Το ταξίδι του στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε το Σάββατο το ρωσικό ιστιοφόρο «Shtandart», το οποίο θα πραγματοποιήσει διεθνή ιστορικό-εκπαιδευτική αποστολή, ενώ για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα σε τόπους αγκυροβολίων, αλλά και ναυαγίων ρωσικών πλοίων στις ελληνικές θάλασσες.
Νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα και μέλη της αποστολής, παρουσίασαν στο κοινό το ιστιοφόρο, που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του αυτοκράτορα Μεγάλου Πέτρου, το οποίο ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα (1703).
«Είναι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μορφωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην χώρα μας, Φιόντορ Καλαΐντοβ, κατά την παρουσίαση του ιστιοφόρου. «Θα γίνει μια διαδρομή στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία πριν από 250 χρόνια επισκέφθηκε ο στόλος της Ρωσίας, η γνωστή εκστρατεία του ρωσικού στόλου. Θα γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στα γεγονότα αυτά πριν 250 χρόνια. Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Καλαΐντοβ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, τα ερευνητικά έργα της αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ», όπως έχει ονομαστεί, περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα και στάσεις σε νησιά, όπως αυτό της Πάρου (έως τις 14 Οκτωβρίου) και της Λήμνου, όπως επίσης υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων. Στην Πάρο μάλιστα, θα τοποθετηθούν δύο μνημονευτικές πλακέτες. Παράλληλα, θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Η αποστολή θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου, ενώ τη ρωσική φρεγάτα θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό ως μουσειακό έκθεμα. Ανάμεσα στα νησιά που θα επισκεφθεί το «Shtandart», είναι η Πάτμος, η Μύκονος και η Χίος.
«Προ πολλού προετοιμαζόμαστε για αυτή την εκδήλωση, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να αναβάλουμε αυτή την κίνηση. Τώρα έφτασε η ώρα», ανέφερε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αποστολής Ρομάν Ριαμπίντσεφ.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής, Αλεξέι Νικούλιν, μιλώντας κατά την παρουσίαση, τόνισε πως «έχουμε στην διάθεση μας πληθώρα τεχνουργημάτων της εποχικής, ζωγραφικές παραστάσεις και εικόνες της εποχής, των Ρώσων ναυτικών σε διάφορα έργα, έχουμε ναυάγια πλοίων, διάφορα ευρήματα, όπως επίσης άγκυρες, κανόνια, στην Πάρο και την Λήμνο. Πρέπει να αποτυπωθεί αυτή η αποστολή μας με τη μορφή μιας κινηματογραφικής ταινίας, μακράς διαρκείας, σε δύο σειρές. Και θα έχει ένα μέρος ντοκιμαντέρ αλλά και μια πλοκή».
Σημειώνεται ότι η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, και ανάμεσα στους συμμετέχοντες της αποστολής θα είναι όχι μόνο οι εμπειρογνώμονες της UNESCO, ιστορικοί και τεχνοκρίτες, αλλά για πρώτη φορά η ομάδα θα συμπεριλαμβάνει τους νέους εξερευνητές – Ρώσους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος και πέρασαν σε έναν δύσκολο διαγωνισμό.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Νικίτα Αμπακούμοφ: «Καταγόμαστε από την Κοστρομά της Ρωσίας και συμμετέχουμε σε αυτή την αποστολή. Το ενδιαφέρον μας από την παιδική ηλικία επικεντρωνόταν στην αναζήτηση εμπειρίας και γνώσεων. Όταν ανέκυψε αυτή η δυνατότητα, προσπαθήσαμε να την εκμεταλλευτούμε. Σας διαβεβαιώ πως δεν ήταν απλή διαδικασία, ήταν αρκετά περίπλοκη. Περάσαμε από τρία στάδια αυστηρής επιλογής της τελικής σύνθεσης της αποστολής. Και μετά, ακολούθησαν δύο χρόνια σκληρής εκπαίδευσης. Τώρα πλέον, έχουμε μια ανταμοιβή για τις προσπάθειες μας, το αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρο, υπό την έννοια ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι που ενδιαφερόμαστε για την ιστορία της χώρας μας, για την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, θα έχουμε πλέον την δυνατότητα να συναντηθούμε με συνομήλικους μας και να τα συζητήσουμε όλα αυτά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 Σχόλια