Η φωτογραφία είναι από το 1945, σαν σήμερα, που οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου “μοίρασαν τον κόσμο” στη Γιάλτα. Ο Τάσος Τερζίδης που μίλησε στο Militaire.gr για τον Ελληνισμό στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και τη Ρωσία, γνωρίζει την ιστορία της φωτογραφίας που έχει ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες, όχι μόνο για το αποτέλεσμα της συνθήκης της Γιάλτας, αλλά και για το που έγινε η συνάντηση των ηγετών-νικητών: στο σπίτι του Λάμπρου Κατσώνη!
Η ιστορία:
Η Λιβαδειά της Κριμαίας οφείλει το όνομά της στο Λάμπρο Κατσώνη. Όταν ο Έλληνας επαναστάτης επέστρεψε στη Ρωσία καθώς το κίνημά του απέτυχε, η τσαρίνα Αικατερίνη του έδωσε ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Κριμαία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Το τσιφλίκι αυτό το ονόμασε “Λιβαδειά” σε ανάμνηση της πατρίδας του που δεν την ξαναείδε ποτέ.
Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκανε οικογένεια, οι γιοι του σταδιοδρόμησαν στο ρωσικό στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας.
Το υποστατικό με τους κολίγους που εργάζονταν στο αγρόκτημα εξελίχθηκε σε χωριό.
Το όνομα “Λιβαδειά” παρέμεινε και το 1835 καθιερώθηκε επίσημα.
Σήμερα έχει 900 κατ. περίπου και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του ανακτόρου-μουσείου που υπογράφτηκε η συνθήκη της Γιάλτας.
Στο αγρόκτημα του Λάμπρου Κατσώνη, λοιπόν, το 1945 οι Στάλιν-Ρούσβελτ-Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη του μεταπολεμικού κόσμου, την ίδρυση του ΟΗΕ, τις σφαίρες επιρροής, τη διαίρεση της Γερμανίας.
www.militaire.gr
0 Σχόλια