Το δικαίωμα στην ανοησία ανήκει σε όλους, στους επιτυχημένους ακόμη πιο πολύ.
Για άλλη μία φορά ο Παναγιώτης Ιακωβής καρδιολόγος από τη Λαμία τιμά τη θεσμική του ιδιότητα και επεξηγεί πώς άνθρωποι που διέπρεψαν στο χώρο τους είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τα αυτονόητα που εξελίσσονται γύρω τους....
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΑΚΩΒΗΣ / Σύνδρομο του Nobel
Είναι πολλές οι περιπτώσεις μεγαλοφυών ανθρώπων σε έναν τομέα, που αρνήθηκαν την Ιατρική και τη Νοσηλευτική περίθαλψη.
Ο Ηράκλειτος, θρυλείται ότι όταν αρρώστησε, προτίμησε να σκεπαστεί με κοπριά και να φάνε το πτώμα του τα σκυλιά, παρά να πάει σε Γιατρό. Ο Πυθαγόρας και ο Kurt Godel πέθαναν από ασιτία από φόβο μήπως τους δηλητηριάσουν. Ο Steve Jobs, πάσχων από καρκίνο, καθυστέρησε τη θεραπεία του γιατί θεωρούσε ότι μπορούσε να γιατρευτεί με ματζούνια και "ανατολικά" γιατροσόφια. Ο Εμπεδοκλής αλαζών. Θεώρησε ότι ήταν Θεός και πήδηξε, λέγεται, στην Αίτνα για να δείξει ότι ήταν αθάνατος. Και κάηκε.
Τώρα μας προέκυψε και ο σπουδαίος τενίστας N. Djokovic που διαδίδει αντιεμβολιαστικές και 5G θεωρίες συνωμοσίας, παρά το γεγονός ότι "παίζει σαν Η/Υ" κατά πως λένε οι γνώστες του αθλήματος. Προφανώς και δεν υπάρχει σύγκριση Djokovic και Godel σε πνευματικό υπόστρωμα. Η ανάρτηση σχετίζεται, κυρίως, με την αλαζονεία.
Η σε υπερβολικό σημείο αλαζονεία που μπορεί να προκύψει από την μεγαλοφυΐα, ή την επιτυχία, δύναται να εκτρέψει τη σκέψη ακόμα και κατόχων βραβείου Nobel. Το φαινόμενο έχει λάβει και ονομασία: "Nobel Disease"...
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν αυτές του Νομπελίστα Χημικού L. Pauling που νόμισε ότι έγινε θεραπευτής των πάντων με τεράστιες δόσεις βιταμίνης C, του K. Mullis που έγινε αστρολόγος, του L. Montagner που το έχει ρίξει στην ομοιοπαθητική και τον αντιεμβολιασμό, του N.Tinbergen που έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας ανάμεσα στην απονομή του Nobel και την έναρξη του συνδρόμου Nobel, αφού κατά την τελετή απονομής ανέπτυξε ανόητες θεωρίες για τον αυτισμό, του P. Josephson που ασχολήθηκε με τον διαλογισμό, τον J.Watson και τον W.Shockley που ανέπτυσσαν ρατσιστικές ανοησίες, τον J.Thomson και τον C. Richet που το έριξαν στα X-Files...
Είναι προφανές, ότι αν ένας άνθρωπος διαπρέπει σε έναν τομέα όπως το τέννις ή ακόμα και η επιστήμη, αυτό δεν του δίνει την "αυθεντία" για να εκφέρει την άποψή του επί παντός επιστητού. Πολλώ δε μάλλον, όταν η αλαζονεία -γνωστό "θανατηφόρο" αμάρτημα- δεν αφήνει ακόμα και μεγαλοφυΐες να σταθούν με ευπρέπεια έναντι της Πραγματικότητας.
Σε Ιατρικά ζητήματα, η γνώση του Παθολόγου της γειτονιάς μου είναι πολύ ανώτερη από του κου Djokovic. Ο κος Djokovic δεν έχει "τους καλύτερους γιατρούς" αφού συνήθως επιλέγουμε γιατρούς που να συμφωνούν με τη δική μας κοσμοθεωρία. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ακόμα και οι "αυθεντίες" σε ένα ζήτημα μπορούν να κάνουν λάθος σε άλλα θέματα, μη σχετικά με την εξειδίκευσή τους.
Σημαντική επιστημολογική παρατήρηση: Ουδεμία αξία έχει για την Επιστήμη, η "προσωπική άποψη" οποιασδήποτε "αυθεντίας". Η σύγχρονη Επιστήμη εκφράζεται διά των επίσημων συλλογικών οργάνων της και θεσμών της, όπως το CDC, η ΑΗΑ, η ESC.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν αποτελούν θεσμούς της Επιστήμης, αλλά κατά το μάλλον ή ήττον συνδικαλιστικά όργανα και φορείς πολιτικής και κοινωνικής ισχύος, όπως απέδειξαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Λάρισας, που διοργάνωναν ατιμωρητί Συνέδρια Ομοιοπαθητικής και ο κος Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που περιφέρεται ανά την επαρχία σε επισκέψεις δημοσίων σχέσεων και πολιτικής διαβούλευσης.
0 Σχόλια