Ticker

6/recent/ticker-posts

Άνοιγμα στους ιδιώτες γιατρούς – Αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας





Ποιες αλλαγές προωθούνται για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Ο οικογενειακός γιατρός, τα μπόνους και οι παροχές - Θάνος Πλεύρης: «Τέλος στις κλειστές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ»




Ενα ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν όλοι οι γιατροί (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στον πυρήνα του θα βρίσκεται ο οικογενειακός γιατρός, παρέχοντας συνεχή φροντίδα στους ασφαλισμένους, με στόχο, μεταξύ άλλων, την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δυναμικό πέρασμα των ιδιωτών γιατρών σε αυτόν τον νέο, ενισχυμένο μηχανισμό πρωτοβάθμιας προϋποθέτει την τροποποίηση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ και συνεπακόλουθα του τρόπου αποζημίωσής τους. Οπως, άλλωστε, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «το μοντέλο το οποίο είχαμε, με κλειστές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ σε συγκεκριμένους γιατρούς, σταματάει».

Ειδικότητες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με έμφαση σε ειδικότητες αιχμής (υπό την έννοια πως αποτελούν το «κύτταρο» του οικογενειακού γιατρού, όπως είναι οι γενικοί γιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι) αλλά και με ανοιχτό κάλεσμα προς όλους (καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γυναικολόγους κ.ο.κ.), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να προσανατολίζεται σε ένα οργανωτικό πλαίσιο που θα στηρίζεται στην αποζημίωση – εφάπαξ και σε μηνιαία βάση – των ιδιωτών κατά κεφαλή (capitation) και όχι κατ’ επίσκεψη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο συμβεβλημένος γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ θα υποχρεούται να έχει έναν εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης (δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο αριθμός) και να αποζημιώνεται ανάλογα. Λαμβάνοντας υπόψη, εντούτοις, πως έχουν γίνει και κατά το παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις -χωρίς, όμως, ομολογουμένως την αναμενόμενη ανταπόκριση από τον ιατρικό κόσμο -, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι τα στελέχη της οδού Αριστοτέλους επεξεργάζονται ένα δελεαστικό πακέτο παροχών.

Επιπλέον, όλα δείχνουν πως, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα προβλέπεται και μπόνους για εκείνους τους γιατρούς που υπερβαίνουν τον προσυμφωνημένο αριθμό ασθενών που οφείλουν να έχουν στη λίστα τους.

Παράλληλα, όμως, είναι πιθανόν να συμπεριληφθούν και άλλα ποιοτικά κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, η ρύθμιση ασθενών με χρόνια νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης κ.ο.κ.) και η διοργάνωση ενημερωτικών προγραμμάτων πρόληψης στην κοινότητα.
Πρόληψη

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η πρόληψη αποτελεί κεντρικό στοίχημα της κυβέρνησης, αντλώντας πόρους τόσο από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και από τα ψηφιακά εργαλεία. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γι’ αυτό, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Εν τω μεταξύ και δεδομένου πως οι Τοπικές Ομάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Πρωτοβάθμιας, αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για συνεργασία των δημόσιων δομών με ιδιώτες γιατρούς, όπου υπάρχει ανάγκη, δρομολογώντας τη «διοικητική ενοποίηση» όλων των παρόχων.
Χρηματοδότηση

Είναι σημαντικό, πάντως, να υπογραμμιστεί πως «καύσιμο» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (που, σημειωτέον, αποτελούν δεσμεύσεις και απέναντι στους θεσμούς) είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που πρόκειται να εξασφαλίσει την αναγκαία ένεση… ρευστού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχουν εγκριθεί περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ «και 80 εκατομμύρια απευθύνονται στην υλικοτετεχνική υποδομή. Που αν τα πάμε μέσω ΣΔΙΤ, αυτή είναι η επιθυμία μας, σημαίνει ότι το 1/3 το βάζει το κράτος και τα 2/3 ο ιδιώτης». Ο ίδιος, δε, διευκρίνισε πως με βάση το μοντέλο αυτό, «οι ιδιώτες θα παρέχουν την υπηρεσία μέσω ενός μηχανήματος που έχουν βάλει και το κράτος θα πληρώνει την υπηρεσία».

Εφόσον, λοιπόν, χαρτογραφηθούν (και γεωγραφικά) οι ανάγκες ανά περιοχή ώστε να εντοπισθούν οι ελλείψεις σε υποδομές αλλά και υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δημόσιες δομές θα αναβαθμιστούν (κτιριακά και σε εξοπλισμό), ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα σύμβασης με ιδιωτικές μονάδες, συμπληρώνοντας το δίκτυο υπηρεσιών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στο πεδίο που ανοίγεται με τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους δεν αποκλείουν να «ξεκλειδώσει» σε δεύτερο χρόνο και η πόρτα για τους γιατρούς του ΕΣΥ προς τις ιδιωτικές δομές, ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε περίπτωση που το επιθυμούν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια