Ticker

6/recent/ticker-posts

Οριοθέτηση αποξηρανθείσης εκτάσεως Κωπαΐδας (Μέρος 1ο)

 Παρουσίαση ιστορικών αρχείων του τόπου μας
Η Κωπαΐδα όφειλε την ονοµασία της στην αρχαία Βοιωτική πόλη Κώπαι. Λεγόταν  επίσης και Κηφισίδα λίµνη επειδή χυνόταν σε αυτή ο ποταµός Κηφισός.  Οι πρώτοι που αποξήραναν την λίµνη Κωπαΐδα, ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι του  Ορχοµενού, οι Μινύες. Οι Μινύες τον 16ο αιώνα π.Χ. περίπου, πραγµατοποιώντας  εντυπωσιακά αρδευτικά έργα για την εποχή κατάφεραν να αποξηράνουν την λίµνη.

Για τον σκοπό αυτό δηµιούργησαν µία σειρά από σήραγγες και καταβόθρες  διοχετεύοντας τελικά το νερό της λίµνης στον κόλπο της Λάρυµνας. Τα αρδευτικά  αυτά έργα καταστράφηκαν µετά την παρακµή των Μινύων και την κάθοδο στην  περιοχή των Βοιωτών. Στην καταστροφή των έργων συνέβαλαν και καταστρεπτικοί  σεισµοί που σηµειώθηκαν στην περιοχή. Έτσι σταδιακά στις αρχές του 13ου π.Χ  αιώνα, η περιοχή πληµµύρισε πάλι και ξανασχηµατίστικε η λίµνη  Το 1834 καταρτίζεται το πρώτο σχέδιο αποξήρανσης από Γερµανό µηχανικό. Το  1844 γίνεται δεύτερο συστηµατικότερο από το Γάλλο µηχανικό Γουσταύο ντ' Εστάλ.  Το 1846 ο Γάλλος µεταλλειολόγος Σωβάζ συντάσσει την πρώτη σοβαρή µελέτη και  το 1865 το Ελληνικό κράτος υπογράφει σύµβαση µε τους Μοµφερριέρ και Μπονέρ µε  όρο η εταιρεία τους να έχει την επικαρπία για 99 χρόνια της µισής έκτασης από αυτή  που θα αποξηρανθεί και στη συνέχεια η κυριότητα θα περιερχόταν στο Ελληνικό  ∆ηµόσιο. Ύστερα όµως από µερική αποξήρανση η εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτη, το  1873, γιατί χρεοκόπησε οικονοµικά.
Στη 1η φάση  που παρουσιάζεται σήμερα, η Κυβέρνηση τον Μάρτο του 1894,συγκροτεί επιτροπή με σκοπό την οριοθέτηση της περιμέτρου της αποξηρανθείσας εκτάσεως και  η επιτροπή  υπέβαλε τα αποτελέσματα της τον Δεκέμβριο του 1894.
Αξία πέραν των άλλων έχουν  οι αναφορές σε δικαιούχους από το Μάζι ,συμβόλαια κλπ. 




Πηγή :ΑΠΘ-Καραχάλιος Γεώργιος ερευνητής  ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια