Ticker

6/recent/ticker-posts

Νέοι όροι για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού

Τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό οικ.150559, η οποία τέθηκε σε ισχύ με την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ 1440/Β/16 -6 – 2011. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.Η εν λόγω ΚΥΑ υπεγράφη από τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούση, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, πολιτισμού και Τουρισμού, π. Γερουλάνος, και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, και για τους σκοπούς της «Υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» νοούνται όλες οι υφιστάμενες χρήσεις από επιφανειακά ή υπόγεια νερά, όπως ορίζονται στο παράρτημα Ι, εφόσον προϋφίστανται της 20−12−2005, ημερομηνία έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης 43504/2005 (Β΄ 1784) και είτε δεν έχουν άδεια εν γένει είτε η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει είτε δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος της.

Προϋποθέσεις
Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών για υφιστάμενες χρήσεις νερού, έχουν ως εξής:
  • Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού, σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας απόφασης υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της.
  • Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση χορήγησης άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μόνο αφού επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο 13 του Ν. 3199/03 (Α΄ 280). Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση που οι προθεσμίες των προηγούμενων παραγράφων παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων αιτήσεων, τότε δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη δικαιώματος και η υδροληψία θεωρείται παράνομη. Η αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και την παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε γεώτρησης στη σφράγιση και καταστροφή αυτής.
  • Προκειμένου για λήψη νερού από δίκτυο δικαιοδοσίας Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) για άλλες χρήσεις πλην της άρδευσης, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ο.Ε.Β.
  • Προκειμένου για λήψη νερού από δημόσια υδροληψία, όπου έχουν δικαίωμα χρήσης περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η αίτηση αδειοδότησης υποβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο για λογαριασμό των χρηστών μετά από σχετική αίτηση τους σε αυτόν. Η άδεια χορηγείται στο Δήμο για λογαριασμό των χρηστών και καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού της υδροληψίας στους επιμέρους χρήστες. Το κόστος της αδειοδότησης αναλαμβάνει ο Δήμος, ο οποίος το επιμερίζει στους χρήστες.
  • Σε περίπτωση λήψης νερού από ιδιωτική υδροληψία, όπου έχουν δικαίωμα χρήσης περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χορηγείται κοινή άδεια στους επιμέρους δικαιούχους, η οποία καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού σε αυτούς. (π.χ. Με πίνακα στον οποίο αναγράφονται χρήστες αριθμ. αγροτεμαχίου, έκταση είδος καλλιέργειας και η αντίστοιχη ποσότητα νερού και χρονική περίοδος χρήσης).
  • Σε περίπτωση που για το υφιστάμενο έργο ή τη δραστηριότητα αξιοποίησης υφισταμένου δικαιώματος χρήσης νερού απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς αυτή να έχει εξασφαλισθεί, η εξέταση της αίτησης για χορήγηση της άδειας χρήσης νερού προωθείται παράλληλα με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τη λειτουργία του υφισταμένου έργου ή της δραστηριότητας. Κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης γνωμοδοτεί η αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας χρήσης νερού, Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή η αρχή που εκάστοτε ο νόμος ορίζει εντός του χρονικού ορίου που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Ειδικά, ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση, υφισταμένων αρδευτικών γεωτρήσεων με ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤ 100.000 μ3 ανεξαρτήτως βάθους, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στις υπ’ αριθμ. Η.Π. 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022Β/5−8−2002) και 11014/703/Φ104/2003 (ΦΕΚ 332Β/20−3−2003) κοινές υπουργικές απόφασεις και μέχρι την επικείμενη τροποποίησή τους στο πλαίσιο του επικείμενου νομοσχεδίου περί απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα συντάσσεται μόνο περιβαλλοντική έκθεση από τον ενδιαφερόμενο ή τον τεχνικό εκπρόσωπό του, με περιεχόμενο αυτό του πίνακα 3 του άρθρου 16 της υπ’ αριθμ. 69269/538790/1990 (ΦΕΚ678Β/25−10−1990) κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα υποβάλλεται και εξετάζεται με τα λοιπά δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας χρήσης από την αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων.
  • Η παρεχόμενη με την άδεια χρήσης ποσότητα νερού θα αντιστοιχεί με τη δυναμικότητα του έργου υδροληψίας που προϋπήρχε της 20−12−2005.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ΦΕΚ με το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ, σε pdf μορφή, πιέζοντας εδώ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια