Μέχρι το τέλος του 2021, ο ΟΤΕ στοχεύει οι γραμμές οπτικής ίνας να έχουν φτάσει τις 550.000. Σε ποιες περιοχές έχει εγκατασταθεί ήδη το γρήγορο ίντερνετ και πού προχωρούν τα έργα το επόμενο διάστημα.
Έχουν πάρει μπροστά οι μηχανές του ΟΤΕ που συνεχίζει την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών που είχαν μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσοντας την οπτική ίνα σε περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα σε περιοχές που ήδη έχουν πρόσβαση σε FTTH.
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber. Ο ΟΤΕ που έχει εγκαταστήσει πάνω από το 77% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας έχει ως στόχο μέχρι το τέλος του 2021 οι γραμμές FTTH να φτάσουν τις 550.000. Παράλληλα, στους στόχους του ομίλου είναι να πετύχει και 60% πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤΕ στο Business Daily, σήμερα το FTTH επεκτείνεται σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον δήμο Αθηναίων, αλλά και σε Ηλιούπολη, Καισαριανή, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Παπάγο-Χολαργό, Χαλάνδρι, καθώς και στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά Κρήτης.
Τον Ιούνιο, κατά την διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ, ο επικεφαλής του ομίλου Μ. Τσαμάζ είχε τονίσει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία πρέπει «να έχουμε αποβάλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος», αναφέροντας πως ο όμιλος πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία επενδύσεις που έφτασαν τα πέντε δισ. ευρώ και έχει δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις δύο δισ. ευρώ μέχρι το 2024.
Πού βρίσκεται ήδη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι
Στην Αττική, η υποδομή Fiber To The Home είναι ήδη διαθέσιμη σε σπίτια κι επιχειρήσεις συγκεκριμένων περιοχών σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Αρτέμιο, Άγιο Δημήτριο, Αμπελόκηπους, Ανάβυσσο, Άνοιξη, Άνω Λιόσια, Βύρωνα, Γαλάτσι, Γλυκά Νερά, Δάφνη, Διόνυσο, Δραπετσώνα, Ζωγράφου, Εκάλη, Ελευσίνα, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Καισαριανή, Καματερό, Κερατέα, Κερατσίνι, Κηφισιά, Κορωπί, Λαύριο, Μαρκόπουλο, Μαρούσι, Μελίσσια, Νέα Ερυθραία, Νέα Ιωνία, Νέα Μάκρη, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Φάληρο, Παλλήνη, Παπάγο -Χολαργό, Πατήσια, Πειραιά, Πετρούπολη, Πικέρμι, Ραφήνα, Υμηττό, Σαρωνίδα, Σπάτα, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι και Ψυχικό.
Στην Κεντρική Μακεδονία, πρόσβαση σε εγγυημένες ταχύτητες 100 & 200Mbps έχουν τα Γιαννιτσά, η Έδεσσα, η Κατερίνη, το Κιλκίς, η Νάουσα και οι Σέρρες, όπως και συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και οι δήμοι της: Άγιος Γεώργιος, Σίνδος, Καλαμαριά, Επανομή, Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία, Πανόραμα και Πυλαία, καθώς και στα Διαβατά. Επιπρόσθετα, δυνατότητα σύνδεσης στο Fiber To The Home έχουν στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: η Δράμα, η Καβάλα, η Κομοτηνή και η Ορεστιάδα και στη Δυτική Μακεδονία: τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Πτολεμαΐδα και η Φλώρινα. Στη δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, πρόσβαση σε υποδομή Fiber To The Home έχουν η Άρτα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.
Στη Στερεά Ελλάδα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε Καρπενήσι, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα και Χαλκίδα, έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε FTTH. Στη Θεσσαλία, πρόσβαση σε FTTH έχουν τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Λάρισα, ενώ στην Πελοπόννησο το Αίγιο, το Άργος, η Κόρινθος, η Μεσσήνη, το Ναύπλιο, ο Πύργος Ηλείας, η Σπάρτη και η Τρίπολη. Στη νησιωτική Ελλάδα, η υποδομή Fiber To The Home είναι διαθέσιμη στην Κρήτη στους δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, καθώς και στη Λέσβο, τη Ρόδο (στον ομώνυμο δήμο και στην Ιαλυσό), τη Σάμο και στη Χίο.
Επίσης, ο ΟΤΕ συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Ελλάδας, το Ultra-Fast Broadband (UFBB) με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, το οποίο πάντως έχει μπει σε ένα κύκλο καθυστερήσεων μετά την προσφυγή που έγινε από τη ΔΕΗ κατά του διαγωνισμού. Το UFBB αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps.
Οι επενδύσεις στην οπτική ίνα φέρνουν το τέλος του χαλκού
Η ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας φέρνει επίσης και συγκεκριμένες προθεσμίες από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στον ΟΤΕ για να απενεργοποιεί τα απαρχαιωμένα δίκτυα χαλκού. Ειδικότερα, σε κάθε περιοχή που (κυρίως) ο ΟΤΕ και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ολοκληρώνουν την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, θα δίνεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο οργανισμός θα είναι υποχρεωμένος να απενεργοποιήσει το δίκτυο χαλκού που συνδέει τις καμπίνες με τα σπίτια των καταναλωτών. Πρόκειται για μια από τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς σταθερών επικοινωνιών, την επεξεργασία του οποίου ολοκληρώνει αυτή την περίοδο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος υποστήριξε πως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο καταγράφει τον σχεδιασμό «βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε στο ‘κλείσιμο’ του χαλκού στις περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθεί δίκτυο οπτικών ινών το επόμενο διάστημα –το λεγόμενο copper switch-off». Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην ΕΕΤΤ επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μπορεί να στηριχθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε και ο κ. Μασσέλος «το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει την δυνατότητα να διαχειριστούμε το κόστος που προκύπτει από την ανάπτυξη των "τελευταίων μέτρων" (last mile) των οπτικών διασυνδέσεων, προκειμένου αυτό να μην μετακυλήσει στον τελικό συνδρομητή».
«Χρειαζόμαστε συναντίληψη και συγχρονισμό προκειμένου, το επόμενο διάστημα, να είμαστε σε θέση να βάλουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο κλείσιμο του δικτύου χαλκού στη χώρα μας, σε κάθε περιοχή που καθίσταται διαθέσιμο δίκτυο οπτικών ινών, χωρίς η μετάβαση από το δίκτυο χαλκού στο δίκτυο οπτικών ινών να επιβαρύνει με κόστη του τελικούς συνδρομητές» τόνισε ο κ. Μασσέλος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Daily ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερακάκης, είχε τονίσει για το θέμα πως «έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει η "αποχαλκοποίηση" της χώρας και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι καταλύτης σε αυτό. Με προγράμματα όπως το Ultra Fast Broadband και το Super Fast Broadband, με τη μετάβαση από τον χαλκό στις οπτικές ίνες και με τα υποθαλάσσια καλώδια για σύνδεση με τα νησιά, θα δούμε πολύ μεγάλες βελτιώσεις μέσα σε λίγα χρόνια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Συνδυαστικά με τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ανταγωνιστούν σε ευρεία κλίμακα την παροχή ίντερνετ στη σταθερή τηλεφωνία, θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες. Στους μικροδορυφόρους δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Starlink του Έλον Μασκ, παρέχοντας δορυφορικό ίντερνετ, που είναι εναλλακτικός τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο».
www.businessdaily.gr
0 Σχόλια