Ticker

6/recent/ticker-posts

Αλλάζουν τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές




Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για όλους τους φορολογούμενους αφενός για να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να αποφύγουν το 2022 το «πέναλτι» της εφορίας που μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά, αφετέρου για την υιοθέτηση του νέου «καθεστώτος» που θα ισχύει για τις αποδείξεις από το 2022 με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή προς ψήφιση.

Επισημαίνεται ότι φέτος επανήλθε το μέτρο που προβλέπει ότι υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, προκειμένου να αποφύγουν τον έξτρα φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν επί της διαφοράς του ποσού των αποδείξεων που δεν κάλυψαν με συντελεστή 22%.


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Λόγω πανδημίας

Το μέτρο είχε τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2020, καθώς είχε θεσπιστεί η πλήρης εξαίρεση από αυτό των υπόχρεων που είχαν πληγεί από την πανδημία, αλλά ταυτόχρονα και μικρότερη «ποινή» για όσους δεν είχαν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Ένα μέτρο που δεν ισχύει πάντως για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν στην εφορία το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν φροντίσει να έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων, για να μην αυξηθεί ο «λογαριασμός» της εφορίας το 2022.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο, ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης, ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως επίσης ότι και στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Το ποσό των δαπανών που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Περίπτωση μείωσης

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις μπορεί να μειωθεί από το 30% στο 20% μόνο εφόσον οι δαπάνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί εντός του έτους και αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς και ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος.

Ανατροπές το 2022

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πάντως και το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές που έρχονται στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και της φορολοταρίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025 το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματά τους, στις φορολογικές δηλώσεις του εκάστοτε επόμενου έτους. Το ποσό της εκπιπτόμενης δαπάνης δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 5.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στην κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ο ανώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 44%, το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που θα προκύπτει για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου θα φθάνει τα 2.200 ευρώ (5.000 ευρώ x 44%).

Το εν λόγω μέτρο πάντως θα εφαρμόζεται επιπροσθέτως, δηλαδή δεν θα καταργήσει την υποχρέωση των φορολογουμένων να εξοφλούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματος.

Ειδικότερα, από το φορολογικό έτος 2022, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023, θα επέλθουν οι κατωτέρω αλλαγές:

1) Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που έχει πραγματοποιήσει τον εκάστοτε προηγούμενο χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking) για υπηρεσίες παρεχόμενες από 22 συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2022 έως και το φορολογικό έτος 2025 (από τις φορολογικές δηλώσεις του 2023 έως και τις φορολογικές δηλώσεις του 2026).

Από την εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν κάθε χρόνο φόρο:

* έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
* έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ,
* έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ,
* έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ,
* έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

2) Τα έξοδα που θα πραγματοποιεί ετησίως κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για μια δαπάνη ύψους 80 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ' όψιν ως δαπάνη 160 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

Ποιοι είναι στο «στόχαστρο»

* Δικηγόροι
* Αρχιτέκτονες
* Ιδιωτικοί ερευνητές
* Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
* Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
* Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
* Ξυλουργοί
* Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων
* Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
* Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
* Ταξιτζήδες
* Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)
* Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
* Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
* Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης
* Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
* Φωτογράφοι
* Εργολάβοι σκυροδέματος
* Ηλεκτρολόγοι
* Ελαιοχρωματιστές
* Γυμναστήρια
* Σχολές χορού

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια