Ενα μικρό κινούμενο εναέριο κουτί. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το εναέριο ρομποτικό σύστημα που έχει αναπτύξει η ομάδα της ΚΥΤΙΟΝ, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά και τους γεωπόνους να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις καλλιέργειές τους απομακρυσμένα.
Το όνομα της ΚΥΤΙΟΝ, την οποία έχουν ιδρύσει οι δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Διονύσης Μπίτας και Νίκος Κυριάκος Παπασταύρος, παραπέμπει ακριβώς στο ρομποτικό σύστημα που υλοποιούν μαζί με τον δευτεροετή μηχανολόγο μηχανικό Δημήτρη Τσαπλαρή.
«Πρόκειται για ένα εναέριο σύστημα το οποίο τοποθετείται κυρίως σε θερμοκήπια και σε μικρές καλλιέργειες και προσφέρει λύσεις για γεωργία ακριβείας. Το συγκεκριμένο σύστημα αφορά τη μέτρηση συνθηκών μικροκλίματος της καλλιέργειας (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.) και την πρόβλεψη ασθενειών, ενώ απευθύνεται σε παραγωγούς, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας», εξηγεί ο κ. Μπίτας.
«Προσφέρουμε ένα σύστημα ολικής διαχείρισης της καλλιέργειας, το οποίο ζυγίζει 800 γραμμάρια με ένα κιλό και κινείται σε συρματόσχοινο. Σε αυτό έχουμε ενσωματώσει και μία κάμερα για να έχει ο εκάστοτε χρήστης εικόνα της καλλιέργειάς του απομακρυσμένα.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε 3 μέτρα ύψος προκειμένου να κρεμαστεί στην οροφή του θερμοκηπίου και να κινείται κάθε μία ώρα, στέλνοντας τις μετρήσεις στο κινητό του χρήστη. Η δε τιμή του θα κυμανθεί περίπου στις 6.000 ευρώ».
Η λύση της ΚΥΤΙΟΝ διαφέρει από άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες. Οπως αναφέρει ο κ. Μπίτας, το ρομποτικό σύστημα της ομάδας αντικαθιστά τους ακριβούς αισθητήρες που είναι φυτεμένοι στην καλλιέργεια με ένα μικρό σε μέγεθος «κουτί» το οποίο μπορεί να διαχειριστεί την άρδευση και την υδρολίπανση. «Εκτός από το ΚΥΤΙΟΝ Aeir, έχουμε αναπτύξει και μία ηλεκτροβάνα η οποία επικοινωνεί με το ρομποτικό σύστημα και είναι συνδεδεμένη με τη γραμμή άρδευσης ρυθμίζοντας το πότισμα. Το ένα σύστημα συμπληρώνει το άλλο», προσθέτει.
Το ρομπότ της ΚΥΤΙΟΝ έχει ήδη δοκιμαστεί σε καλλιέργεια ιπποφαούς σε φάρμα στα Μετέωρα, ενώ στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις για να εξεταστούν τα οφέλη του συστήματος σε όσους προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ήδη τις πρώτες εκδόσεις του ρομποτικού συστήματος, ενώ έχει δεχθεί δύο παραγγελίες από επιχείρηση του κλάδου στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ιδέα προέκυψε έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα του κ. Μπίτα. «Οταν κλέψανε τις ελιές του πατέρα μου στο Αγρίνιο, έπρεπε να πάμε να δούμε τι ζημιά είχε προκληθεί.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μία κάμερα η οποία θα κινείται μέσα στην καλλιέργεια ώστε να μπορεί κανείς να βλέπει την κατάσταση σε αυτήν. Αυτή η ιδέα εξελίχθηκε και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα», δηλώνει.
Η ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον 10ο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας κερδίζοντας 10.000 ευρώ, ποσό που τη βοήθησε να αναπτύξει το προϊόν της και να προμηθευτεί υλικά και εξοπλισμό.
https://www.kathimerini.gr/
0 Σχόλια