Ticker

6/recent/ticker-posts

Microsoft – Activision – Το παιχνίδι ξεκινά…




Η απόφαση του διευθύνοντoς συμβούλου της Microsoft, Σάτια Ναντέλα να ξοδέψει 69 δισ. δολάρια για την Activision Blizzard έχει πολύ λογική στον virtual χώρο. Ο γίγαντας του software καταβάλει ένα τεράστιο premium τιμής για τον ανταγωνιστή του στον κλάδο του gaming, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους έτερους τεχνολογικούς κολοσσούς στον χώρο του metaverse. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως στην πραγματική ζωή η συμφωνία θα προσελκύσει την προσοχή των εποπτικών αρχών, που μέχρι τώρα έριχναν… στα μαλακά τον ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων κολοσσό.

H Microsoft την Τρίτη συμφώνησε να καταβάλει 95 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Activision, τιμή ύψους 45% premium σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής στις 14 Ιανουαρίου. Η αυξημένη αυτή αξία που προσδίδεται στην Activistion σίγουρα έρχεται με ένα ρίσκο δεδομένου πως η ιδιοκτήτρια του «Call of Duty» αντιμετωπίζει τις εποπτικές αρχές της Καλιφόρνια, οι οποίες έχουν ασκήσει αγωγή κατά της εταιρείας για ανισότητα των δύο φύλων και τοξικό περιβάλλον.

Παρόλ’ αυτά η προσφερόμενη τιμή είναι χαμηλότερη από το ύψος των μετοχών της Activision ένα χρόνο πριν, ενώ η εταιρεία συμβαδίζει με τη γενικότερη ρητορική της Microsoft και την πρόθεση της να δημιουργήσει την δική της βερσιόν στο metaverse. Επίσης, συμπληρώνει την gaming πλατφόρμα του Xbox της Microsoft και ανοίγει την πόρτα των mobile παιχνιδιών δεδομένου πως η Activision είναι επίσης η δημιουργός του «Candy Crush». Υπό την έννοια αυτή είναι η Microsoft που λειτουργεί με κάποιους τρόπους καιροσκοπικά.

Το πόσο όμως καιροσκοπικά είναι το σημείο αιχμής. Η Microsoft δεν εξήγησε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει με τον συνδυασμό των δύο επιχειρήσεων και δεν έδωσε και την ευκαιρία στους αναλυτές να το ρωτήσουν. Η Wedbush εκτίμησε πως θα εξοικονομήσει 1 δισ. δολάρια ετησίως, το οποίο όμως ουσιαστικά καλύπτει μόλις το ένα τρίτο του premium που καταβάλλει. Αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μετοχές του τεχνολογικού τιτάνα υποχώρησαν (μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας).

Βέβαια, μπορεί η Microsoft να μην… «πούλησε» σωστά την συμφωνία. Περισσότερες πληροφορίες που να αιτιολογούν το premium θα βοηθούσαν, όμως θα άφηναν και την Microsoft εκτεθειμένη. Οι μεγάλες συνέργειες που προσφέρουν τη δυνατότητα να αυξάνεις τις τιμές ή να μειώνεις το προσωπικό θα μπορούσαν να σημαίνουν πως ο κλάδος της στο gaming ασκεί υπερβολικό έλεγχο στην αγορά. Η Microsoft δήλωσε πάντως πως η συμφωνία θα την καταστήσει την τρίτη ισχυρότερη εταιρεία στο gaming πίσω από την κινεζική Tencent και την ιαπωνική Sony.

Επί δύο δεκαετίες η Microsoft κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει να διασταυρώσει τα ξίφη της με τις εποπτικές αρχές, σε αντίθεση με ανταγωνιστικές της εταιρείες όπως η Meta Platforms, η Alphabet και η Apple. Αν και η χρηματιστηριακή της αξία δεν συγκρίνεται με της Activision, η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Microsoft. O Σάτια Ναντέλα ρισκάρει τόσο ως προς την συμφωνία όσο και την αντίδραση των εποπτικών αρχών.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια