Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γενεαλογίας που
διοργάνωσαν η Greek Ancestry και η Hellenic Genealogy Geek.
του ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των Ελλήνων της διασποράς για την οικογενειακή τους ιστορία και καταγωγή. Οι ομογενείς αναζητούν τις ρίζες τους, επισκέπτονται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ψάχνουν και μελετούν ιστορίες για τους προγόνους τους, εκείνους που έκαναν το μεγάλο ταξίδι και μετανάστευσαν από την Ελλάδα στην Αμερική ή στην Αυστραλία, εκείνους που πολέμησαν στους Βαλκανικούς πολέμους ή έζησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκείνους που ήταν αγρότες, κτηνοτρόφοι ή έμποροι στην ελληνική επαρχία του 19ου αιώνα, ακόμα κι εκείνους που συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821! Από τους αυτοδίδακτους αυτούς ερευνητές, άλλοι έχουν προχωρήσει ήδη πολύ την έρευνά τους, ενώ άλλοι μόλις κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο συναρπαστικό ιστορικό αυτό ταξίδι.
Πώς μπορεί να συνεισφέρει λοιπόν ένα συνέδριο γενεαλογίας στην αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τις ρίζες του, επαναπροσδιορίζοντας το παρόν και το μέλλον του;
Το 2ο Συνέδριο Ελληνικής Γενεαλογίας είχε ως αρχικό στόχο να καλύψει μία ομπρέλα θεματικών, επιμερισμένες σε τέσσερις θεματικές ενότητες.
Η πρώτη ενότητα αφορούσε στη μετανάστευση. Ο Νίκος Γκατζογιάννης, συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου «Ελένη», ανέλυσε για το πώς αποφάσισε να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει την οικογενειακή τραγωδία αλλά και για το τι εφόδια και προετοιμασία χρειάστηκε για την έρευνά του, ενώ ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ αναφέρθηκε στην ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου, και συνδύασε το ιστορικό/θεωρητικό πλαίσιο με την ιστορία της δικής του οικογένειας, παρουσιάζοντας πρωτογενές υλικό. Σημείωσε ότι όταν γράφει ιστορία, προσπαθεί πάντα να υπενθυμίζει στον εαυτό του την Αιγυπτιώτική του καταγωγή και άρα τυχόν προκαταλήψεις που φέρει. Ο πρώτος θεματικός άξονας ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις των Ελληνοαμερικανών γενεαλόγων Carol Kostakos, πρωτοπόρο του χώρου με τεράστια συμβολή στη διατήρηση της αρχειακής κληρονομιάς της Λακωνίας και Georgia Stryker, ιδρύτρια του Hellenic Genealogy Geek.
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την Ελλάδα του 20ου αιώνα. Η ελληνική επαρχία των αρχών του περασμένου αιώνα, ο εκτοπισμός των Ελλήνων Εβραίων και ο αφανισμός των εβραϊκών κοινοτήτων επί ελληνικού εδάφους, αποτέλεσαν αντικείμενα εισηγήσεων στην ενότητα αυτή. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της Linda (Ευτυχία) Carol Trotter για τα υιοθετημένα ελληνόπουλα των δεκαετιών του 1950 και του 1960, ένα θέμα που προσφάτως άρχισε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η τρίτη ενότητα περιελάμβανε μία σειρά επιμέρους θεματικών. Ο ιδρυτής της Greek Ancestry, Γρηγόρης Κόντος αναφέρθηκε στην ανακατασκευή της οικογενειακής ιστορίας μέσα από την αρχειακή έρευνα. Ο Νίκος Σαντάς πραγματοποίησε εισαγωγική παρουσίαση των βενετικών αρχείων που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, ο Οθωμανολόγος ιστορικός Γιώργος Λιακόπουλος στη διάλεξή του ανέλυσε τη σημασία των οθωμανικών πηγών για την ελληνική γενεαλογία. Οι Meletis Pouliopoulos και Nancy Agris Savage παρουσίασαν την εμβληματική πρωτοβουλία ψηφιοποίησης του Hellenic Chronicle, ελληνο- αμερικανικής εφημερίδας, ενώ από το Ισραήλ ο γενεαλόγος Daniel Horowitz επικεντρώθηκε στις νέες τεχνολογίες και εργαλεία χρήσης του DNA! Τέλος, η Alexandra Kiritsy, μαθηματικός και γενεαλόγος, εστίασε στη γενεαλογική και ιστορική έρευνα με εργαλείο τη στατιστική.
Η τέταρτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου αφορά παρουσιάσεις ιστορικών, γενεαλογικών και λαογραφικών σχεδίων του Village History Projects Initiative, μιας πρωτοβουλίας του Greek Ancestry που έχει στόχο να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει ερευνητικές εργασίες τοπικής ιστορίας.
0 Σχόλια