Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανυπαρξία διαθήκης: Ακραία απώλεια δικαιωμάτων!




Γράφει η Εύη Πέξα -Καλφέλη

«Θα περιμένω να πεθάνεις κι εσύ και θα τα πάρω όλα εγώ!»

Τόσο κυνικά απάντησε η αδερφή του αποβιώσαντα στην χήρα του (και νύφη της), όταν εκείνη της ζήτησε να «ξεκαθαρίσουν» την κοινή περιουσία που απέκτησαν από τον θανόντα.

 

Το ζευγάρι δεν ευτύχησε να αποκτήσει παιδιά. Και μόνοι τους πάλεψαν αγαπημένοι μέχρι το τέλος και δημιούργησαν μια σεβαστή ακίνητη περιουσία κι όχι μόνον.

Δεν ήξεραν, όμως, ότι για να εξασφαλιστούν εκατέρωθεν μετά θάνατον, έπρεπε να κάνουν διαθήκη, έτσι ώστε να πάρει την κληρονομιά ο επιζών σύζυγος.

Και ουδείς άλλος!

Στην περίπτωσή μου οι γονείς του αποβιώσαντα είχαν προαποβιώσει, οπότε η χήρα του θα έπαιρνε τα πάντα, αν υπήρχε σχετική διαθήκη του.

Αποτέλεσμα της έλλειψης διαθήκης;

Η χήρα απέκτησε μόνον το 50% της κληρονομιάς και το υπόλοιπο 50% το πήρε η αδερφή του. Έτσι, η χήρα βρέθηκε ξαφνικά και άδικα να μοιράζεται το μόχθο της με το συγκεκριμένο άτομο, αλλά και να υφίσταται και ένα ολέθριο «bulling», σαν αυτό το οποίο αναφέρω στον τίτλο του άρθρου:

Δηλαδή (!): “ θα περιμένω να πεθάνεις και εσύ και θα τα πάρω όλα εγώ»!

Βέβαια, δεν πρόκειται να τα πάρει εκείνη, αφού είναι νομικά ανέφικτο (πλέον του ότι κάναμε ήδη τη διαθήκη της χήρας), παρά ταύτα, αυτό ειπώθηκε.

Σήμερα, λοιπόν, η χήρα του θα πρέπει εντελώς ενδεικτικά:
να της πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι όπου ζει (γιατί το ½ ανήκε στον θανόντα)
να εξαρτάται από τη συναίνεσή της για να πουλήσουν τα κληρονομιαία ακίνητα (άραγε : θα συμφωνήσουν στο τίμημα ; ποιος θα αγοράσει εξ αδιαιρέτου μερίδιο αν προχωρήσει μόνη της η χήρα; και με ποιο τίμημα;)
να εξαρτάται από τη συναίνεσή της για να νοικιάσουν τα κοινά ακίνητα (άραγε : θα συμφωνούν στο ύψος του ενοικίου ; ή στην επιλογή του μισθωτή ; κι αν το «καταλάβει» εκείνη αυθαίρετα;)
να ελπίζει ότι εκείνη θα συνδράμει στα έξοδα συντήρησης, αν και εφόσον συμφωνεί να γίνουν, αλλά και στις λειτουργικές δαπάνες των κοινών ακινήτων (και να ελπίζει επιπρόσθετα ότι δεν θα μπλέξουν σε δικαστικές διεκδικήσεις ή δεν θα τα αφήσει κι η ίδια η χήρα στο τέλος να «ρημάξουν»…)
να ελπίζει ότι εκείνη δεν θα θελήσει να «ξεπουλήσει» όσο – όσο την κληρονομιά (π.χ. με δικαστική διανομή και εκούσιο πλειστηριασμό …)

Αυτά και πολλά – πολλά άλλα απίστευτα «σενάρια τρόμου» βιώνουν οι συγκεκριμένοι κληρονόμοι, που τους καταρρακώνουν και ψυχικά και οικονομικά (!).

Γι’ αυτό, λοιπόν, πάντα συμβουλεύω σε όμοιες καταστάσεις και συντάσσω και για τους δύο συζύγους –εγκαίρως– τις διαθήκες τους, με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες απαιτούνται ! Γιατί έτσι διασφαλίζονται αμοιβαία έναντι των καλόπιστων, αλλά και (πλείστες όσες φορές) έναντι των κακόπιστων εξ αδιαθέτου συγκληρονόμων. Και βέβαια, μόνη σοβαρή επιλογή διαθήκης είναι η δημόσια (!).

Μην αφήνετε, λοιπόν, εαυτούς εκτεθειμένους ! Γιατί, πολύ απλά, τα «ανταμκά» (όπως τα αποκαλεί ο λαός μας) είναι τοξικά !
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω =- Εξιδεικευμένη στο Κληρονομικό Δίκαιο

evipexakalfeli@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια