Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Οι επιστήμονες μιλούν για τόνους νερό που έπεσαν σε μικρό χρονικό διάστημα και προειδοποιούν για νέα πλημμυρικά επεισόδια, που θα επαναλαμβάνονται και θα είναι εντονότερα χρόνο με τον χρόνο.
Οι έξι από τις πιο φονικές πλημμύρες εκδηλώθηκαν στο κεντρικό ποτάμι της Αθήνας, τον Κηφισό, που σήμερα ρέει μέσα σε τσιμεντένια κοίτη.
Συνολικά, ο Κηφισός «έπνιξε» 170 ανθρώπους από το 1896 μέχρι το 2002.
Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σταθερά, όλο και πιο συχνά, όλο και πιο σφοδρά, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όπως συνέβη και με το πρόσφατο πλημμυρικό επεισόδιο, που παρέλυσε για ώρες την Αττική.
Η άναρχη δόμηση της Αθήνας και η υπογειοποίηση εξαφάνισε, σταδιακά, τα 1.500 ρέματα που υπήρχαν κάποτε στην Αττική. Τα τρία τέραρτα από αυτά έχουν υπογειοποιηθεί ή χτιστεί, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πλημμύρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ομάδα σπηλαιολόγων του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου εξερευνά αυτή την πόλη, κάτω από την πόλη, το λαβύρινθο των στοών από όπου περνούν τα υπογειοποιημένα ρέματα και αναδεικνύουν την επικινδυνότητά τους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ηλικία άνω των 50 ετών.
Όλη η Δυτική Αθήνα, Καματερό, Ίλιον, όλα τα νερά που έρχονται από το Ποικίλο Όρος καταλήγουν στους δρόμους.
Στη δεκαετία του ’30, ξεκίνησαν τα έργα για την υπογειοποίηση του Ιλισσού. Στη συνέχεια, πήραν σειρά όλα τα υπόλοιπα ρέματα της Αττικής.
Τα ποτάμια χρειάζονται χώρο για να μην γίνονται επικίνδυνα, λένε οι επιστήμονες – γι’ αυτό, σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, που τα είχαν υπογειοποιήσει, αποφάσισαν να τα ανοίξουν και πάλι.
Η κλιματική αλλαγή θα φέρει πολλές πλημμύρες στο μέλλον, προειδοποιούν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι πλημμύρες όπως αυτή της 14ης Οκτωβρίου δεν θα αποτελούν εξαίρεση αλλά κανονικότητα, κυρίως το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
0 Σχόλια