Ticker

6/recent/ticker-posts

Έρχεται μπαράζ προσφυγών για την εισφορά αλληλεγγύης





Οι αποφάσεις για τους δικαστικούς λειτουργούς θα αποτελέσουν προπομπό και για ανάλογες οικονομικές διεκδικήσεις από το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου


Την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021, διά της δικαστικής οδού, αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί ανοίγοντας με τον τρόπο αυτόν τον δρόμο και για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Ηδη προ των πυλών των δικαστηρίων βρίσκεται μπαράζ τέτοιων προσφυγών, ενώ, όπως εκτιμάται, οι αποφάσεις για τους δικαστικούς λειτουργούς θα αποτελέσουν προπομπό και για ανάλογες οικονομικές διεκδικήσεις από το σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς όπως είναι γνωστό τόσο οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν απαλλαγεί με νόμο(4738/2020) από την υποχρέωσητης εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, της ισότιμης δηλαδή συμμετοχής στα φορολογικά βάρη για όλους τους εργαζομένους, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε θέσει πριν από περίπου έναν χρόνο επί τάπητος την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θέτοντας ευθέως ζήτημα συνταγματικότητας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συζήτηση που άνοιξε εκ μέρους της Ενωσης των δικαστικών λειτουργών δεν αφορούσε μόνο τους ίδιους αλλά ολόκληρο τον δημόσιο τομέα για το έτος 2022.

Οι προσφυγές είχαν ήδη αναγγελθεί από το ΔΣ της 20ής Νοεμβρίου2021 της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων, καθώς τότε αποφασίστηκε «…η ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για τη διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021», γεγονός που, με βάση και τα τελευταία δεδομένα, σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται άμεσα να επεκταθεί και στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
Οι επόμενες κινήσεις των δικαστών

Ετσι, από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2022 η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων βλέποντας πως η Πολιτεία δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για την κατάργηση της επίμαχης εισφοράς, που επισημαίνουν ότι αποτελεί «αντισυνταγματική επιβολή φόρου», το βάρος του οποίου εξακολουθεί να σηκώνει μια συγκεκριμένη κατηγορία (δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου),αποφάσισε να προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση της επιστροφής της παρακρατηθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021.

Ηδη έχουν ενημερωθεί τα μέλη της Ενωσης για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ξεκινώντας από την προσβολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της φορολογικής αρχής για τα εισοδήματα του έτους 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να κινηθούν σε τρεις άξονες πριν φτάσουν στην υποβολή της αγωγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων:

Αρχικά η δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2021 θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της. Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ ή να αποσταλεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση-δήλωση επιφύλαξης.

Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα από τη φορολογική αρχή, κατά του οποίου πρέπει εντός 30 ημερών να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ διά της οικείας ΔΟΥ του εκάστοτε προσφεύγοντος. Η υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Εντός 30 ημερών από τη ρητή απόρριψη αυτών των προσφυγών από την ΑΑΔΕ (ή μετά την πάροδο 120 ημερών, οπότε και συνάγεται σιωπηρή απόρριψή τους), οφείλει να ασκηθεί προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει αναλάβει τη σύνταξη ενός σχεδίου σχετικής προσφυγής που θα διανείμει στα μέλη της και θα είναι δομημένο πάνω στη νομική θεμελίωση του αιτήματος. Στην περίπτωση αυτή η έκδοση απόφασης επί της πρώτης χρονικά αίτησης που θα εκδικαστεί θα σημάνει και την οριστική κρίση επί του νομικού αυτού θέματος που έχει ανακύψει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια