Ticker

6/recent/ticker-posts

95 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Γιορτές, 9 Μαΐου 1927




Συμπληρώνονται φέτος 95 χρόνια από τη διοργάνωση των πρώτων Δελφικών Γιορτών που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαΐου και 10 Μαΐου 1927. Ήταν το αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης διοργάνωσης βασισμένης στη Δελφική Ιδέα που είχε οραματιστεί ο ποιητής και στοχαστής Άγγελος Σικελιανός για τη συναδέλφωση των λαών και τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με υψηλά πνευματικά ιδανικά εμπνευσμένα από τα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα τους Δελφούς. Συμπαραστάτης του ήταν η σύζυγός του Αμερικανίδα Έυα Πάλμερ η οποία ερχόμενη στην Ελλάδα το 1906, είχε αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη του αρχαίου θεάτρου και της βυζαντινής μουσικής.



Η διοργάνωση των Γιορτών, οι οποίες διήρκεσαν δύο ημέρες, περιελάμβανε επίσης συναυλία βυζαντινής μουσικής, δημοτικούς χορούς, αθλητικούς και ιππικούς αγώνες, αναπαραστάσεις αρχαίων τε­λετουργικών χορών και έκθεση λαϊκής χειροτεχνίας. Οι Δελφικές Γιορτές πραγματοποιήθηκαν ξανά το 1930, στο πρόγραμμα των οποίων περιλαμβανόταν εκτός από τον Προμηθέα Δεσμώτη και η παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου. Αν και το όραμα του Σικελιανού όραμα του Σικελιανού δεν είχε τελικά συνέχεια οι Δελφικές Γιορτές αποτελούν ορόσημο στην ιστορία της αναβίωσης του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα.



Δείτε πλάνα από τις πρώτες Δελφικές Γιορτές (Μάιος 1927) που προέρχονται από την κινηματογράφηση των αδελφών Γαζιάδη και συμπεριλήφθησαν σε παραγωγή του Αρχείου της ΕΡΤ.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ-ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

(video)



ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ – Παράσταση «ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ» και Αθλητικοί Αγώνες (9-10/5/1927)

Στο αρχαίο θέατρο των Δελφών αναβίωσε το αρχαίο δράμα Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, στο ρόλο του Προμηθέα ο Γιώργος Μπούρλος. Στο ρόλο της Κορυφαίας του Χορού η Κούλα Πράτσικα. Η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού ανέλαβε την σκηνοθεσία, τη διδασκαλία της μουσικής, τη χορογραφία (με βάση χορικές κινήσεις που απεικονίζονται σε αρχαία αγγεία) και τα κοστούμια, εμπνευσμένα από παραστάσεις αγγείων της κλασικής εποχής τα οποία είχε υφάνει η ίδια. Η σκηνογραφία ήταν του γλύπτη Κώστα Φώσκολου και η μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου (για πρώτη φορά επιχειρείται βυζαντινή μουσική για τα χορικά)

Σε κλειστό χώρο ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, εμπνευστές των Δελφικών Εορτών ποζάρουν στον κινηματογραφικό φακό. Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών νέοι με αρχαιοπρεπή ενδύματα και αναμμένους πυρσούς στα χέρια παρατάσσονται στα σκαλιά που οδηγούν στο Αρχαίο Θέατρο. Θεατές με ψάθινα καπέλα συνωστίζονται στα σκαλιά. Στο θέατρο ο Α. Σικελιανός εκφωνεί λόγο στο κοινό. Η διδασκαλία της παράστασης του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» ξεκινά. Στο σκηνικό που αναπαριστά βράχο ο Ήφαιστος καρφώνει τον Προμηθέα, τον οποίο συγκρατούν το Κράτος και η Βία. Ο χορός των Ωκεανίδων βγαίνει στη σκηνή με φόντο τον Προμηθέα πάνω στο βράχο. Κοντινά πλάνα των Ωκεανίδων. Η Ιώ με μάσκα ανεβαίνει στο βράχο και απευθύνεται στον Προμηθέα. Ακολουθούν και πάλι η είσοδος του χορού στη σκηνή και κοντινά πλάνα με τις τελετουργικές κινήσεις των Ωκεανίδων. Ο Ερμής ανεβαίνει στο βράχο και απευθύνεται στον Προμηθέα, ακολουθούμενος από το χορό των Ωκεανίδων. Κοντινό πλάνο του Προμηθέα στο βράχο και άποψη των θεατών που χειροκροτούν στις κερκίδες.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας των εορτών νέοι με αρχαιοπρεπή ενδυμασία και πλήρη οπλισμό παρουσιάζουν επίδειξη πολεμικού χορού (πυρρίχιου) στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών. Ακολουθούν σκηνές από αγώνα δρόμου με τη συμμετοχή «οπλιτών» που κρατούν ασπίδες.

Παραγωγή: Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου ΕΡΤ

Διάρκεια: 00:06:34

Δείτε ακόμη, φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επανάληψη της παράστασης του “Προμηθέα Δεσμώτη” κατά τη διάρκεια των Δεύτερων Δελφικών Εορτών τον Μάιο του 1930, όπως τα κατέγραψε ο φακός του φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη. Οι συντελεστές της παράστασης-με κάποιες μικρές αντικαταστάσεις των ερμηνευτών-παρέμειναν οι ίδιοι, με μια σημαντική αλλαγή στη σκηνογραφία να λαμβάνει χώρα: στη θέση του βράχου του 1927 τοποθετήθηκε ένα τσιμεντένιο βάθρο με οπάτια και μια στήλη για την καθήλωση του Προμηθέα, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Γεώργιος Κοντολέων.


www.ert.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια