιμοιρία για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να το επισημάνω και να το τονίσω ακόμα μία φορά: Πολλή προσοχή από όλους το καλοκαίρι! Δεν ανάβουμε φωτιά στην ύπαιθρο για κανέναν λόγο! Από εμάς εξαρτάται, είναι στο δικό μας χέρι να κρατήσουμε και τα δάση μας ασφαλή, αλλά κυρίως τους πολίτες, τους συνανθρώπους μας, απόλυτα ασφαλείς».

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση, ύψους 1,76 δισ. ευρώ, με την ονομασία «Αιγίς», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αγορά οκτώ υπερσύγχρονων καναντέρ CL-515, την αναβάθμιση των CL-415 σε CL-515, την αγορά έως το 2030 36 νέων αμφίβιων αεροσκαφών Air-Tractor και την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος με την πρόσληψη 3.000 νέων μόνιμων πυροσβεστών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος μίσθωσης εναέριων μέσων, ο στόλος της Πολιτικής Προστασίας ενισχύεται για φέτος αριθμώντας συνολικά 69 ελικόπτερα και αεροσκάφη, κατανεμημένα σε 25 βάσεις, με στόχο τον γρήγορο εντοπισμό της πυρκαγιάς και την άμεση ανταπόκριση που, μαζί με τον τομέα της πρόληψης, βρίσκονται στην καρδιά του σχεδιασμού της αντιπυρικής προστασίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια