Ticker

6/recent/ticker-posts

Πενήντα funds θέλουν να αγοράσουν ΔΕΗ





Ορόσημο στην 71χρονη πορεία της ΔΕΗ θεωρείται η αυριανή μέρα, οπότε και πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Καλούνται να αποφασίσουν επί της πρότασης της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ με τη διάθεση νέων μετοχών. Η κίνηση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο περισσότερων επενδυτών και τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στο 34%.

Την ίδια στιγμή πηγές του Ο.Τ. κάνουν λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης και τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης τις τελευταίες 20 ημέρες, από τότε που ανακοινώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, έχουν κάνει ένα άτυπο roadshow σε τουλάχιστον 50 ξένα funds και επενδυτικούς οίκους.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τη συντριπτική πλειονότητά τους, 48, να διατυπώνουν την πρόθεσή τους για συμμετοχή στη διαδικασία.

Πηγές από χρηματοοικονομικές εταιρείες αναφέρουν πως ανάμεσα στα ονόματα των θεσμικών επενδυτών συγκαταλέγονται το CVC Capital, η Blackrock, η EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Zenon Investments.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, επίσης, στον Ο.Τ. ότι, αν και η ΔΕΗ επιδιώκει την άντληση 750 εκατ. ευρώ, εντούτοις οι προσφορές που θα λάβει θα αντιστοιχούν στο ποσό πέριξ του 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι η διοίκηση, και από τη στιγμή που οι όροι θα είναι ευνοϊκοί, θα αδράξει την ευκαιρία της άντλησής των επιπλέον κεφαλαίων.
Η γενική συνέλευση

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο εγχείρημα της ΔΕΗ, όπως προαναφέρθηκε ξεκινά από αύριο 19 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η γενική συνέλευση των μετόχων της θα αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην 71χρονη ιστορία της με το δημόσιο να μειώνει τη συμμετοχή του κάτω και από το πλειοψηφικό όριο το 51%. Θα κατέλθει στο 34%, στο μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ποσοστό 34% ανήκει στο Υπερταμείο και 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών είναι κατανεμημένο σε μετόχους. Με ανακοίνωσή του, το Υπερταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Σύμφωνα με όσα διατείνονται στην κυβέρνηση, την επόμενη μέρα με τη νέα μετοχική σύνθεση, το ελληνικό δημόσιο θα ελέγχει το μάνατζμεντ της εταιρείας και θα έχει δικαίωμα αποφάσεων σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.

Τα επόμενα βήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κι εφόσον η γενική συνέλευση ανάψει το «πράσινο» φως είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα όπως, επίσης, και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το επενδυτικό πλάνο

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της Εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW (Γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρουν λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Η εταιρεία θα διερευνήσει επιπρόσθετες ευκαιρίες σε νέες δραστηριότητες, στους τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες προοπτικές στην ελληνική αγορά, όπως στην ηλεκτροκίνηση και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να διερευνήσει την «αυστηρά επιλεκτική και λελογισμένη επέκτασή της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μερίδιο που διαθέτει στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή τους που απευθύνεται προς τους μετόχους.
Εξαγορές στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο, η δημόσια επιχείρηση στοχεύει να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μέχρι το 2024 θέλει να προσθέσει περίπου 700 MW από αυτές τις αγορές. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, οι κινήσεις αυτές να γίνουν με εταίρους της σε επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ, όπως η γερμανική RWE.

Ο λόγος της επέκτασης συνδέεται και με την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα. Οι τιμές χονδρεμπορικής στα Βαλκάνια κινούνται σε χαμηλότερα κατά περίπου 20% επίπεδα. Η ΔΕΗ με την απόκτηση συστημάτων ΑΠΕ θα μπορεί να φέρνει φθηνότερες ποσότητες ρεύματος στην Ελλάδα ρίχνοντας τις τιμές για τους πελάτες της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια