Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Eiffel(https://www.eiffel4climate.eu/), που σκοπό έχει την ανάδειξη του ρόλου των γεωσκοπικών δεδομένων στην ανάπτυξη εφαρμογών προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζει το πρώτο «ηλιακό κτηματολόγιο» για την πόλη της Αθήνας. Ο όρος αναφέρεται στη γεωμετρική περιγραφή και απεικόνιση του δυναμικού ηλιακής ενέργειας που δύναται να εκμεταλλευτεί το εκάστοτε αστικό οικοδομικό τετράγωνο με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οροφές κτιρίων.
Η υπηρεσία αυτή, αποτελεί μια επιχειρησιακή πλατφόρμα πληροφοριών με σκοπό τη διείσδυση των ηλιακών συστημάτων στον αστικό ιστό, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση προσφέροντας λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε βασίζεται στην αξιοποίηση γεωσκοπικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, χρησιμοποιώντας προηγμένες πλατφόρμες δημιουργίας γραφικών, μοντέλα διάδοσης της ακτινοβολίας και αρχιτεκτονικές υπερυπολογιστικού νέφους. Λειτουργεί τόσο κλιματολογικά όσο και σε πραγματικό χρόνο, με τελικό στόχο τη διευκόλυνση του αστικού σχεδιασμού, την υποστήριξη των διαχειριστών διανομής της παραγόμενης ενέργειας και την αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτής στα ηλεκτρικά έξυπνα δίκτυα.
Η συνολικά εκμεταλλεύσιμη έκταση είναι σε θέση να φιλοξενήσει μαζικά διεσπαρμένα φωτοβολταϊκά που μπορούν να παράξουν έως και 4,3 τεραβατώρες (TWh) ενέργειας σε ετήσια βάση, η οποία σε υποθετικό σενάριο πλήρους κάλυψης οροφών κτιρίων, μπορεί να καλύψει μέχρι και το 49% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης της Αθήνας.
Για την περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο:
Στοιχεία επικοινωνίας:
Παναγιώτης Κοσμόπουλος (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), pkosmo@noa.gr
0 Σχόλια