Σε σημείο «μηδέν» βρίσκεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ ενάμιση χρόνο μετά την εκκίνηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών της ειδικής εκκαθάρισης – διαχείρισης και ιδιωτικοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ. τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την DG COMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής) για το κλείσιμο της υπόθεσης. Πιέσεις για νέες δικαστικές προσφυγές κατά της χώρας μας και ασφυκτική παρακολούθηση των βημάτων που γίνονται για την προετοιμασία των διαγωνισμών και την άρση διοικητικών εμποδίων περιλαμβάνονται στην ατζέντα της επικοινωνίας των αξιωματούχων των Βρυξελλών με τους αρμόδιους της Αθήνας.
Η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου (2017) με την οποία η ΛΑΡΚΟ καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκ. ευρώ που έλαβε σε προηγούμενα χρόνια. Το όνομα της χώρας θα ακουστεί ξανά στα δικαστήρια μεθαύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή του ελληνικού δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ με την οποία αμφισβητούν πως 30 εκ. ευρώ από τα συνολικά 136 εκ. ευρώ πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις (εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας προς τη βιομηχανία).
Ζημιές 12-15 εκατ. ευρώ το μήνα
«Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ παραμένει ανοικτή και κουβαλά βάρη και παθογένειες ετών, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις», σχολιάζει στον Ο.Τ. πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις και σημειώνει: «Βάζει μέσα τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 12 με 15 εκ. ευρώ μηνιαίως και η χώρα απειλείται με νέα δικαστική προσφυγή τόσο για την επιστροφή των 136 εκ. ευρώ όσο και για την καταβολή προστίμων για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου».
Υπό αυτό το ασφυκτικό καθεστώς το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν τρέξει μέσα σε ενάμισι χρόνο τις διαδικασίες για τους δύο διαγωνισμούς παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου. Βρίσκονται στην τελική φάση πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους αλλά οι ημερομηνίες μεταφέρονται συνεχώς.
Στις εμπλοκές συγκαταλέγονται τα τεράστια περιβαλλοντικά ζητήματα που καλείται ο νέος ιδιοκτήτης να διαχειριστεί, η τύχη των περίπου 1.000 εργαζομένων αλλά και η μεταβίβαση του εργοστασίου στη Λάρυμνα εν λειτουργία.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα τρία υποψήφια επενδυτικά σχήματα που βρίσκονται στην τελική φάση των διαγωνισμών έχουν κάνει πλειάδα παρατηρήσεων στα συμβατικά κείμενα επιδιώκοντας τη διασφάλιση των συμφερόντων τους αλλά και τη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου που αναλαμβάνουν.
Στενός κορσές…
Από την άλλη μεριά το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενό κορσέ από την DG COMP παρακολουθώντας κάθε διαδικασία και ζητώντας εξηγήσεις κι ενημέρωση για τις ενέργειες τους στο δρόμο προς την τελική έκβαση της υπόθεσης.
Η κυβέρνηση φέρεται, να κωλυσιεργεί, λένε πληροφορίες τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση για τους 1.000 εργαζόμενους. Όπως αναφέρουν πηγές για περίπου 200 εξ αυτών έχει ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης. Και για τους υπόλοιπους επιδιώκεται η εργασιακή τους εξασφάλιση μετά το τέλος της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ.
Νέα ημερομηνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι στόχοι που τίθενται για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ είναι έως το τέλος του Ιανουαρίου να έχουν οριστικοποιηθεί τα συμβατικά κείμενα των διαγωνισμών και της μεταβίβασης του εργοστασίου και των ορυχείων. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου) να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Οι προαναφερόμενες ημερομηνίες, φέρονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να είναι και το τελευταίο περιθώριο που δίνει η DG COMP στην κυβέρνηση. Αν δεν γίνουν ή δεν ευοδωθούν οι διαγωνισμοί τότε το οριστικό λουκέτο μοιάζει αναπόφευκτο όπως φυσικά και η συμμόρφωση της κυβέρνησης στην επιστροφή των 136 εκ. ευρώ μαζί με την πληρωμή των προστίμων.
Αν διεξαχθούν και βγάλουν νέο επενδυτή τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει σοβαρές πιθανότητες να διαγραφούν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.
Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.
www.ot.gr
0 Σχόλια