Ticker

6/recent/ticker-posts

Ζητούνται άμεσα 60.000 απογραφείς – Η αμοιβή για ενάμιση μήνα δουλειάς





Σε αναζήτηση 60.000 απογραφέων βρίσκεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την απογραφή νοικοκυριών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου, και κατά την οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, λόγω κοροναϊού.

Η πρώτη απογραφή για το ελληνικό κράτος διοργανώθηκε το 1828, όπου και εξακριβώθηκε αναδρομικά ο πληθυσμός της Ελλάδας το 1821, που αριθμούσε τότε μόλις 938.765 κατοίκους. Ακριβώς 200 χρόνια μετά, το μεγαλύτερο κρατικό πρότζεκτ σε καιρό ειρήνης είναι έτοιμο να ξεκινήσει για 22η φορά με αρκετές αλλαγές, όπως άλλωστε επιτάσσει η πανδημία.

Ετσι, με σύμμαχο την τεχνολογία, για πρώτη φορά θα γίνει ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, καθώς στόχος είναι ο περιορισμός – στο μέτρο του δυνατού – της επαφής απογραφέων και πολιτών. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται αυτοαπογραφή, αφού έως το 1951 με αυτόν τον τρόπο γινόταν η διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Απόστολος Κασάπης, η ανεξάρτητη αρχή αναζητά τους χιλιάδες απογραφείς σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα αναλάβουν το σημαντικό έργο της συλλογής των δεδομένων.

Σε κάθε απογραφέα θα αντιστοιχούν περί τα 120 νοικοκυριά, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μισθός που θα λάβουν για περίπου ενάμιση μήνα δουλειάς είναι 1.200 ευρώ μεικτά.

«Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου δεχόμαστε αιτήσεις για τους απογραφείς. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ωστόσο η δυσκολία που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι να έχουμε κατανομή απογραφέων σε όλη την επικράτεια. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η επαρχία έχει κινητοποιηθεί πιο γρήγορα, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο έντονα στην Αττική» σημειώνει ο ίδιος.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την ένταξη στο Μητρώο Απογραφέων έχουν όσοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου ή εξαταξίου γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954 έως 2003).

Μάλιστα, οι απογραφείς μπορεί να είναι ιδιώτες, ή υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Εξαιρούνται βέβαια υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

«Απογραφείς μπορεί να γίνουν και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, και μάλιστα χωρίς να αλλάξει το status τους στο Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού» διευκρινίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η απογραφή των κτιρίων από τους 12.500 τομεάρχες, που θεωρείται ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για την απογραφή πληθυσμού, καθώς η Αρχή θα γνωρίζει σε ποια κτίρια θα πρέπει να απευθυνθούν οι απογραφείς. Θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί πως η ημερομηνία αναφοράς για την απογραφή του πληθυσμού θα είναι η 22α Οκτωβρίου.

 
Η διαδικασία

Στα τέλη του επόμενου μήνα λοιπόν οι απογραφείς θα εναποθέσουν στις κατοικίες έναν κλειστό φάκελο, με έναν μοναδικό κωδικό που θα αντιστοιχεί σε κάθε οικία ή διαμέρισμα ξεχωριστά. Με τον κωδικό αυτόν και με τα στοιχεία του Taxis ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπαίνει στην ιστοσελίδα gov.gr και θα απογράφει όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Θα δοθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αυτοαπογραφούν οι πολίτες, ενώ στη συνέχεια θα αναλάβουν… δράση οι απογραφείς, οι οποίοι είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης θα συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια για όσους δεν καταφέρουν να απογραφούν ηλεκτρονικά μόνοι τους.

Και σε αυτή την απογραφή πάντως οι απογραφείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν διά ζώσης τις συνεντεύξεις, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον κοροναϊό, θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές κλειστές πόρτες, κάτι που δεν είναι καινούργιο για τη διαδικασία. Κάθε φορά, ο φόβος και η καχυποψία κυρίως των ηλικιωμένων είναι αντίπαλοι των απογραφέων. Απλώς φέτος, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της ΕΛΣΤΑΤ, οι χιλιάδες απογραφείς θα αναγκαστούν να ξεπεράσουν και τον φόβο που δικαιολογημένα έχουν οι πολίτες, ειδικά εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, εξαιτίας του κοροναϊού.

«Οι απογραφείς δεν θα ζητήσουν κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, όπως είναι για παράδειγμα η εθνότητα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Οι βασικές ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τη μόνιμη κατοικία των μελών ενός νοικοκυριού και με το πού είναι εγγεγραμμένοι δημότες».

Η διαδικασία της απογραφής εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οσο για τα αποτελέσματα, τα πρώτα δεδομένα θα βγουν σχετικά άμεσα, ωστόσο, όπως υπολογίζεται, η πλήρης επεξεργασία θα ολοκληρωθεί ύστερα από περίπου έναν χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια