Ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με τις ραγδαίες αυξήσεις στα τιμολόγια, προβληματίζουν έντονα τα νοικοκυριά καθώς μπαίνουμε σταδιακά στην καρδιά του φθινοπώρου, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θέτουν στο επίκεντρο την Καρδίτσα, ως ενεργειακό πάροχο για όλη τη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα μια διδακτορική μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως αποκάλυψαν οι καθηγητές της Γεωπονικής Φάνης Γέμτος και Νίκος Δαναλάτος στην εκπομπή Θεσσαλών Γη, έπειτα από 5 χρόνια έρευνας κατέληξε πως η συλλογή των υπολειμμάτων της βαμβακοκαλλιέργειας, είναι ικανή στη Θεσσαλία, αν διοχετευθεί για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στο εργοστάσιο της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) να θερμάνει όλα τα σπίτια της. Μάλιστα αν προστεθούν και τα κλαδέματα -ήδη η ΑΝΚΑ συνεννοήθηκε με το δήμο Καρδίτσας για την παραλαβή τους από την υπηρεσία πρασίνου- η παραγόμενη ενέργεια αρκεί και για την ηλεκτροδότηση ενός μεγάλου μέρους της Θεσσαλίας!
Η μελέτη κατέληξε ότι το κόστος συλλογής και διάθεσης της βαμβακιάς μέχρι την πόρτα του εργοστασίου βιομάζας ανέρχεται στα 50 ευρώ ο τόνος, ενώ η τρέχουσα τιμή για τη μετατροπή της βαμβακιάς σε πέλετ ή μπρικέτα είναι 250 ευρώ ο τόνος. Κάθε στρέμμα βαμβακιού έχει γύρω στα 300 κιλά ξύλου από βαμβακιές, άρα στα 3 στρέμματα συγκεντρώνεται ένας τόνος που δίνει στον παραγωγό επιπλέον εισόδημα 200 ευρώ (250 η τρέχουσα τιμή μείον 50 ευρώ το κόστος συλλογής και μεταφοράς). Δηλαδή στα 100 στρέμματα βαμβακιού ένας αγρότης μπορεί να έχει επιπλέον εισόδημα 6.500 ευρώ, αν συλλέξει και παραδώσει σε εργοστάσιο βιομάζας τα υπολείμματα της καλλιέργειας που συνήθως μέχρι σήμερα τα όργωνε ή τα έκαιγε…
Στη Θεσσαλία καλλιεργούνται περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα βαμβακιού που μπορούν να δώσουν 30 χιλιάδες τόνους ξύλου για πέλετ (το ποσό είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) ή να εφοδιάσουν εργοστάσια βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μέσω του δικτύου του Φυσικού Αερίου που έχει φτάσει και καλύπτει το 67% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, να δίνουν τηλεθέρμανση και ενέργεια σε όλη την περιφέρεια. Θυμίζουμε ότι η παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας έχει μία απόδοση περίπου 60% και το υπόλοιπο 40% είναι θερμότητα η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσω της τηλεθέρμανσης κατά παρόμοιο τρόπο όπως έγινε με την ΑΝΚΟ στη Κοζάνη από τα θερμηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ επί δεκαετίες.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μπαίνει στο επίκεντρο η Καρδίτσα καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι στη Θεσσαλία (περίπου 480.000 στρέμματα) και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα από την ενεργειακή συνεταιριστική που μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για το όλο εγχείρημα. Φυσικά θα απαιτηθούν και άλλα εργοστάσια βιομάζας, ώστε να εξυπηρετηθούν τα logistics για τη συλλογή τη φόρτωση και τη μεταφορά των υπολειμμάτων βαμβακιού, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα κλαδέματα από δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, φυστικιές και ροδακινιές, αχλαδιές, μηλιές) που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ανατολική Θεσσαλία και αποδίδουν περίπου 600 κιλά ξυλείας στο στρέμμα...
Επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι καλαμποκιές που παράγουν 1,2 τόνους περίπου ξυλείας ανά στρέμμα και στην Καρδίτσα επίσης καλλιεργούνται σημαντικές εκτάσεις με καλαμπόκι.
Με τις τιμές αερίου και πετρελαίου θέρμανσης να έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ανοίγει ξανά η συζήτηση για εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και παραγωγής ενέργειας στη χώρα και η αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων στον κατεξοχήν γεωργικό νομό της χώρας, είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε ο τόπος μας να πάει μπροστά. Όλο αυτό το εγχείρημα βέβαια απαιτεί οργάνωση και ενημέρωση των παραγωγών, στα οποία υστερεί ο τόπος μας αλλά είναι καιρός να δράσουμε από το να μεμψιμοιρούμε για τη συνεχή πληθυσμιακή, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση της Καρδίτσας.
Γ.Κ.
www.thessaliatv.gr
0 Σχόλια