Ticker

6/recent/ticker-posts

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ξετυλίγεται πανελλαδικά το κουβάρι της μεγάλης απάτης





Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης εντοπίστηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σε τουλάχιστον επτά περιοχές της Ελλάδας. Με αφορμή τις αποκαλύψεις διατυπώθηκαν ερωτήματα ως προς την ασφάλεια και διαβλητότητα της διαδικασίας εμβολιασμών, με το υπουργείο Υγείας ωστόσο να προχωρεί άμεσα σε αυστηροποίηση του πλαισίου και τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να ξεκινούν άμεσα έρευνες. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Υπάλληλος που είχε τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα όπου καταχωρίζονται οι εμβολιασμοί εξέδωσε 34 πλαστά, εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μετά την ολοκλήρωση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης τέθηκε σε διαθεσιμότητα.




Οι εξελίξεις στην υπόθεση προκάλεσαν ντόμινο αποκαλύψεων. Τέσσερα από τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί σε υγειονομικούς υπαλλήλους του νοσοκομείου «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Οι εμπλεκόμενες στην υπόθεση είναι δύο γυναίκες – τραυματιοφορείς, μία νοσηλεύτρια αλλά και μία διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου, που είναι αδελφή της ελεγχόμενης υπαλλήλου από το Κ.Υ. Παλαμά. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» Γιώργος Κετικίδης ζήτησε την τιμωρία των τεσσάρων παραβατών συναδέλφων του. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι η μία υπάλληλος που προμηθεύτηκε πλαστό πιστοποιητικό είχε πρόσφατα νοσήσει από κορωνοϊό και είχε σε ισχύ γνήσιο πιστοποιητικό νόσησης. Μετέφερε ακόμα την πληροφορία πως η μία από τις τραυματιοφορείς είχε περάσει καρκίνο και γι’ αυτό –κατά δήλωσή της– φοβόταν να κάνει το εμβόλιο.

Με την ίδια «συρροή» πλαστών πιστοποιητικών από το Κ.Υ. Παλαμά συνδέονται και οι υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν στο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης και στο «Μαμάτσειο» της Κοζάνης. Για την περίπτωση του «ΑΧΕΠΑ» ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι νοσηλευτής βρέθηκε να έχει καταθέσει πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον Παλαμά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σύζυγός του εργάζεται στο «Γεννηματάς» και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις τέσσερις εργαζόμενες του νοσοκομείου, που επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση.




Στην Κοζάνη, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις υπάλληλοι του νοσοκομείου «Μαμάτσειο». Η μία νοσηλεύτρια είχε προμηθευτεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κ.Υ. Παλαμά, ενώ ακόμα μία νοσηλεύτρια και ένας γιατρός είχαν προμηθευτεί τα πιστοποιητικά τους από εμβολιαστικό κέντρο εκτός Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι στο νοσοκομείο όπου εργάζονται λειτουργούν τρεις εμβολιαστικές μονάδες. Πηγές από το υπουργείο Υγείας αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλες παρόμοιες υποθέσεις με εύρος αντίστοιχο αυτής που αποκαλύφθηκε στην Καρδίτσα, παρά μόνο «μεμονωμένα περιστατικά».

Eνα τέτοιο κατεγράφη στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου γιατρός πήρε ρινικό επίχρισμα από ασθενή με COVID και το χρησιμοποίησε για την έκδοση πλαστού πιστοποιητικού νόσησης σε τρίτο πρόσωπο. Στην Ικαρία, καταγγελίες έχουν διατυπωθεί σε βάρος ενός γιατρού και δύο υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας του νησιού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε δημοσίως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο πρώτος σκηνοθέτησε τον εικονικό εμβολιασμό των δύο συναδέλφων του, στους οποίους εν συνεχεία χορήγησε πιστοποιητικά, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Κ.Υ., Σωτήρης Δρούλιας.
Στη Σαντορίνη

Eρευνα έγινε από τα στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και στη Σαντορίνη. Εκεί, υπάλληλος ξενοδοχείου μεσολάβησε προκειμένου να εξασφαλίσει αρνητικά rapid tests σε Eυρωπαίες τουρίστριες που ήθελαν να επιστρέψουν αεροπορικώς στην πατρίδα τους. Τέλος, στην Καβάλα κατόπιν απόφασης της διοίκησης του νοσοκομείου δέκα υγειονομικοί υπάλληλοι αναμένεται να υποβληθούν σε τεστ αντισωμάτων, καθώς υπήρξαν υπόνοιες ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμών που προσκόμισαν το τελευταίο διάστημα είναι πλαστά.


Για τις παραπάνω υποθέσεις αλλά και για τυχόν νέα περιστατικά απάτης διεξάγεται έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Στη διάρκεια της εβδομάδας, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής των «Αδιάφθορων», από τον οποίο ζήτησε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας ζήτησε την Τετάρτη την παρέμβαση του εισαγγελέα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οποιοσδήποτε ιατρός εκφράζει αντιεπιστημονικές απόψεις παραβιάζει τον όρκο του, την επαγγελματική του υπόσταση και τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας». Την παρέμβαση των Αρχών ζήτησε και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας. Το προεδρείο του κατήγγειλε ότι μικροβιολόγοι δέχονται πιέσεις από εκπαιδευτικούς προκειμένου να τους χορηγηθούν αρνητικά rapid tests, δίχως οι ίδιοι να υποβληθούν πράγματι σε μικροβιολογικό έλεγχο. Η καταγγελία είναι ιδιαίτερα σοβαρή ενόψει της έναρξης, αύριο, της νέας σχολικής χρονιάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια